امروز چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳

استرس چیست

درک و فهم واقعیت های مربوط به استرس به شما کمک می کند تا بهتر از پس این مشکل برآیید. در اینجا به چند مورد از آنها اشاره می شود:   

باور عوام: بی استرس بودن بزرگ ترین نعمت است

 واقعی علمی : هر فردی برای حفظ تنوع در زندگی به مقادیری از استرس نیاز دارد. مسئله اساسی یافتن یک تعادل میان استرس ها و زندگی رومزه است. کنترل استرس به شما کمک می کند تا فردی مولد و شاد باشید، در مقابل استرسی که خوب کنترل نشود می تواند به شما آسیب رسانده یا حتی شما را از بین ببرد.   

باور عوام: استرس همه جا هست، پس گریز گاهی هم ندارد

 واقعیت علمی : این مسئله درست نیست. اگر برای کنترل و ادارۀ زندگی خود، پیش قدم شوید، استرس دلیلی برای درنوردیدن شما نخواهد داشت. اولویت ها را مشخص کنید، ابتدا کارهای سبک تر و سپس کارهای دشوارتر و پیچیده تر . اگر اولویت بندی نکیند، آن وقت همۀ مشکلات، هم وزن و یکسان به نظر می رسند و این احساس را در شما ایجاد می کنند که استرس همه جا هست.   

باور عوام : نسخۀ درمان استرس برای همه یکی است

 واقعیت علمی: از آنجایی که انسان ها با هم متفاوتند، آن چه برای کاهش استرس شما مؤثر واقع می شود به اندازۀ خودتان منحصر به فرد خواهد بود.   

باور عوام : اگر نشانه ای در بدن شما وجود ندارد. دلیلی برای استرس ندارید.

 واقعیت علمی : فقط به خاطر اینکه ظاهراً نشانه ای از استرس در بدن شما وجود ندارد نمی تان نتیجه گرفت که شما تحت فشار عصبی نیستید. شما ممکن است نشانه های استرس را نشناسید، یا شاید از داروهایی استفاده می کنید که روی استرس را می پوشانند. محروم سازد.   

باور عوام : تنها استرس های شدید، مشکل سازند

 واقعیت علمی : این طور نیست. مفهوم جمله فوق این است که نشانه های "جزئی" مثل، سردرد و ناراحتی معده قابل اغماض هستند. اما همین نشانه های به ظاهر "جزئی" ممکن است در واقع هشدارهای اولیه ای باشند مبنی بر اینکه شما باید کنترل بهتری بر استرس های زندگی داشته باشید.   

به تمرین بردباری و شکیبایی بپردازید

 به عنوان بخشی از راه برد کلی در کنترل بهتر استرس، سعی کنید – نسبت به خود و شرایطی که روی آنها کنترلی ندارید – بردبار شوید. باید بدانید و بپذیرید که تغییرات دائمی هستند و این تغییرات – ضررها و زیان‌ها و همۀ حوادثی که کنترل چندانی بر آنها ندارید – خواه ، ناخواه – باز هم تکرار خواهند شد. اگر مثل بیشتر مردم فکر کنید ، آن وقت ناراحتی و فشار عصبی دیگران برای شما قابل فهم تر از مال خودتان است. ممکن است فکر کنید که شما همیشه باید شاد باشید، اما مادامی که به این مسئله اعتقاد دارید، محکوم به یأس و ناامیدی خواهید بود. پذیرش این واقعیت که شما همیشه در حال تجربه و تحمل نوعی استرس هستید و اینکه، این یک مسئله طبیعی است؛ در کنترل احساس بسیار سودمند خواهد بود. پذیرش این واقعیت که شما همیشه در حال تجربه و تحمل نوعی استرس هستید و اینکه، این یک مسئله طبیعی است؛ در کنترل استرس بسیار سودمند خواهد بود.   

یاد بگیرید تا خشم خود را کنترل کنید

 کنترل خشم تکنیک مهمی برای کاهش استرس است. خشم می تواند در صورتی که شما برای یک مدت طولانی عصبانی بمانید به شکل قابل توجهی استرس را افزایش داده و آن را به درازا بکشاند. عصبانیت حتی می تواند باعث حمله قلبی شود. نحوه کنترل خشم تا حدود زیادی شبیه کنترل استرس است؛ در اینجا به چند نکته اشاره می شود که شما در آغاز کردن این مسیر یاری می کند:   

علل عصبانیت خود را شناسایی کنید

 وقتی دانستید که چه چیزی شما را از کوره درمی برد، پیشاپیش برنامه ای تنظیم کنید راجع به اینکه چگونه خشم خود را ، چنانچه در یک موقعیت مشابه قرار گرفتید، کنترل کنید.   

نشانه های خشم قریب الوقوع را شناسایی کنید

 وقتی دارید عصبانی می شوید چه کار می کنید؟ آیا دندان ها را به هم می فشرید؟ آیا شانه های شما جمع می شوند؟ آیا دچار تپش قلب می شوید؟ آیا رنگ صورتتان سرخ می شود؟ این علائم و نشانه ها را مثل یک چراغ خطر به ذهن بسپارید یعنی هشداری از اینکه دارید عصبانی می شوید.   

به نشانه های خشم خود پاسخ دهید

 وقتی متوجه شدید که دارید عصبانی می شوید، کمی تعلل کنید، مثلاً تا ۱۰ بشمارید، چند تا نفس عمیق بکشید، از پنجره بیرون را تماشا کنید و هر کاری که بدان وسیله بتوان وقت را خرید تا مغز شما فرصت دریافت و رسیدگی به پیام های هیجانی شما را پیدا کند و شما هم بتوانید قبل از هر اقدامی بیندیشید.   

زمانی را به آرام ساختن خود اختصاص دهید

 قبل از مقابله با شخص یا وضعیتی که شما را عصبانی ساخته است راهی پیدا کنید تا کمی از انرژی احساسی و هیجانی خود را تخلیه کنید، مثلاً بروید کمی قدم بزنید، خانه را تمیز کنید یا بدوید و اگر پشت کامپیوتر نشسته اید از فشار دادن تکمه send برای ارسال e-mail غضب آلود خود دست نگه دارید و کمی به آن بیندیشید.   

خشم خود را سرکوب نکنید

 اگر خشم شما ناشی از چیزی است که کسی گفته یا انجام داده، بروید و یا همان شخصی رو در رو صحبت کنید. البته او را با رگبار اتهامات لفظی نبندید. فقط راجع به همین واقع با او حرف بزنید و از زاویۀ احساس خود، به این موضوع بپردازید نه آن چه وی انجام داده است.   

برای خشم خود شیر اطمینان پیدا کنید

 به دنبال راه های ابداعی برای تخلیه انرژی حاصل از خشم و غضب بگردید؛ مثلاً گوش کردن به یک قطعه موسیقی، نقاشی کردن ، رقصیدن یا نوشتن یک مقاله.   

نصیحت پذیر باشید

 اگر احساس می کنید اغلب اوقات عصبی هستید، به افرادی که نگران شما هستند مثل اعضاء خانواده یا دوستان اعتماد کنید و از آنها بخواهید تا شما را در یافتن راه حل مناسبی برای برخورد با این مقوله یاری کنند، یا با یک کارشناس در امور پزشکی مشورت کنید.   

به تمرین تفکر مثبت بپردازید

 مکالمه ذهنی یا خودگویی مثبت راه مؤثر دیگری برای برخورد با استرس است. منظور از خودگویی ، جریان بی انتهایی از افکار است که هر روز از ذهن شما می گذرد. این افکار خودکار ممکن است مثبت یا منفی باشند. برخی از آنها مبتنی بر عقل و منطق هستند و بقیه ممکن است سوء تعبیرهایی باشند که شما در نتیجۀ اطلاعات ناکافی به آنها دست می یابند. هدف از خودگویی مثبت از ریشه درآوردن سوء تفاهمات و جایگزین ساختن آنها با افکار مثبت و خردمندانه است. مطالعات نشان می‌دهد که یک نگرش مثبت و امیدوارانه می تواند به کنترل استرس کمک کند، اما یک نگرش منفی هم می‌تواند آن را وخیم تر کند. 

چگونه می توان روش خودگویی مثبت را یاد گرفت؟

 فرایند ساده ای است اما نیاز به زمان و تمرین دارد . در طول روز لحظه ای تأمل کنید و افکار خود را مورد ارزیابی قرار دهید و راهی پیدا کنید تا بدان وسیله جهت مثبتی به جریان منفی افکار خود بدهید. یک قاعده عقلانی در مورد فرایند خودگویی این است: آن چه را به دیگری نمی گویی به خود مگو.   

برای خود یک دستورالعمل تنظیم کنید

 زمانی که عوامل استرس زا را شناسایی کرده و وجود آنها را به رسمیت شناختید ، حال زمان برخورد با آنهاست. برخی از استرس زاها تحت کنترل شما قرار دارند؛ اما بقیه نه، ذهن خود را بر وقایعی که قادر به تغییر آنها هستید متمرکز کنید، مثلاً اگر منبع استرس شما ، یک روز پرمشغله است، از خودتان بپرسید آیا علت این موضوع آن است که شما عادت دارید چندین کار را در یک روز انجام دهید با به خاطر بی برنامه بودن شماست . در زیر به نکاتی اشاره می شود که می توانند به شما کمک کنند:   

یک برنامه روزانه تنظیم کنید

 برنامه ریزی روزانه به شما کمک می کند تا احساس کنید زندگی را بیشتر تحت کنترل دارید. فعالیت های روزانه خود را در جدولی یادداشت کنید تا با مشکل روبرو نشوید یا برای به موقع رسیدن سر یک قرار یا هر کاری، در لحظات آخر دچار شتاب زدگی یا دست پاچگی نگردید.   

زندگی را ساده تر کنید

 امور زندگی را اولویت بندی کنید، برای آنها برنامه ای تنظیم کنید و هم گام با آن پیش بروید. با کاستن از برخی فعالیت ها یا محول کردن آنها به دیگران زندگی را برای خود آسان تر سازید. کارهای مربوط به خانه، اتومبیل و سایر متعلقات شخصی را به ترتیب اهمیت برنامه ریزی کنید تا متحمل تعمیرات نابهنگام، پرهزینه و استرس زا نشوید.   

مرتب و منظم باشید

 محیط خانه و کار را به گونه ای سر و سامان دهید که مجبور نباشید وقت زیادی را برای پیدا کردن شی ء گم شده تلف کنید.   

استراحت های کوتاه را فراموش نکنید

 در طول روز، به طور متناوب زمانی را به استراحت، نرمش یا قدم زدن اختصاص دهید.   

به اندازه کافی بخوابید ، از لحاظ جسمی فعال بمانید و خوب غذا بخورید

 یک بدن سالم به بهبود سلامت روان کمک می کند (یا به قول ما ایرانی ها روح سالم در بدن سالم است). خواب و استراحت در شما نیروی مضاعفی برای مقابله با مشکلات ایجاد می کند. فعالیت بدنی به نابودسازی تنش های عصبی کمک می کند و یک رژیم غذایی متعادل هم انرژی لازم برای مقابله با استرس های روزمره را در بدن شما تأمین می کند.   

در مورد نگرانی های خود بحث کنید

 صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد به رفع استرس و فشار عصبی کمک می کند و ممکن است در این اثنی راه حلی هم برای آن پیدا شود. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *