امروز شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳

زمان شروع حالت تهوع در بارداری

اکثر زنان، دوران بارداری و مرحله وضع حمل را به سلامت و معقولانه پشت سر میگذارند تا لحظه تولد بچه را به عنوان واقعه ای شگفتانگیز در زندگی جشن بگیرند. امّا، همچنان تعداد معدودی از زنان از این واقعیت فرار میکنند. بدون اینکه ناراحتی خاصی داشته باشند. و این مسیر را با دلهره و نگرانی سپری میکنند. اکثر متخصضان زنان و زایمان - بیشتر آنها - به پاسخ دادن به سوالات زنان باردار عادت دارند، بنابراین دفترچه یادداشتی تهیه کنید تا هر سوالی برایتان پیش می آید سریعا در آن نوشته و هنگام مراجعه به پزشکی آن را مطرح سازید. 

ناخوشی صبحگاهی

ناخوشی صبحگاهی، همان دل به هم خوردگی، تهوع یا استفراغی است که حدود نیمی از همه زنان باردار در خلال ۱۲ هفته اول حاملگی، پیدا می کنند.هر چند این ناخوشی در هنگام صبح شدت بیشتری دارد، امکان دارد در هر ساعتی از روز اتفاق بیفتد. هنوز معلوم نیست، چرا برخی از زنان تهوع و استفراغ دارند. اما شاید تغییرات هورمونی در این قضیه دخیل باشند. اگرچه تهوع بامدادی مسلماً چیز خوشایندی نیست اما در اکثر مواقع خطری را متوجه را متوجه فرد نمی سازد.اگر تهوع صحبگاهی دارید، برای به حداقل رساندن نشانه های آن میتوانید اقداماتی را انجام دهید البته هیچ اقدامی نمی تواند به شکل صد در صد موثر واقع شود.بسیاری از زنان متوجه می شوند که وقتی معده آنها خالی است این حالت تشدید می شود. البته موقعی که احساس گرسنگی می کنید، ممکن است دیگر دیر شده باشد و حالت تهوع و دل به هم خوردگی، یواش یواش در حال ظاهر شدن باشد.با خودتان قرار بگذارید روزی چند وعده مختصر غذا بخورید. بیسکوئیت های ترد باید همیشه در خانه و در کنار شما باشند. تا هر روز صبح قبل از برخلستن چند تا از آن ها را بخورید.همیشه مقداری خوراکی مغذی را که برایتان قابل تحمل ترند ، در جاهای راه بردی و مهم – مثل اتومبیل ، کشوی میز یا کیف – برای روز مبادا نگهداری کنید.ممکن است بوی برخی از غذا ها برایتان تهوع آور باشد. اگر چنین است، از آن غذای خاص پرهیز کنید .از رژیم های ملایم استفاده کنید و از غذا های پر ادویه، سنگین و سرخ کردنی اجتناب کنید. از سوی دیگر ، هر چیزی را که فکر می کنید برای رفع تهوع و دل به هم خوردگی خوب است امتحان کنید.اگر با آب خالص حالتان بد تر می شود، مقداری یخ خورده شده، آب میوه یا بستنی یخی را امتحان کنید.برخی از دارو ها هم برای رفع تهوع بامدادی مفیدند.اما بهتر است به جز در موارد شدید از این نوع دارو ها دوری کنید. اکثر موارد تهوع و ناخوشی صبحگاهی تا هفته دوازدهم حاملگی بر طرف می شوند. اگر چه در برخی از زنان بیشتر از این هم طول می کشد. 

یبوست

یبوست، با اجابت مزاج سفت و گهگاه دردناک، کاهش دفعات اجابت مزاج، و اشکال در بیرون راندن مدفوع مشخص میشود، یبوست یا قبض شدن شکم مشکل شایعی در دوران بارداری است. اگر در حالت معمول یبوست داشته باشید، متوجه خواهید شد که این مشکل در دوران بارداری تشدید می گردد.برای رفع این مشکل، مقادیر کافی آب بنوشید، هر روز ورزش کنید و حتما در رژیم غذایی خود چند نوبت میوه (به خصوص آلو)، سبزی و دانه های خوراکی مثل گندم سبوس دار و سبوس گندم بگنجانید. داروهای حجیم افزای بدون نسخه که حاوی بارهنگ یا اسفرزه میباشند هم ممکن است موثر واقع شوند. هیچگاه بدون هماهنگی با پزشکی و خودسرانه از داروهای مسهل استفاده نکنید. 

سوزش سردل (ترش کردن)

سوزش سردل، یا ترش کردن هیچ ارتباطی با قلب شما ندارد. در واقع، سوزشی که در وسط قفسه سینه احساس می کنید و تلخی دهان که گاهی همراه آن وجود دارد، همگی نتیجهٔ برگشت اسید معده به داخل مری هستند. این مسئله زمانی رخ میدهد که عضله حایل میان معده و مری (اسفنکتر یا چلانگر مری) شل میشود و در نتیجه  شیره معده به مری پس زده و باعث تحریک و سوزش جدار آن می گردد.اگر دچار سوزش سردل شده اید،سعی کنید تعداد وعده های غذایی را افزایش داده و محتوایآن را کمتر کنید. تند تند غذا نخورید و از غذا های چرب هم پرهیز کنید. مصرف قهوه چه انواع معمولی و چه انواع فاقد کافئین باعی تشدید این عارضه میشود. از آنجایی که سبب سوزش سردل با دراز کشیدن (طاق باز) بدتر می شود، سعی کنید. هنگام خواب، زیر سرتان ۴ الی ۶ اینچ (۱۵- ۱۰ سانتیمتر یا به اندازه یک بالش) بالاتر باشد. به علاوه، ۳-۲ ساعت قبل از خوابیدن دیگر چیزی نخورید. اگر با وجود این اقدامات باز هم ترش می کنید، با پزشک مشورت کنید. شاید برایان یک شربت یا داروی آنتی اسید (مثل شربت معده) تجویز کند.  

کمردرد

کمردرد در خلال حاملگی، پدیده شایعی است و اغلب در پی خستگی، خم شدن، بلند کردن اشیاء یا پیاده روی طولانی ایجاد میگردد. هنگام حاملگی، رباط ها یا بندهای مفصلی شما قابلیت ارتجاعی بیشتری دارند که به لگن شما امکان اتساع بیشتر در خلال وضع حمل را میدهد، هر چند این مسئله برای زایمان امری لازم و ضروری است اما از طرفی احتمال آسیب و پیچ خوردگی مفاصل راهم افزایش میدهد. در خلال حاملگی، با تغییر مرکز ثقل بدن، قامت شما هرم تغییر میکند، که منجر به احتمال کشیدگی و جابه جایی مهره ای بیش از پیش کمر شما میگردد.درد، معمولاً در ناحیه تحتانی کمر است. در برخی از زنان این درد از ناحیه کمر شروع و به یک یا هر دو پا تیر میکشد (درد سیاتیک یا چهاربندی). بیشتر زنان، دردی هم در طرفین شکم دارند که علت آن کشیدگی رباطهای شکمی در نتیجه اتساع رحم است. تصور کنید که رحم شما توسط بندهایی که از پهلوها پایین آمدهاند. محکم در جای خود ثابت شده، حال هر چه رحم بزرگتر می شود این رباطها هم مجبورند کشیده تر شوند که طبیعتا با درد همراه است. یکی از این رباطها، موسوم به رباط گرد است که درد ناشی از کشیدگی آن معمولاً در سه ماهه دوم شدیدتر است. خوابیدن به پهلوی چپ ممکن است (این درد را تخفیف دهد. مواظب باشید بیش از حد مجاز در طول حاملگی اضافه وزن پیدا نکنید، زیرا وزن بیش از حد، فشار بیشتری را بر کمر شما تحمیل میکند. کمردرد را معمولاً میتوان با کم کردن فشار بر ستون فقرات، تا جایی که امکان دارد، برطرف ساخت. گاهی اوقات کمربندهای حاملگی به رفع این مشکل کمک میکنند. پزشک، ممکن است برای از بین بردن درد، ورزشی را توصیه کند. اما اگر این درد خیلی شدید باشد، ممکن است برای تشخیص بیماری زمینه ای که باعث کمردرد شده نیاز به ارزیابی بیشتری باشد. 

وریدهاى واریسی

ورید های واریسی معمولا در اواخر حاملگی وخیم تر میشوند. و در مادران مسن تریا آن ها که مدت طولانی روی پای خود می ایستند برجسته ترند. درحدود ۲۰ درصد زنان باردار،وارید های واریسی دارند. این بیماری معمولا خیلی زود ظاهر می شود و با هر بار حاملگی هم برجسته تر می گردد.وقتی آبستن هستید،عروق خونی شما برای تامین نیازهای بچهای که در شکم دارید ،مجبورند متسع شوند. رحم بزرگ میشود و جریان خون از سیاه رگ های پا به لگن کاهش پیدا می کند. مجموع این وقایع، باعث ورم سیاهرگ های ساق پای شما و درد و ناراحتی در این ناحیه میشوند. اگر دارای وریدهای واریسی هستید، سعی کنید زیاد سر پا نایستید و هر زمان ممکن بود آنها را از سطح زمین بالاتر نگه دارید. از پوشیدن لباس هایی که در اطراف کمر یا ناحیه رانها تنگی و چسبان هستند اجتناب کنید. |شلوارهای ضد واریس میتوانند به رفع درد و ورم کمک کنند. برخی از پزشکان توصیه میکنند شلوارهای ضد واریسی از صبح زود تا شب، پوشیده و درست هنگام رفتن به  بستر درآورده شوند. عمل جراحی برای درمان این ورایسی ها در طولحاملگی توصیه نمیشود و به ندرت هم این عارضه آنقدر شدید است که جراحی نیاز باشد. 

بواسیر

بواسیر زمانی ایجاد می شود که وریدهای واقع در مجرای مقعد به دلیل فشار وارده متسع میشوند. وقتی هنگام اجابت مزاج، زور میزنید، وریدها از مقعد بیرون زده و باعث درد و خارش می شوند. به طور کلی این عارضه در خلال حاملگی تشدید میشود و اغلب به همراه یبوست است.پیشگیری، بهترین درمان است. از یبوست زیاد، یعنی تا حدی که برای بیرون دادن مدفوع مجبور به زور زدن باشید اجتناب کنید.مصرف غذاهای پرفیبر، نوشیدن آب  فراوان و ورزش روزانه به پیشگیری از یبوست کمکی میکنند.اگر هنگام اجابت مزاج درد دارید و توده متورمی را نزدیک راست روده خود احساس میکنید، به احتمال قوی بواسیر دارید. برای کاهش ناراحتی، مرتب در وان یا تشت آب گرم بنشینید.استعمال یک پنبه آغشته به کرم عنبر سایل یا هماملیس سرد (نوعی مرهم گیاهی) در ناحیه  بواسیر هم می تواند مفید واقع شود.بسیاری از زنان هم از شیاف های ضد بواسیر بدون نسخه استفاده می کنند که هم درد را تسکین می دهند و هم مجرای مقعد را لیز و چرب می کنند. 

بد خوابی

اشکالی در خوابیدن یا بى خوابی اغلب در ماه های آخر  حاملگی رخ میدهند، نیاز مکرر به ادرارکردن باعث از سر پریدن خواب می شود. تکان و حرکت بچه هم ممکن است شما را بیدار نگه دارد. برخی هم آنقدر فکرو خیال دارند که دیگر خواب به چشمشان نمی آید.اگر نصف شب شده و هنوز به سقف اتاق خیره مانده اید، چه کار باید کرد؟از مصرف قهوه، چای یا نوشابه های کولا خودداری کنید، زیرا این مواد حاوی کافئین هستند که شما را بیدار نگه می دارد. به علاوه، درست قبل خواب غذای سنگین نخورید. برخی از پزشکان توصیه می کنند کمی بیشتر ورزش کنید تا خسته تر شده و راحتتر به خواب بروید. ولی یادتان باشد که ورزش کردن را چند ساعت قبل از خواب متوقف کنید.در برخی از زنان باردار، یک دوش گرم خیلی کمک می کند. اگر این اقدامات فایدهای نداشت، بلند شوید. کتابی بخوانید، برخی از صورت حساب ها را تسویه کنید یا به امور منزل بپردازید و خوابیدن را بگذارید برای فرصتی دیگر،اگر بی خوابی، شدیدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. ازمصرف خودسرانه هر نوع دارویی اجتناب کنید. 

ورم اندام ها

ورم (خیز یا ادم)، در خلال حاملگی شایع است. تقریبا یک چهارم اضافه وزن شما در دوران بارداری را مایعات تشکیل میدهد، که در بخش های مختلف بدن مثل ساق ها، پاها و دست ها تجمع پیدا میکند، ممکن است در پی ایستادن به مدت طولانی متوجه تورمی در ساق ها، ناحیه مچ پا و پاها شوید. این مشکل معمولاً در آب و هوای گرم و نزدیک غروب شدیدتر می شود. پس از یک شب استراحت، ساق ها و پاها در اکثر زنان دوباره به حالت طبیعی خود بر میگردند. انگشتان دست هم از جمله جاهای شایع برای ادم هستند. ممکن است وقتی صبح از خواب بیدار می شوید. انگشتان دستتان آنقدر سفت باشند که نتوانید حتی دگمه های لباستان را ببندید. انگشتان ممکن است پف آلود هم باشند.در بعضی از زنان، صورت ورم می کند. اگر صورتتان ورم کرده، به خصوص اطراف چشمها، احتمال دارد دچار پره اکلامپسی (به فصل مراجعه کنید) شده باشید، که یک عارضه جذی در دوران حاملگی است. در چنین حالتی بی درنگ با پزشکتان تماسی بگیرید. دراز کشیدن و بالا نگه داشتن پاها به مدت یک ساعت در اواسط بعد از ظهر به کاهش ورم ساق ها کمک می کند. شنا کردن و راه رفتن در آب هم موقتا این ورم را در پاها ساق های شما برطرف میکند. حتی اگر فقط در استخر بایستید، باز هم به رفع این ورم کمک میکند. 

مسافرت

هیچ دلیلی برای برای مسافرت نکردن در طول حاملگی وجود ندارد ، مگر اینکه پزشک چنین چیزی را به شما توصیه  کرده باشد. اما پیش از فکر کردن راجع به یک مسافرت سراسرییا یک گردش ۲ هفته ای، ببینید آیا از لحاظ جسمی و روحی آمادگی چنین کاری  را دارید یا خیر. بسیاری از زنان، به خصوص  در طول سه ماهه اول حاملگی، به دفعات دچار تهوع یا ناخوشی صبحگاهی میشوند. مسافرت در این دوران باعث تشدید تهوع می گردد. یکی از  خطرات احتمالی مسافرت حین بارداری ایجاد لخته خون  در ساقهای شماست (ترومبوفلبیت) ، که ممکن است در نتیجه  نشستن طولانی ایجاد شود. هنگام  مسافرت، هر یکی دو ساعت ، چند دقیقه بلند شوید و به اطراف قدم بزنید تا عضلات ساق پا فعال و جریان خون در ورید های آن افزایش یابد.شکل ۴-۱۵ قسمت دامنی کمربند را زیر شکم و روی بخش فوقانی ران ها ببندید . تسمۀ شانه ای را هم بین پستان ها و در کنار شکم محکم کنید. نکته دیگری که باید مد نظر داشته باشید نزدیک شدن به تاریخ زایمان است. اکثر پزشکان توصیه میکنند در طی هفته های پایانی حاملگی، به ویژه اگر دارای سابقه ای از هرگونه بیماری هستید، به مسافرت نروید بسیاری از آژانس های هوایی هم چنانچه خیلی نزدیک به تاریخ وضع حمل باشید، به شما اجازه پرواز نمی دهند.هنگام مسافرت با اتومبیل، به خاطر بسپارید که شیشه از کمربند ایمنی استفاده کنید. یک کمربند دامنی زیر رحم خود ببندید و کمربند شانه اى را هم بین پستان هاو شکم محکم کنید. بد نیست بالشی هم در ناحیه کمر قرار دهید تا از از درد گرفتن این ناحیه  جلوگیری کنید هر یکی دو ساعت توقف کرده و برای قدم زدن از اتوموبیل خارج شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *