امروز پنج شنبه, ۹ فروردین , ۱۴۰۳

درمان اعتیاد

درمان اعتیاد دارویی، معمولاً مستلزم اقداماتی در جهت کمک به شخص معتاد در دست کشیدن از مصرف دارو و به دنبال آن مشاوره و حضور در گروه های خود درمان برای کمک به ایستادگی در برابر مصرف مجدد داروی اعتیادزا می باشد. 

درمان نشانه های ترک

هدف از درمان نشانه های ترک (مسمومیت زدایی) کمک به فرد معتاد در ترک سریع و بی خطر داروی اعتیاد زاست. مسمومیت زدایی به صورت کاهش تدریجی دوز دارو یا جایگزین کردن موقت داروهای دیگری با عوارض کمتر انجام می گیرد.برای برخی از معتادان درمان سرپایی نشانه های ترک امکان پذیر است، امّا برخی دیگر ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا اقامت در یک مرکز درمانی داشته باشند.ترک یا دست کشیدن از مصرف انواع مختلف داروها اثر جانبی متفاوتی در پی داشته و نیازمند رویکردهای مختلف است. 

آرام کننده ها

اثرات جانبی جزئی ناشی از ترک این داروها شامل: بی قراری ، اضطراب ، اختلالات خواب، تندی ضربان قلب، فشار خون بالا، تب خفیف و تعریق می باشد. علائم و نشانه های جدّی تر عبارتند از : توهم، لرزش تمام اعضای بدن، صرع، تعریق فراوان . استفراغ ، جدی‌ترین و خطرناک ترین مرحلۀ ترک اعتیاد می تواند روان آشفتگی (دلیریوم) باشد که عارضه ای بالقوه مرگبار است. درمان نشانه های ترک مستلزم کاستن تدریجی از مقدار دارویی است که شما عادت به مصرف آن داشته اید. 

محرک ها

عوارض جانبی ترک این مواد معمولاً شامل: افسردگی، خستگی، خواب آلودگی شدید، سردرد، تحریک پذیری و ناتوانی در تمرکز حواس است. در برخی موارد، علائم و نشانه های ترک عبارتند از : تصمیم به خودکشی، بدبینی و مختل شدن تماس با واقعیت (جنون حاد) . درمان در دورۀ ترک، معمولاً به حمایت های عاطفی خانواده، دوستان و پزشک معالج محدود می شود. پزشک ممکن است برای درمان جنون همه دشمن بینی یا افسردگی داروهایی را تجویز کند. 

مواد مخدّر

عوارض جانبی ترک مواد مخدر مانند هروئین ، مورفین و کدئین می تواند از علائم نسبتاً خفیف تا شدید متغیّر باشد . نشانه خفیف شامل : اضطراب و میل شدید به دارو می‌باشند. واکنش‌های شدید عبارتند از: بی‌خوابی، جنون حاد، نبض تند، تنفس سریع، فشار خون بالا، دل پیچه، استفراغ، اسهال و ضعف عضلانی.اگر شما در حال ترک هروئین هستید، پزشک معالج دارویی به نام متادون را در اختیار شما قرار خواهد داد تا هم میل به هروئین را در شما کم کند و هم آرام آرام شما را از شر هروئین خلاص کند.  

پاک ماندن

پس از مسمومیت‌زدایی، اقداماتی مثل مشاوره، برنامه‌های درمانی و نشست‌های گروهی در زمینه خود درمانی کی توانند به شما در دور ماندن از داروهای اعتیاد کمک کنند. 

مشاوره

مشاوره فردی یا خانوادگی با یک روان‌پزشک، روان‌شناس یا مشاور ترک اعتیاد به شما در ایستادگی و مقاومت در برابر وسوسه از سرگیری مصرف کمک می‌کند. رفتار درمانی به شما دریافتن راه‌حل‌هایی برای برخورد صحیح با ولع دارویی، راه‌بردهایی برای اجتناب از دارو و پیشگیری از لغزش کمک کرده و راه‌کارهایی را در زمینه نحوه برخورد با لغزش، در صورت وقوع، به شما ارائه می‌کند. مشاوره، بحث‌هایی مربوط به شغل، مشکلات قانونی، یا روابط فردی و خانوادگی را در بر می‌گیرد. شرکت در جلسات مشاوره به اعضاء خانواده هم کمک می‌کند تا مهارت‌های بیشتری در برقراری ارتباط با بیمار کسب کرده و حمایت بیشتری از اوبه عمل آورند. 

برنامه‌های درمانی

برنامه‌های درمانی عموماً شامل: جلسات آموزشی و مشاوره‌های فردی، گروهی و خانوادگی است. این برنامه‌ها در موقعیت‌های مختلف – سرپایی، بستری در بیمارستان یا اقامت در یک مرکز درمانی - قابل اجرا و در دسترس هستند.

برنامه‌های خود درمانی

در برنامه‌های خود یاری از ۱۲ مرحله الکلی‌ها بی‌نام استفاده می‌شود. گروه‌های خود یار، برای افراد معتاد به داروهایی مانند کوکائین، آرام بخش‌ها و مواد مخدر وجود دارد. پیام اصلی این برنامه این است که اعتیاد یک اختلال مزمن با خطر لغزش است و درمان نگهدارنده - که ممکن است شامل داروهای طبی، مشاوره و حضور در جلسات گروهی خود درمانی باشد – برای پیشگیری از این لغزش‌ها ضروری است. پزشک معالجه شما یا مشاور می‌تواند شما را در یکی از این گروه‌های خود درمان ثبت نام کند. یا خودتان می‌توانید یکی از این مراکز را از طریق دفترچه تلفن، کتابخانه و یا اینترنت پیدا کنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *