امروز پنج شنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳

مشکلات نوجوانان

اختلالات غذا خوردن

دغدغه بسیاری از نوجوانان این است که شکل و ظاهری متناسب و جذاب داشته باشند. اکثر دختران و پسران نوجوان، گهگاه برای کاهش وزن خود، چند هفته ای رژیم می گیرند. اگر رزیم گرفتن به صورت یک رفتار وسواسی درآید. ممکن است نشانه یک اختلال احتمالی در عادات تغذیه ای فرد باشد.اختلالات غذا خوردن در دوران نوجوانی و اوایل جوانی شایع ترند، اما ممکن است در دوران کودکی یا میانسالی هم مشاهده شوند. هر چند این نوع اختلالات در هر دو جنس رخ می دهند، اما دختران نوجوان و خانم های جوان در مقایسه با پسران نوجوان و مردان جوان با احتمال بیشتری مبتلا می شوند. بی اشتهایی عصبی و پر خوری عصبی دو نوع اختلال غذا خوردن هستند. این اختلالات به اشکال مختلفی مثل پر خوری بدون استفاده از مسهل، استفاده از مسهل بدون پرخوری و بی اشتهایی با کاهش وزن نه چندان شدید، وجود دارند. 

خودکشی

گاهی اوقات، زندگی برای یک نوجوان افسرده آن قدر دردناک و زجرآور می شود که او احساس می کند، دیگری چیزی ندارد که بخواهد برایش زندگی کند. اکثر نوجوانانی که اقدام به خودکشی می کنند، افراد افسرده ای هستند.انگیزه سایر خودکشی ها ممکن است محرک هایی مثل قطع یک رابطه، مرگ یک دوست یا یکی از بستگان نزدیک، مشکلات روانی موجود در خانواده، بیماری جسمانی مزمن، سوء مصرف مواد مخدر یا سوء استفاده جسمی یا جنسی باشد. اینکه چرا نوجوانان اقدام به خودکشی می کنند، دلایل مختلفی دارد. گاهی اوقات، هشداری هم در این زمینه نمی دهند و از این رو نمی توان وقوع آن را پیش بینی کرد.موارد خودکشی در میان افراد ۵ تا ۲۴ ساله در ایالات متحده از سال ۱۹۶۰ تاکنون سه برابر شده است. خودکشی سومین علت مرگ و میر در میان نوجوانان است.از آنجایی که نوجوان افسرده اغلب احساس می کند خانواده اش او را درک نمی کند، سعی می کند بر روی این خلاء ارتباطی پلی بزند. امید و آرزوهای شما برای خوشبختی، قدرت و موفقیت فرزندتان نباید مانعی بر سر پذیرش نشانه های افسردگی در وی باشند.همیشه از فرزندتان سوال کنید، احساس واقعی اش چیست – و بعد به او گوش کنید. بپرسید چه مدتی است خلق و خوی او این طوری شده و شدت این ناراحتی تا چه حد است. با ابراز حمایت و محبت روحی می توانید به بهبود او کمک کنید. همین طور می توانید به او قوت قلب و تسلی خاطر بدهید که حالش به زودی خوب می شود و تا ابد اینطوری نمی ماند. اکثر حملات افسردگی سرانجام پایانمی پذیرند. اما نوجوانی که برای اولین بار دچار افسردگی شدید شده ممکن است نپذیرد یا باور نداشته باشد که این مشکل بالاخره برطرف خواهد شد.اگر کودکتان تأکید می کند که قصد خودکشی دارد، این هشدار را جدی گرفته و فوراً او را برای ارزیابی نزد روان پزشک ببرید. حتی اگر یقین دارید که کودکتان واقعا قصد کشتن خودش را ندارد، این گفتار فرزندتان را به منزله نوعی فریاد کمک طلبی است، که شایسته و درخور توجه است. 

بی اشتهایی عصبی

مشخصه بی اشتهایی عصبی، عادات غیر طبیعی در غذا خوردن است. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً تنها مقادیر اندکی غذا می خورند. انجام ورزش به صورت افراطی و بلا اختیار، استفراغ و مصرف مسهل ها یا سایر دارو های کنترل وزن نیز از ویژگی های این افراد است.علامت برجسته بی اشتهایی عصبی آن است که دختر مبتلا به این اختلال حتی با وجودی که خیلی لاغر است خود را چاق می انگارد. به دلیل فقدان چربی، اغلب دختران مبتلا، دارای سینه ها، ران ها و کمر کوچکی هستند و ظاهرشان شبیه بچه های کم سن و سال می باشد. اگر دختر شما اضافه وزن ندارد و براسا نمودار قد و وزن رشد نمی کند یا حتی روز به روز لاغر تر هم می شود ممکن است پزشک به بی اشتهایی عصبی مظنون شود.علائم و نشانه های بی اشتهایی عصبی عبارتند از: کاهش وزن (گاهی اوقات شدید)، عدم توانایی در حفظ وزن بدن در حد نرمال یا بالاتر از آن، ترس زیاد از اضافه وزن پیدا کردن، تغییرات قاعدگی یا فقدان قاعدگی و اشتغال ذهنی در مورد ورزش و موفقیت های تحصیلی. 

پرخوری عصبی

پرخوری عصبی یا بیماری جوع البقر عبارت است از خوردن افراطی و بی مهار و سپس بالا آوردن یا استفاده از مسهل برای اجتناب از چاق شدن. متاسفانه پرخوری عصبی همیشه سیگنال های واضحی ارسال نمی کند. بسته به تعداد دفعات و مدت زمان پرخوری و بیرون دادن غذا، برخی از مبتلایان به این اختلال دارای وزه طبیعی هستند، حال آنکه عده ای وزن کم کرده یا حتی اضافه وزن پیدا می کنند. از هر ۴ زن یکی در طول حیات به این عارضه دچار می شود.علائم و نشانه های پرخوری عصبی عبارتند از: تأکید افراطی بر ظاهر و وزن بدن، دوره های مکرر پرخوری، رفتار وسواسی در غذا خوردن، همراهی پرخوری با تلاش برای جاوگیری از اضافه وزن – مثل استفراغ عمدی، استفاده از مسهل یا داروهای دیگر، یا ورزش بیش از حد. 

استعمال دخانیات

برخی از نوجوانان حتی به خطرات بهداشتی ناشی از دخانیات هم بی توجه هستند، یا هنگام شروع به مصرف این مواد، توانایی ترک آن را در خود بیش از حد برآورده می کنند. بسیاری گمان می کنند هر زمان که اراده کنند می توانند سیگار را ترک کنند، اما واقعیت ان است که از میان دانش آموزان سال آخر دبیرستان که روزی یک تا پنج نخ سیگار می کشند، ۷۰ درصد، تا پنج سال آینده همچنان سیگار کشیدن را ادامه می دهند. و بیش از نیمی از افرادی که در دبیرستان سیگار می کشیده اند، نیز تلاش ناموفقی در ترک آن داشته اند.نوجوانان زودتر از آنکه والدین فکرش را هم بکنند شروع به سیگار کشیدن می کنند. حدود ۱۰ درصد از سیگاری های بالغ در جامعه، اولین بار در سن ۹ الی ۱۰ سالگی لب به سیگار زده اند و نیمی از نوجوانان سیگاری هم اولین بار در سن ۱۴ سالگی به این ماده گرایش پیدا کردند. هر چه زمان شروع سیگار کشیدن در کودک زودتر باشد، شانس اینکه در بزرگسالی سیگاری قهار بشود نیز افزایش می یابد. به علاوه، نوجوانی که از دخانیات استفاده می کنند، از شانس بیشتری برای رفتن به سمت ماری جوانا و دیگر مواد مخدر برخوردارند.در اینجا به راه برد هایی اشاره می شود که والدین به کمک آنها می توانند از سیگاری شدن فرزندان خود جلوگیری کنند:
  • با اجتناب از دخانبات برای فرزندتان الگو باشید. اگر شما به عنوان پدر یا مادر بچه، سیگاری هستید، یکی از بهترین دلایل ترک سیگار آن است که به خاطر فرزندانتان این کار را بکنید. پدر و مادر بهترین الگو برای بچه ها هستند.
  • با فرزندانتان صحبت کنید. بپرسید که آیا دوستان آنها سیگار می کشند یا نه. شانس سیگاری شدن فرزند شما چنانچه دوستان صمیمی اش سیگاری باشند، ۱۳ بار بیشتر است. اکثر نوجوانان اولین سیگار خود را در کنار دوستی بر لب می گذارند که قبلاً سیگاری بوده است.
  • ببینید فرزندان شما راجع به سیگار چگونه فکر می کنند. از آنها بخواهید این اطلاعات را یکبار مرور کنند تا بتوانید راجع به آن با هم بحث کنید.
  • به فرزندتان کمک کنید راه هایی برای مقابله با فشارو اصرار هم سن و سالانش پیدا کند. از پرسش هایی استفاده کنید که رنگ و بوی قضاوت و داوری نداشته باشند و با آنها موقعیت های دشوار و سخت و نحوه برخورد صحیح با آن را تمرین کنید.
  • نوجوان خود را تشویق کنید در جهت ارتقاء قدرت بدنی و سلامتی گام بردارد تصاویر زنده و پویایی که برای تبلیغ بسیاری از سیگاری ها استفاده می شوند، عملاً بیشتر مشخصه زندگی افراد غیر سیگاری است. افراد سیگاری مرتب دچار سرماخوردگی و عفونت های تنفسی می شوند.
  • پیامد های اجتماعی این عمل را به آنها گوشزد کنید. افراد سیگاری اغلب دهانشان بوی بدی می دهد، سیگار باعث بو گرفتن مو و لباس آنها می شود. ضمن اینکه دائم سرفه می کنند و پوست بدنشان زودتر از موعد چین و چروک پیدا می کند.
  • در راه مبارزه با دخانیات فعال باشید. به شکل فعال در برنامه های گروهی و اجتماعی ترک سیگار شرکت کنید.

سوء مصرف الکل

مصرف الکل در میان نوجوانان در سال های اول و دوم دبیرستان به شکل چشم گیری افزایش می یابد. هر ساله در ایالات متحده، بیش از ۲۰۰۰ نوجوان بین سنین ۱۵ تا ۲۰ سالگی در نتیجه سوانح رانندگی ناشی از مصرف الکل جان خود را از دست می دهند و بسیاری هم دچار معلولیت می شوند. در بسیاری از دیگر موارد مرگ و میر نوجوانان مثل غرق شدن، خودکشی و آتش سوزی هم، انگشت اتهام متوجه الکل است.
 پرسش و پاسخاز کجا بدانم فرزندم از مواد مخدر استفاده می کند؟نکات کلیدی زیر تنها احتمال مصرف مواد را در کودک شما مطرح می‌کنند:
  • مدرسه. کودک شما ناگهان از مدرسه رفتن متنفر می شود و برای بیرون زدن از خانه دنبال عذر و بهانه می گردد. با مدرسه تماس بگیرید و ببینید آیا حضور و غیاب کودکتان در مدرسه با آنچه شما گمان می کنید، هماهنگی دارد یا خیر. دانش اموزی که جز شاگردان ممتاز یا خوب کلاس بوده و یک مرتبه از بعضی دروس می افتد یا تنها نمرۀ قبولی می گیرد ممکن است به مصرف مواد مخدر روی آورده باشد.
  • سلامت جسمانی. بی دل و دماغ بودن و بی تفاوتی از نشانه های احتمالی سوء مصرف مواد هستند.
  • سر و وضع. وضع ظاهری برای نوجوانان بسیار مهم است. یکی از علائم هشدار دهندۀ سوء مصرف مواد ممکن است بی میلی و بی علاقگی به نوع لباس و رسیدن به سر و وضع ظاهری باشد.
  • رفتار فردی. نوجوانان دوست ندارند کسی از زندگی خصوصی آنها سر در بیاورد، امّا، اگر به شکل افراطی از ورود شما به اتاق خوابشان جلوگیری می کنند یا به شما نمی گویند که با دوستان خود به مجا می روند، از کنار این مسئله به سادگی رد نشوید.
  • پول. درخواست ناگهانی برای پول توجیبی بیشتر، بدون توجیه منطقی از نحوۀ خرج کردن آن، می تواند نشانۀ دیگری از مصرف مواد باشد.
نوجوانان باید بدانند امکان برقراری ارتباط با پدر و مادر به سادگی وجود دارد. حتی در قبال اکراه و بی میلی فرزندتان در ابراز احساساتش، شما همچنان علاقه و تمایل خود را به شنیدن صحبت های او راجع به تجربیاتشان نشان دهید.در افراد کم سن و سال، احتمال اعتیاد به الکل بستگی به تأثیر والدین، هم سن و سالان و سایر افرادی که بچه از آنها الگو می گیرد، آسیب پذیری در برابر تبلیغات، زمانی که مصرف الکل آغاز می شود، نیاز روانی به الکل و عوامل ژنتیکی که زمینه را برای اعتیاد فراهم می کنند، دارد.از کنار علائم زیر در فرزندتان به سادگی نگذرید:
  • تمایلی به شرکت در فعالیت ها و امور تفریحی ندارد
  • به نظر دلواپس یا زودرنج می آید
  • مشکلاتی در روابط با دوستانش دارد یا به گروه و جرگه جدید ملحق می شود
  • نمرات درسی اش افت پیدا می کنند
برای جلوگیری از مصرف الکل در نوجوانان، در این رابطه برای فرزند خود الگوی خوبی باشید. در مورد مصرف الکل با فرزندان خود صحبت کنید و با آنها راجع به پیامدهای قانونی و پزشکی این مسئله به بحث و گفتگو بپردازید.برای اطلاعات بیشتر در مورد سوء مصرف الکل و اعتیاد الکلی، به فصل ۶ مراجعه کنید. 

سوء مصرف و اعتیاد دارویی

درست مثل یک فرد بالغ که برای احساس آرامش و لذت در یک میهمانی الکل می نوشد، نوجوان هم برای رهایی از فشار عصبی و ملحق شدن به بقیه ممکن است از یک ماده مخدر استفاده کند. امّا مصرف داروی مخدر، راهبردی است که نتایج حاصل از آن خلاف انتظار و زیان بخش است. تعاملات اجتماعی هنگامی موفق ترند که شخص از آن خودش باشد، نه اینکه شخصیتی برخاسته از القای داروی مخدر داشته باشد. معتادان اغلب از اجتماع فاصله می گیرند و ممکن است دچار افسردگی شوند. به همین ترتیب نوجوان افسرده، بیهوده تلاش می کند تا از طریق سوء مصرف بیشتر دارو، خلق و حخوی خود را بهبود ببخشد. تقریباً ۸۰ درصد دانش اموزان سال آخر دبیرستان در ایالات متحده یکبار الکل نوشیده اند، و بیش از نیمی از آنها طعم سیگار را هم چشیده اند. آنچه ممکن است بعد از اینها اتفاق بیفتد مصرف ماری جوآنا است. در حدود نیمی از دانش آموزان پیش دانشگاهی در ایالات متحده حداقل یکبار از ماری جوآنا (سیگاری) استفاده کرده اند.از جمله ویژگی های دورۀ نوجوانی می توان به رشد استقلال و افزایش دانش و آگاهی از هویت جنسی اشاره کرد. همه این اتفاقات، هنگامی که چشم و گوش کودک نوجوان شما باز می شود، به اندازۀ کافی هراس انگیز و تشویش آور هستند. امّا چنانچه کودک شما اعتیاد الکلی یا دارویی هم پیدا کند، دیگر نور علی نور است.فشار و اصرار هم سن و سالان و مشکلات تحصیلی در مدرسه، نوجوان را به مصرف مواد مخدر متمایل تر می سازند، و متقابلاً سوء مصرف داروهای مخدر انگیزه نوجوان را در عملکرد تحصیلی بهتر، از بین می برند. داروهای مخدر فرایند یادگیری را مختل ساخته و باعث نقص حافظه و حواس پرتی می گردند. نوجوانانی که از داروهای مخدر سوء استفاده می کنند، آینده خود را هم به مخاطره می اندازند. مثلاً ممکن است به دلیل خرید و فروش این مواد یا سرقت کردن برای به دست آوردن پول خرید این داروها دچار مشکلات قانونی می شوند.مواد مخدر باعث خدشه دار شدن فرایندی می شوند که طی ان فرزند شما هویت اصلی خود را پیدا می کند. این داروها به قدرت قضاوت و خویشتن داری فرد هم لطمه می زنند و با برداشتن مهار از بدن، انجام یک سری اعمالی را که در حالت عادی به فکر کودک شما خطور نمی کند، آسان تر می سازند، مثلاً دست زدن به یک عمل جنسی.جدی تر از همه اینکه، مصرف مواد مخدر، خطر مرگ و میر را در نوجوانان افزایش می دهد. سه عامل اصلی مرگ و میر- یعنی سوانح، قتل و خودکشی- در میان نوجوانان معتاد به مواد مخدر شایع ترند.به علاوه، هنگامی که نوجوانان برای تزریق داروهای وریدی از سر سوزن و سرنگ مشترک استفاده می کنند، خطر ابتلا به ایدز و هپاتیت در آنها افزایش می یابد.مؤثرترین شیوۀ مقابله با مصرف داروهای مخدر در کودک نوجوان آن است که پیام خود را متناسب با رشد عقلانی و اخلاقی او تنظیم و ابلاغ کنید. به ویزه در اوایل و اوسط نوجوانی، ممکن است کودک شما درک زیادی از مضرات درازمدت این مواد بر سلامتی نداشته باشد، امّا پیامدهای اجتماعی و فوری این عمل را بهتر متوجه شود.حتی مهمتر از ارسال یک پیام ضد دارویی آن است که خودتان برای بچه الگو باشید. رفتار اعتیادی، اغلب تأثیر منفی خود را بر نسل های متمادی یک خانواده می گذارد. اگرچه مسائل ژنتیکی احتمالاً در این قضیه نقش دارند امّا الگو گرفتن از دیگران هم می تواند در ایجاد اعتیاد مؤثر باشد. اگر کودک شما، از مواد مخدّر استفاده می کند و افراد دیگری در خانواده هم دچار اعتیاد الکلی یا دارویی هستند، آموزش و مداخلۀ زود هنگام شما می تواند به قطع این چرخۀ معیوب کمک کند. کمک به ایجاد اعتما به نفس در کودک،، او را در مقابله با فشار و اصرار هم سن و سالان برای مصرف الکل یا مواد مخدر تواناتر می سازد. 

سوء مصرف داروهای استنشاقی

بچه ها نیازی به نشئه شدن با مصرف دارو ندارند. با این حال، بیش از ۱۰۰۰ نوع ماده استنشاقی وجود دارد که بچه ها ممکن است از آنها سوء استفاده کنند، مثل بنزین، تینرها، اسپری ها، لاک برها و مواد شوینده خانگی.بالا کشیدن مواد استنشاقی از راه بینی جایگزین ارزانی برای مواد مخدر است، ضمن اینکه این ترکیبات به راحتی هم قابل دسترس هستند. کودکان می توانند این مواد را از راه دهان هم وارد ریه ها کنند- به این صورت که پارچه ای را در ماده استنشاقی می خیسانند و سپس آن را داخل دهان فشار می دهند. گزینه دیگر استفاده از کیسه است – یعنی گاز موردنظر را داخل یک کیسه پلاستیکی ریخته و سپس آن را استنشاق می کنند.مواد استنشاقی، نشئگی سریع و توانمندی ایجاد می کنند. سوء مصرف این مواد ممکن است در سال های دبستان آغاز و تا پایان دوره نوجوانی ادامه یابد. حدود ۱۷ درصد نوجوانان مقیم آمریکا دست کم یکبار از مواد استنشاقی استفاده کرده اند. 

ملاقات های دوستانه و سوء استفاده جنسی

تخمین زده می شود که یک سوم کل دختران نوجوان در آمریکا در دام چنین ملاقات هایی گرفتار شده اند. آیا دختر شمتا هم در معرض خطر است؟ به این علائم هشدار دهنده توجه داشته باشید:
  • فاصله گرفتن بیش از حد از خانواده و دوستان
  • آسیب ها یا جراحات غیر معمول یا توجیه غیرمنطقی در مورد علت آن
  • بی علاقگی به مدرسه یا افت تحصیلی
  • مزاج دمدمی یا افسرده
  • بی توجهی ناگاهانی در رسیدن به سر و وضع
  • رفت و آمد با دوست پسری که بددهن است و رفتار زشت و غیرمؤدبانه ای دارد.
  • رفت و آمد با دوست پسری که خلق و خوی خشنی دارد.
  • رفت و آمد با دوست پسری که دائم تلفن می زند و گوئی مالک دختر است.
اگر به سوء استفاده از دختران مظنون هستید، بلافاصله با او صحبت کنید. با اطلاعاتی که به دست آورده اید، به شکلی جدی و فعال او را وادار به برنامه ریزی برای خاتمه دادن به این آشوب کنید.اگر دلیل محکمی دارید که دوست پسر دخترتان قصد آسیب رساندن به او در یک موقعیت مناسب را دارد، برای حمایت از دختراتان اقدام کنید. افرادی که از ترکیبات استنشاقی سوء استفاده می کنند، اغلب ظاهر و رفتاری شبیه مستان دارند. تظاهرات فوری مصرف این مواد عبارتند از:
  • نشاط و هیجان که خواب آلودگی را در پی دارد
  • احساس سبکی سر
  • سرگیجه
  • برداشته شدن مهار از بدن (پاره شدن حجب و حیا)
  • افزایش تحریک پذیری
  • بی خوابی
  • توهمات حسی
  • رفتار مخل آسایش دیگران
متأسفانه، بزرگترها اغلب متوجه سوء مصرف این مواد در فرزندانشان نمی شوند. والدین و پزشکان ممکن است، بیشتر نگران مصرف موادی مثل الکل، سیگار و مواد مخدّر، مثل ماری جوآنا باشند. اولین گام در راستای پیشگیری از سوء مصرف مواد استنشاقی، آن است که همواره در جست و جوی علائم مصرف انها باشیم.کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی مواد زیر را به عنوان علائم سوء مصرف مواد استنشاقی مطرح می کنند:
  • بوی غیرطبیعی دهان یا بوی مواد شیمیایی بر روی لباس
  • حرف های مبهم یا پرت و پلا
  • ظاهر گیج و مست یا مبهوت
  • علائمی از رنگ یا فرآورده های دیگر بر روی صورت یا انگشتان دست
  • قرمزی یا آبریزش چشم ها یا بینی
  • لکّه ها یا ضایعاتی در اطراف دهان
  • تهوع یا بی اشتهایی
  • اضطراب، تحریک پذیری، زودرنجی یا بی قراری
  • نشسته، با یک خودکار یا چیزی شبیه آن در نزدیکی بینی
  • بوی یدی که دائماً از آستین لباس هایش استشمام می شود
  • پنهان کردن پارچه های کهنه، لباس ها یا ظروف خالی که احتمالاً از آنها در مصرف ترکیبات استنشاقی استفاده شده، در صندوق خانه یا جاهای دیگر
راجع به خطرات این مواد و اینکه حتی مصرف آزمایشی آنها هم خطر آفرین است با فرزندان خود صحبت کنید. خاطر جمع شوید که پزشک، معلمین، مشاوران و مربیان کودک شما از امکان سوء مصرف چنین موادی آگاه هستند و قادر به شناسایی علائم احتمالی آن می باشند. بحث و گفتگوی رو در رو می تواند از وقوع یک تراژدی جلوگیری کند. 

سوء استفاده جنسی

سوء استفاده جنسی هم در دوره نوجوانی و در سنین کودکی ممکن است اتفاق بیفتد و طیفی از رفتارهای ناشایست را در بر می گیرد؛ از دست مالی کردن گرفته تجاوز به عنف – سوء استفاده جنسی عبارت است از هر گونه تماس جنسی اجباری توسط یک شخص بر روی شخص دیگر.تجاوز به عنف، یا با زور، یا تهدید به زور انجام می گیرد. امّا، مواردی هم وجود دارد که در آن فرد به دلیل مستی، نشئگی، بیماری روانی یا معلولیت قادر به مخالفت نیست که این موارد هم جزء تجاوز به عنف دسته بندی می شوند. تقریباً در نیمی از موارد تجاوز به عنف، قربانیان این فاجعه نوجوانان هستند. در آمریکا در اکثر موارد، سوء استفاده جنسی، دختران را در بر می گیرد، امّا موارد تجاوز جنسی به پسربچه ها هم در حال افزایش است.زنای محارم، به تماس جمنسی میان بستگان نزدیک اطلاق می شود، این قضیه ممکن است بین یک نوجوان یا کودک و عضو دیگری از خانواده صورت گیرد. مرتکب این عمل می تواند هر شخصی که ظاهراً عضو آن خانواده است باشد، حتی اگر رابطۀ سببی یا نسبی (از راه خون یا ازدواج) بین او و نوجوان وجود نداشته باشد. مثلاً این فرد می تواند دوست (معشوق) مادر، یا ناپدری باشد. حتی اگر رابطۀ نسبی (خونی) یا تهدید به زور هم در کار نباشد، زنای محارم نوعی خیانت به شمار می رود.سوء استفاده جنسی می تواند ویرانگر، کینه توزانه و ددمنشانه باشد. ضمن اینکه غالباً آثار روانی شدید و پایداری را هم بر هویت و عزت نفس شخص بر جای می گذارد.این قضیه به خصوص در مورد نوجوانان صدق می کند که تازه در حال کشف هویت خود از جمله هویت جنسی هستند. اگر تجاوز به عنف اولین تجربۀ جنسی نوجوان هم باشد، برقراری تعادل جنسی در آینده برای وی دشوار خواهد بود.به دنبال سوء استفاده جنسی، نوجوان دچار نوسانات خلقی سریع شده، و به طور متناوب احساس حقارت، خشم، گناه و درماندگی می کند. قربانی این ماجرا تا مدت های مدید در ترس و وحشت، کابوس و خواب های پریشان به سر می برد. روابط این نوجوان با دوستان هم سن و سال و شرکای جنسی اش نیز ممکن است خدشه دار شود. او از ترس انتقام گرفتن فرد متجاوز، این ماجرا را برای کسی تعریف نمی کند، امّا در عوض از مردم فاصله گرفته و به عنوان یک مکانیسم یا ساز و کار دفاعی به آداب و رسوم و مراسم مذهبی مقیّد می شود.مشاوره، به قربانی تجاوز و خانواده او در فائق آمدن بر اثرات درازمدت سوء استفاده جنسی کمک می کند. می توانید برای این کار از راهنمایی های تخصصی موجود در برنامه ها یا مراکز معتبر استفاده کنید. برخی از والدین نوجوان قربانی تجاوز را طرد می کنند، حال آنکه گروه دیگری از خانواده ها، نوجوان را بیش از پیش زیر چتر حمایتی خود قرار می دهند. شما می توانید به کودکتان کمک کنید با این مسئله کنار بیاید و بعد بدون انکار مطلق یا واکنش افراطی نسبت به آن، زندگی بهتری را برایش فراهم سازید.ابعاد  و پیامدهای روانی سوء استفاده جنسی توسط یکی از اعضای خانواده می تواند حتی پیچیده تر از یک عضو غیرفامیلب باشد. از ترس اینکه اظهار کردن این موضوع باعث از هم پاشیدگی ساختار خانواده شود، قربانی ماجرا، با هیچ کس راجع به این مسئله صحبت نمی کند. نتیجه آن است که سوء استفاده به طور مکرّر اتفاق می افتد. فردی که از بچه سوء استفاده می کند ممکن است با قدرت نمایی و ترساندن بچه او را از اظهار کردن این قضیه باز دارد. با تکرار این فاجعه، کودک بیش از پیش احساس درماندگی، شرمساری، گناه و حتی مسئولیت می کند.عواقب جدی زمانی رخ می دهد که نوجوان امکان و فرصت خاتمه دادن به این ماجرا را ندارد. این افراد بیش از بقیه در معرض خطر سوء مصرف مواد مخدر، بی بند و باری، فرار از منزل یا حتی خودکشی قرار دارند.

ایمنی در اینترنت

در خلال سال های نوجوانی، والدین معمولاً اجازه انجام کارهای شخصی بیشتری را به کودکان خود می دهند. صیادان جنسی از این فرصت پیش آمده برای ریختن طرح دوستی با کودکان از همه جا بی خبر و دور از نظارت والدین، حداکثر بهره برداری را می کنند. نوجوانانی که مجذوب ارتباطات اجتماعی موجود در چت روم ها (گپ خانه های اینترنتی) و گروه های بحث  گفتگو می شوند، ممکن است معصومانه و صادقانه با یکی از این شکارچیان جنسی دوست شده و به دامی که او برایشان پهن کرده بیفتند. اگرچه اینترنت وسیله با ارزشی برای آموزش است، خاطر جمع شوید که کودکتان از خطرات احتمالی این ابزار آگاه است.هنگامی که کودکان ماده ای را از راه بینی (بالا کشیدن)، دهان (هورت کشیدن) یا تنفس کیسه ای استنشاق می کنند. امکان دارد مقدار زیادی مواد شیمیایی- بوتان، پروپان، فلورو کربن ها، نیاتریت ها و بقیه - را وارد بدن کنند. افرادی که به شکل مزمن از این مواد استفاده می کنند در معرض خطر کاهش وزن، ضعف عضلانی، عدم تعادل و اعتیاد قرار دارند. دیگر عوارض احتمالی این مواد عبارتند از: آسیب به مغز، قلب، کلیه ها و کبد سوء مصرف ترکیبات استنشاقی در مواردی به مرگ منجر می شود.    

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *