امروز پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳

سرمازدگی

فوریت های مربوط به سرما
مواجعه بیش از حد با سرما و هوای مرطوب می تواند منجر به سرمازدگی یا افت دمای بدن گردد. 

سرمازدگی

هنگامی که پوست شما در معرض دمای زیر صفر قرار میگیرد، خودش و بافته های زیر ین آن ممکن است دچار انجماد شوند. به این حالت سرمازدگی گفته می شود. لباسهای بادگیر وخیس میتوانند مشکل را وخیم تر کنند.سرمازدگی در هر نقطهای از بدن ممکن است رخ دهد، اما دستها، پاها،بینی و گوش ها نسبت به بقیه جاها آسیب پذیرترند، زیرا کوچک بوده واغلب بیرون قرار می گیرند، هر کسی ممکن است دچار سرما زندگی شود، لیکن افراد مبتلا به بیماری های خون، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. این افراد عبارتند از: مبتلایان به بیماری سفتی دیواره عروق (تصلب شرایین) و انهایی که داروهای قلبی مصرف میکنند. مصرف بیش از حد الکل و یا برخی از داروهای دیگر همه شما را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد.اولین علامت سرمازدگی ممکن است کمی احساس مورمور شدن به همراه کمی درد باشد. این مسئله اغلب به بی حسی و کرختی عضو منتهی میگردد. پوست شما ممکن است سفت، رنگ پریده و سرد باشد. ناحیه سرمازده احتمالاً در لمس هیچ حسی ندارد. ذوب شدن ناحیه یخزده، گوشت و بافت، قرمز ودردناک میشوند. در موارد شدید، ممکن است جریان خون به ناحیه سرمازده متوقف شود. در چنین حالتی، برای جبران آسیب وارده، سریعاً از اورژانس تقاضای کمک کنید.

درمان

اولین اقدام برای درمان سرمازدگی آن است که پوست درگیر را آرام آرام گرم کنید:.۱در صورت امکان، از محیط سرد خارج شوید.
  1. چنانچه مجبورید در هوای سرد باقی بمانید و دستهایتان دچار سرمازدگی شدهاند، انها را با کشیدن بر روی قسمت های گرمتر بدن گرم کنید. میتوانید آنها را زیر بغل نگهدارید. اگر بینی، گوشی ها یا صورت دچار سرمازدگی شدهاند، آنها را با دست خود در حالی که دستکشهای خشک به دست کردهاید، بپوشانید تا گرم شوند. اگر پوست، همزمان با گرم شدن مورمور می شود و میسوزد، این به معنی برقراری مجدد جریان خون است. اما اگر حین گرم کردن پوست، کرختی و بی حسی آن همچنان ادامه یافت، به مرکز اورژانس مراجعه کنید.
۳. ناحیه درگیر رانمالید، این کار می تواند باعث آسیب بافتهای منجمد شود.۴. اگر پاهایتان درگیر شدهاند، راه نروید.۵. سیگار نکشید. نیکوتین باعث تنگی عروق و کاهش جریان خون میشود.
  1. اگر قادر به دریافت کمک اورژانسی نیستید، دستها یا پاهای شدیداً سرمازده را در آب گرم - نه داغ - قرار دهید تا گرم شوند.
۷. از سایر گرم کننده هامثل لحافی برقی اجتناب کنید، زیرا میتوانند باعث سوختگی بافت شوند.۸. اگر ناحیه سرمازده پس از گرم کردن دوباره یخ زد، دیگر آن را گرم نکنید، زیرا این کار میتواند به آسیب بافتی منجر گردد. 

افت دمای بدن (چاییدن)

در اکثر شرایط بدن شما قادر به حفظ یک دمای ثابت و سالم می باشد. اما چنانچه به مدت طولانی در معرض هوای سرد یا در محیط مرطوب و خنک قرار گبیرید به ویژه اگر لباس هایتان خیس و نمناک باشند سازو کار کنترلی بدن ممکن است قادر به نگهداری حرارت بدن در یک سطح طبیعی نباشد. وقتی میزان حرارتی که شما از دست میدهید، بیشتر از ظرفیت حرارت زایی پدن باشد، هیپوترمی یا افت دمای بدن رخ میدهد. علل شایع افت دمای بدن (چاییدن) عبارتند از: افتادن در آب سرد و نپوشیدن لباس مناسب در هوای سرد زمستان. علامت کلیدی افت دمای بدن یا چاییدن، افت حرارت بدن به زیر ۹۴ درجه فارنهایت (۳۴/۴C)است. دمای طبیعی بدن ۹۸/۶ درجه فارنهایت (۳۷C) میباشد . سایر علایم و نشانههای افت دمای بدن عبارتند از:
  • لرزیدن
  • تکلم مبهم
  • کندی بیش از خدا سرعت تنفسی
  • پوست سرد و رنگ پریده
  • عدم تعادل و هماهنگی عضالات
  • خستگی، ضعف و بی حالی شدید یا بی تفاوتی
نشانه ها معمولاً با کاهش تدریجی هوشیاری و توانایی جسمانی آغاز می شوند.اگر دچار افت دمای بدن شدهاید، ممکن است در حقیقت متوجه نباشید که نیاز به درمان اورژانسی دارید.         سالمندان، کودگان کم سن و سال و افراد خیلی لاغر به ویژه در معرض خطر افت. دمای بدن (هیپوترمی) هستند. سوه تغذیه، بیماری قلبی، دیابت و مصرف بیش از حد الکل یا سایر داروها نیز خطر ابتلا به این عارضه را در شما افزایش میدهند.

درمان

برای درمان هیپوترمی:۱. در صورت امکان، فرد مبتلا به افت دمای بدن را از شرایط سرد و خیس خارج کنید.۲. اگر رفتن به مکان سرپوشیده ممکن نیست، فرد را از باد و باران دور کرده و سرش را بپوشانید و با استفاده از یک زیر انداز، بین او و زمین سرد حایل ایجاد کنید.۳. لباسهای خیس فرد را از تن او در آورده و با لباس یا پتوی گرم و خشک بدن او را بپوشانید.۴. از اورژانس تقاضای کمک کنید.۵. در حینی که منتظر رسیدن کمک هستید، مراقب وضعیت تنفس فرد باشید. اگر متوقف شد، فورا تنفس دهان به دهان را آغاز کنید.۶٫اگر کمک اورژانسی در دسترس نیست، فرد را در وانی با حرارت ۱۰۰ الی ۵ ۱۰ درجه فارنهایت (۴۶۰/۵e- ۳۷/۷) گرم کنید. آب داخل وان، هنگام دست زدن نباید داغ باشد. اگر چنین کاری ممکن نیست، سعی کنید فرد را با حرارت بدن خودتان گره کنید.
  1. به فرد الکل ندهید، الکل باعث اتساع عروق و گرم شدن موقت فرد می شود. این اتساع منجر به دفع حرارت بدن از طریق پوست و در پی آن کاهش بیشتر دمای بدن هم می شود. به فرد نوشیدنیهای گرم غیرالکلی بدهید، مگر آنکه استفراغ میکند که در چنین حالتی نباید به او هیچ گونه نوشیدنی داده شود.
 

توصیه هایی برای پیشگیری

برای پیشگیری از آسیب حاصل از سرمازدگی و افت دمای بدن میتوانید نکات زیر رامد نظر قرار دھید:بدنتان را خشک نگاه داریدهنگامی که پوست بدن در اثر باران، برف یا عرق خیس می شود، بدن حرارت خود را سریع تر از دست میدهد. 

خود را در برابر باد محافظت کنید

باد، حرارت بدن شما را به یغما میبرد. پوست نواحی بیرون بدن آسیب پذیرتر است. ممکن است در عرض چند دقیقه چنانچه باد و دمای زیر صفر محیط دست به دست هم بدهند، یخ بزند. به این مثال در مورد نحوه عملکرد باد توجه کنید:دمای هوای ۲۰F) - ۲۸/۹ C-) به همراه بادی با سرعت ۱۰ مایل در ساعت (mph) ضریب سرمایی، معادل تقریباً۴۶F)-۴۵ C -) ایجاد میکند.

لباس گرم بپوشید

لباس هایی انتخاب کنید که هم در مقابل سرما از بدن محافظت میکنند و هم هوا از تار و پود آنها عبور میکند. چند لایه لباسی سبک و راحت با به دام انداختن هوا باعث افزایش محافظت بدن در برابر سرما می شوند، سعی کنید لباسی که روی بقیه لباسی که می پوشید ضد آب باد باشد.

سر و گردن خود را بپوشانید

قسمت عمده حرارت بدن از ناحیه سر دفع می شود. پس کلاهی، چیزی روی سرتان بکشید.

از جوراب و دستکش (دو انگشتی) گرم استفاده کنید

اگر قرار است، بیش از چند دقیقه در دمای زیر صفر بروید، دو لایه جوراب بپوشید. به علاوه، از دستکشیهای دو انگشتی استفاده کنید که در مقایسه با دستکشهای معمولی، به شکل موثرتری از انگشتان شما محافظت میکنند. 

حواستان به کرخت شدن پوست باشد

چنانچه بخشی از بدن شما آنقدر سرد شود، که شروع به بی حسی و کرخت شدن کند، این علامتی از یخ زدگی پوست است. برای اینکه بدنتان دوباره گرم شود. مدتی دست از کار بکشید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *