امروز جمعه, ۱۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳

اختلال تکلم

به کمک متخصصان- و والدین در منزل- بسیاری از کودکان مبتلا به نقایص گفتاری به میزان وسیع قادر به بهبود مهارت های کلامی خود هستند. امّا این نکته بدان معنا نیست که آنها دچار ناکامی نخواهند شد. چنانچه کودک شما به خاطر این مشکل، توسط سایر همکلاسی هایش طرد و مورد تمسخر قرار گیرد، هزینه اجتماعی آن بسیار سنگین خواهد بود. تشخیص و درمان زودرس، پیش از مشکل ساز شدن ناکامی و عزت نفس پایین، بسیار حائز اهمیت است.  

درمان

کودکان مبتلا به اختلالات کلامی، عموماً نیازمند گفتار درمانی هستند، که معمولاً متشکل از جلساتی هفتگی با یک کارشناس گفتار درمانی است. گفتار درمانگر به شما توضیح خواهد داد که چگونه در منزل با فرزند خود کار کنید. 

دیس لِکسی (دشخوانی و دشنویسی)

دیس لکسی نوعی اختلال یادگیری خاص است که عمدتاً توانایی خواندن را در کودک مختل می کند و. شایع ترین معلولیت یادگیری در کودکان به شمار می آید. دیس لکسی در کودکانی با بینایی و هوش طبیعی مشاهده می شود. کودکان مبتلا به دیس لکسی معمولاً تکلم بی عیب و نقصی دارند امّا در خواندن و نوشتن دچار مشکل هستند این اختلال نقص توانایی مغز در برگرداندن حروف به اصوات منطبق و هماهنگ با آنها است.علائم معمول دیس لکسی عبارتند از: ناتوانی در شناسایی حروف و کلمات در یک صفحۀ چاپ شده و توانایی خواندن متونی که در سطحی بسیار پایین تر از حد انتظار هستند. اگرچه عامل اصلی این اختلال مشخص نیست، امّا شواهد نشان می دهد که این مسئله ممکن است با عملکرد بد نواحی مشخصی از مغز که مربوط به زبان هستند در ارتباط باشد. یک سابقه خانوادگی از اختلالات زبانی هم اغلب وجود دارد. دیس لکسی در پسربچه ها بیشتر از دختربچه ها دیده می شود و تقریباً ۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان دبستانی دچار این مشکل خاص هستند.عمده ترین مشخصۀ دیس لکسی، به تعویق افتادن سنی است که در آن یک کودک شروع به خواندن می کند. اکثر بچه ها در سن ۶ سالگی آماده یادگیری این مهارت هستند. امّا کودکان مبتلا به دشخوانی اغلب در سال اول یا حتی دوم دبستان نمی توانند اصول خواندن را فرا بگیرند. از آنجایی که بچه مبتلا به دشخوانی در تفسیر زبان نوشتاری مشکل دارد، لذا خواندن متن برایش سخت و دشوار می شود.این مشکل ممکن است زمانی خودش را نشان دهد که شما متوجه می شوید کودکتان سعی دارد جمله را از انتهای غلط (از آخر به اول) بخواند و قادر به دیدن و شنیدن تشابهات و تفاوت های میان حروف یا کلمات نیست و نمی تواند تلفظ یک واژه ناآشنا را پیدا کند. کودکان مبتلا به این بیماری معمولاً در نوشتن هم مشکل دارند. 

تشخیص

دستیابی به مهارت خواندن فوق العاده پایین تر از سطح مورد انتظار برای سن کودک است، علامت کلیدی در تشخیص دیس لکسی است. تشخیص معمولاً براساس ارزیابی عوامل طبی، شناختی، پردازش حسی (بینایی، شنوایی)، تحصیلی و روان شناختی، داده می شود.یک سلسله آزمون روان شناختی تخصصی ممکن است برای کمک به تشخیص این مشکل انجام گیرد. یک کارشناس به تجزیه  تحلیل فرایند و کیفیت مهارت های خواندن در کودک شما خواهد پرداخت. از نتایج این آزمون ها برای طراحی درمان و پیگیری پیشرفت کودک شما استفاده می شود.معاینات کامل بینایی، شنوایی و عصبی هم ممکن است برای تعیین این نکته که توانایی ضعیف کودک شما در خواندن به دلیل اختلال دیگری نباشد، لازم گردند. شدت دیس لکسی از یک اختلال نسبتاً خفیف تا شدید متغیر است. 

دیس لکسی تا چه اندازه جدی است؟

اگر بچه ای مبتلا به دشخوانی دارید، متوجه خواهید شد که ناتوانی او در خواندن هیچ تأثیری بر موفقیت او در سایر حوزه های درسی مثل حساب ندارد. امّا، از آنجایی که خواندن، یک مهارت پایه ای برای سایر موضوعات درسی است، کودکی که دیس لکسی دارد، در اکثر کلاس ها تا حدود زیادی ناموفق عمل می کند.در صورت عدم درمان، این اختلال اعتماد به نفس پایین، مشکلات رفتاری، قصور و سهل انگاری، پرخاشگری و کناره گیری یا از خود راندن دوستان، والدین و معلمان را در پی دارد. 

درمان

از آنجایی که هیچ راه شناخته شده ای برای اصلاح اختلال عملکرد زمینه ای مغزی وجود ندارد، شکل عمده درمان عموماً آموزش ترمیمی است. آزمون روان شناختی به معلم کودک شما کمک می کند تا یک برنامه تدریس مناسب و درمانگر را طراحی و تنظیم کند. راهنمایی های مکرر گفتار درمانگر که از روش های تدریس بصری صوتی استفاده می کند، بسیار حائز اهمیت است.از تکنیک هایی که بر بسیاری از حواس از جمله شنوایی، بینایی و لامسه تأکید دارند، برای بهبود مهارت خواندن استفاده می شود. فراهم ساختن حمایت عاطفی و فرصت هایی برای دستیابی به موفقیت در سایر حوزه ها، غیر از خواندن هم حائز اهمیت است.اگر ناتوانی در خواندن شدید باشد، ممکن است کودک شما از شرکت در جلسات هفتگی، گروهی یا خصوصی نیز بهره ببرد. امّا، پیشرفت کار ممکن است کند و طاقت فرسا باشد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *