امروز شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳

علایم دیابت بارداری

اکثر زنان از مسیر پر فرازونشیب حاملگی به سلامت عبور میکنند، اما برای عدهای این ۹ ماه، خالی از مشکلات نیست. در این قسمت به برخی از شایعترین بیماریها که ممکن است حاملگی را با مشکل رو به رو سازند، می پردازیم. 

کم خونی

کمخونی زمانی رخ میدهد که سطح پروتئینی در خون - که حامل اکسیژن به سرتاسر بدن است (هموگلوبین) په پایین تر از حد طبیعی افت میکند. کاهش مختصر هموگلوبین در خلال حاملگی امری طبیعی است. کم خونی در حاملگی معمولاً به دلیل کمبود آهن یا ناکافی بودن میزان فولات است. در صورت ابتلا به کم خونی خفیف ممکن است فاقد هرگونه علامت یا نشانه ای باشید و در نتیجه بیماری تنها با آزمایش خون قابل تشخیص خواهد بود. در انواع شدیدتر، علائم و نشانه ها عبارتند از:خستگی، تنگی نفس، غش کردن، تپش قلب و رنگ پریدگی، کم خونی می تواند خطراتی را برای مادر و جنین در پی داشته باشد.یک باردار مبتلا به کم خونی، در مقایسه با زنی که هموگلوبین کافی دارد، در برابر دفع خون، تحمل کمتری از خود نشان میدهد. پزشک به احتمال زیاد برای جلوگیری از کم خونی برای شما قرص آهن و فولیک اسید تجویز خواهد کرد. شما هم می توانید با مصرف غذاهای سرشار از آهن به فرایند یشگیری کمک کنید. غذاهایی مثل جگر، میوهئهای خشکانده، دانه های کامل و گوشت گاو غنی از آهن هستند.  سبزیهای برگ پهن و تیره منبع خوب فولیک اسیدند. اگر دچار کم خونی شوید، پزشک درمان مناسبی را برای شما آغاز خواهد کرد. 

دیابت (مرض قند)

ابتلا به مرض قند، مانعی بر سر راه بچه را شدن نیست.در حقیقت، اگر به مرض قند مبتلا هستید برای داشتن یک بچه سالم، از شانس فوق العادهای برخوردارید. امّا، قبل از آبستن شدن و در طول حاملگی، بسیارحائز اهمیت است که سطح قند خون (گلوکز) را با آزمایشات پی در پی و دقیق تحت کنترل در آورید. سطح رضایت بخش گلوکوز در ابتدای حاملگی خطر نقایص مادرزادی در بچه را کاهش می دهد.چنانچه قند خون را تحت کنترل در نیاورید، مازاد قند خون، از جفت عبور کرده و باعث افزایش سطح قندخون جنین می گردد.این مسئله لوز المعده جنین را به ترشح انسولین وامی دارد که بهمنزله هورمون رشد عمل میکند. بچه های متولد  شده از مادران مبتلا به دیابت کنترل نشده، جثه پسیار بزرگی دارند. موضوعی که مراحل درد زایمان و وضع حمل را با مشکل روبرو میسازد. این بچه ها معمولا نقص های مادرزادی بیشتری هم دارند و مستعد ابتلا به مرض قند میباشند .در مادران بارداری که مبتلا به دیابت هستند، خطرات مربوط به این بیماری عبارتند از:

عفونت، خونریزی

خونریزى پس از زایمان، مشکلات قلبی و ریوی و خطر ابتلا به پره اکلامپسی به میزان چهار برابر بیشتر از مادران غیرمبتلا به دیابت.مادر مبتلا به دیابت، باید حتما زیر نظر یک متخصصی زنان و زایمان باشد، که در زمینهٔ حاملگی های پرخطر تخصص دارد. 

دیابت حاملگی

گاهی اوقات، زنانی که قبلاً دیابت نداشته اند، حین بارداری دچار نوعی بیماری موسوم به دیابت حاملگی می شوند. این نوع دیابت هم نیازمند کنترل دقیقی سطح قند خون است، اعمال تغییرات در رژیم غذایی، اولین گام در درمان این بیماری است. پزشک ممکن است برای شما دارویی موسوم به گلایبیوراید (دیابتا، میکرونیز یا در ایران، گلی بن کلاسید) را تجویز کند. این دارو میتواند مانع از نیاز به انسولین شده یا میزان نیاز به آن را که کند، دیابت حاملگی معمولاً پس از تولد بچه برطرف میشود، امّا خطر ابتلا به دیابت در سالهای بعدی حیات را در شما افزایشی میدهد. پزشک ممکن است در فاصله بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ حاملگی برای بررسی از نظر دیابت حاملگی یک آزمایش قند خون برای شما تقاضا کند. 

توصیه هایی برای پیشگیری

فراموش نکنید، همه وزیزیت های قبل از زایمان را طبق برنامه انجام دهید. گاهی، ممکن است به نظر برسد اتفاق خاصی در این ویزیت ها صورت نمیگیرد، امّا گوش کردن به صدای قلب بچه ،اندازهگیری وزن و چک کردن فشار خون در تشخیص بعضی از بیماریها پیش از آنکه جدی و خطرساز بشوند بسیار حایز اهمیت است. 

اسم

آسم یک بیماری تنفسی مزمن است که حدود ۳ درصد بالغین را مبتلا میسازد. سیر آسم در طول حاملگی به راحتی قابل پیشبینی نیست .در برخی از زنان این بیماری در دوران بارداری تشدید می شود. در گروه دیگری ، بهتر می شود یا تغییر می کند.اگر آسم دارید، ممکن است در خلال حاملگی بیش از گذشته در معرض خطر عفونت­های تنفسی قرار بگیرید. فشار روحی، روانی حاصل از حاملگی ممکن است باعث شدت گرفتن حملات آسم در شما شود. اما، اکثر زنان مبتلا به آسم قادرند بدون هیچ مشکلی بچه را تا پایان دوران بارداری نگه دارند. بسیاری از زنان مبتلا، به دارو نیاز دارند. و مصرف اکثر داروهای آسمی هم در دوران بارداری بی­خطر است. 

فشار خون بالا

فشار خون بالا یک بیماری بالقوه خطرناک در طول حاملگی است. در زنان باردار مبتلا به فشار خون بالا، جفت معمولا کوچک است و بچه­ها هم موقع تولد جثه ریزی دارند. بروز مرگ و میر جنین در زنان بارداری که فشار خون بالایی دارند بیش از زنان فاقد این بیماری است.برخی از زنان حامله دارای یک فشار خون زمینه­ای هستند. یعنی قبل از اینکه آبستن بشوند هم  دچار فشار خون بالا بوده­اند. در گروهی دیگر، بارداری باعث افزایش فشار خون می­شود. شما، ممکن است بدون هیچ گونه نشانه­ای دارای فشار خون بالا باشید. این مشکل به سادگی هنگام اندازه­گیری فشار خون که بخشی از ویزیت­های پیش از زایمان است، تشخیص داده می­شود. گاهی اوقات، استراحت در بستر توصیه می­شود. اگر فشار خون شما بیش از حد بالا باشد، پزشک ممکن است دارو تجویز کند.برخی از زنان مبتلا به فشار خون بالا، مشکل عمده­ای حین بارداری ندارند. در بقیه، فشار خون مرتب افزایش می­یابد و ردی از پروتئین در ادرار دیده می­شود، که علامت پراکلامپسی، یک بیماری جدی و خطرزاست (به فصل مراجعه کنید). پره اکلامپسی معمولا بعد از هفته بیستم حاملگی ایجاد می­شود. و چنانچه این عارضه تحت مراقبت و درمان قرار نگیرد تشنجاتی را در پی خواهد داشت (اکلامپسی).اگر به فشار خون بالا مبتلا باشید، پزشک ممکن است برای اطمینان از عملکرد کلیه­ها یک سری آزمایش خون و ادرار برای شما درخواست کند. او برای خاطر جمع شدن از رشد بی عیب و نقص بچه هم ممکن است سونوگرافی­های مکرری تقاضا کند. 

اختلالات قلبی

در حدود ۱ درصد همه زنان باردار دارای یک اختلال زمینه­ای قلبی هستند. هر چند این مسئله به طور بالقوه خطرساز و جدی است، اما بسیاری از زنان مبتلا به اختلال قلبی، باردار موفق و بچه­های سالم و بی عیب و نقصی دارند.حاملگی باعث فشار بیشتر بر قلب و سایر اعضاء بدن می­شود. بنابراین، اگر از قبل دچار یک اختلال قلبی باشید، این بار اضافی، عوارضی را بر قلب شما تحمیل خواهد کرد. قبل از آبستن شدن، راجع به خطرات بارداری حتما با پزشک گفتگو کنید.اضافه وزن بیش از حد، کم خونی و احتباس غیرطبیعی مایعات می­تواند به خصوص برای زنی که دچار اختلال قلبی هم هست، خطرناک باشد. برای اجتناب از این مشکلات از هیچ تلاشی نباید فروگذار کرد. در برخی موارد، ممکن است برای دوره­ای از حاملگی استراحت در بستر توصیه شود. 

اختلالات تشنجی

اگر به خاطر ابتلا به اختلال تشنج دارو مصرف می­کنید، در خلال حاملگی نیاز به مراقبت­های ویژه­ای دارید. تهوع و استفراغ شدید در اوایل حاملگی می­تواند در مصرف داروهای ضد تشنج اختلال ایجاد کند. افزایش حجم خون شما ممکن است سطح دارو را در خون تغییر دهد و این تغییرات به نوبه خود می­تواند خطر ایجاد تشنج را افزایش دهد.داروهایی که برای کنترل تشنج مورد استفاده قرار می­گیرند، ممکن است باعث نقایص مادرزادی شوند، که در مواردی به خاطر پایین آوردن سطح فولات در خون است. برخی از داروها استعداد بیشتری برای ایجاد مشکل دارند. بنابراین اگر در فکر بچه­دار شدن هستید و از طرفی دچار بیماری صرع می­باشید، حتما راجع به این موضوع و داروهایی که مصرف می­کنید، با پزشک مشورت کنید. 

اختلالات پوستی

تغییر رنگ پوست اغلب در خلال حاملگی مشاهده می­شود. ممکن است متوجه لکه­های قهوه­ای رنگی بر روی صورت یا نقاط دیگر بدن شوید. این تغییر رنگ صورت را گاهی نقاب یا ماسک حاملگی (کلواسما) می­نامند. تغییرات رنگدانه­ای معمولا بعد از زایمان برطرف می­شوند.مسائل دیگری که زنان در طول حاملگی با آن درگیر می­شوند عبارتند از نوعی کهیر (جوش­های گزنه­ای) و کلستاز (یا انسداد صفراوی). کهیرها دانه­های لپه­ای شکل برجسته، قرمز و اغلب خارش داری هستند که بر روی پوست گاهی ظاهر و گاهی ناپدید می­شوند. این کهیرها ممکن است ناشی از دارو، واکنش­های حساسیت­زا یا مواد شیمیایی موجود در غذاها باشند، اما در اغلب موارد علت آن نامشخص است.کلستاز مشکلی است که در اثر کاهش یا قطع جریان صفرا از کبد به روده ایجاد می­شود. رنگدانه صفراوی (بیلی روبین) در نسوج پوستی رسوب می­کند، که منجر به خارش این ناحیه می­شود. خارش بدون جوش در همه جای بدن ایجاد می­شود. در خانم­های حامله، کلستاز اغلب به دلیل تغییرات هورمونی به وجود می­آید. 

خونریزی حین بارداری

خونریزی از مهبل (واژن) حین حاملگی اغلب نشانه آن است که ایرادی در فرآیند بارداری وجود دارد. در ۲۰ هفته نخست بارداری، علت خونریزی ممکن است سقط، حاملگی نابجا یا مسائل دیگر باشد.خونریزی در خلال سقط ممکن است مختصر یا شدید باشد. ممکن است هیچ نشانه هشدار دهنده­ای از خونریزی واژن نداشته باشید یا اول متوجه مقداری ترشحات متمایل به قهوه­ای شوید.تقریبا، ۲۰ درصد همه زنان باردار در اوایل حاملگی خونریزی مختصری دارند که سقطی را در پی نخواهد داشت. بنابراین به دلتان بد راه ندهید، فقط این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.بعد از هفته ۲۰ حاملگی، احتمال خونریزی خیلی کمتر است و در کمتر از ۲ درصد زنان باردار مشاهده می­شود. علل آن عبارتند از: جفت سر راهی – عارضه­ای که در آن، جفت، دهانه گردن رحم را می­پوشاند؛ آغاز درد و زایمان زودرس؛ سقط و جدا شدن جفت از دیواره رحم (گسیختگی جفت).خونریزی، در اکثر موارد خفیف است. اما، اگر شدید باشد می­تواند جان شما و بچه را به خطر اندازد. چنانچه بعد از هفته دوازدهم حاملگی، خونریزی پیدا کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و انجام آزمون­های تشخیصی برای تعیین علت خونریزی باشد. در صورت شدید بودن خونریزی، در مواردی انتقال خون ضرورت پیدا می­کند. گاهی اوقات، برای تسریع زایمان از داروهای القاء کننده دردها و انقباضات رحمی استفاده و یا عمل سزارین انجام می­شود.
از خاراندن پوست، که ممکن است باعث عفونت شود، خودداری کنید. ناحیه­ای که می­خارد را با آب و صابون بشویید. اما اگر مسئله جدی­تر از این حرف­هاست با پزشک مشورت کنید. که احتمالا به شما در رفع این مشکل راهنمایی­های مفیدی خواهد کرد. 

بیماری­های عفونی

برخی از بیماری­های شایع که به نظر می­رسد غیر از ایجاد ناراحتی برای زن حامله مشکل خاص دیگری ایجاد نمی­کنند، در حقیقت، بسته به زمان بروز آنها در مراحل مختلف تکامل جنین، باعث ایجاد آسیب­های جبران ناپذیری در بچه می­شوند. 

سرخجه (سرخک آلمانی)

سرخجه، یک بیماری معمولا خفیف ویروسی است که باعث تب ملایم و بثورات جلدی خارش­دار می­شود. اما، اگر زمان ابتلا آن در طول ۱۰ هفته نخست حاملگی باشد، این ویروس می­تواند از جفت عبور کرده و جنین را درگیر کند. بیش از نیمی از اطفال متولد شده از مادرانی که در اوایل حاملگی به سرخجه مبتلا شده­اند، دارای ناهنجاری­های مادرزادی مثل آب مروارید، کری، فتق، نقایص قلبی و نقایص سیستم عصبی مرکزی می­باشند.در صورتی که زمان ابتلا به سرخجه در اواخر حاملگی باشد، باعث نقص­های مادرزادی نمی­گردد، اما بچه با ویروس متولد می­شود که می­تواند منجر به یک بیماری جدی و خطرناک گردد. بسیاری از این بچه­ها هم بعدها دچار دیابت (مرض قند) می­شوند.بهترین دفاع در مقابل سرخجه زدن واکسن است. اکثر زنان مقیم ایالات متحده علیه این ویروس واکسینه شده­اند اما اگر شما تا به حال واکسن نزده­اید و به بیماری هم مبتلا نشده­اید، پیش از بارداری به زدن واکسن اقدام کنید. 

آبله مرغان

اگر تا به حال آبله مرغان نگرفته­اید، قبل از بارداری یادتان نرود واکسن آبله مرغان را بزنید. آبله مرغان (واریسلا) می­تواند در زنان حامله به یک بیماری جدی مبدل شود و ممکن است زمانی که در رحم قرار دارد، عملا دچار تاول­هایی بر روی اندام­ها شود. اگر چنین اتفاقی در اوایل حاملگی بیفتد جای این آبله­ها تبدیل به بدشکلی­هایی در اندام خواهد شد.بیشترین خطر برای بچه به نظر می­رسد، در اثر مواجهه با این ویروس درست پیش از زایمان ایجاد شود. چنانچه بچه پیش از دریافت آنتی بادی علیه ویروس از مادر، متولد شود، ممکن است به این بیماری مبتلا گردد. درمان فوری این بیماری در نوزاد می­تواند از عوارض جدی یا مرگ جلوگیری کند.اگر شما در خلال حاملگی با ویروس آبله مرغان مواجه شوید و قبلا هم به این بیماری مبتلا نشده باشید، پزشک تزریق یک ایمونوگلوبولین زوستر را به شما توصیه خواهد کرد. 

بیماری پنجم

بیماری پنجم عفونت بسیار شایعی در میان کودکان دبستانی است. پزشکان به آن عفونت پارو ویروس (اریتما انفکتیوزوم) می­گویند. مهم­ترین وجه مشخصه این عفونت جوش­هایی به رنگ قرمز روشن بر روی پوست گونه­هاست که شبیه جای سیلی است. نوعی بثورات قرمز رنگ و توری شکلی هم بر روی تنه و گردن پدیدار می­شوند.زنان باردار در معرض ابتلا به بیماری پنجم قرار دارند. و در میان افراد مبتلا حدود یک سوم جنین­ها هم شواهدی از این بیماری را نشان می­دهند. در اکثر موارد، مادر، بچه­ای سالم و طبیعی دنیا می­آورد. اما در برخی موارد، ابتلا مادر به این بیماری می­تواند منجر به کم خونی شدید و حتی مرگباری در جنین شود. این مسئله نارسایی احتقانی قلب در جنین را به دنبال خواهد داشت.گاهی اوقات، امکان اصلاح کم خونی و نارسایی قلبی از طریق انتقال خون به جنین یا تجویز دارو به مادر وجود دارد. دارو از طریق جفت عبور کرده و به جنین می­رسد.اگر شما باردار هستید و فکر می­کنید به این بیماری مبتلا شده­اید، با پزشکتان تماس بگیرید.  

توکسوپلاسموز

توکسوپلاسموز نوعی بیماری است که در اثر تماس با انگل توکسوپلاسما گوندنی ایجاد می­گردد. این انگل در نتیجه خوردن گوشت آلوده خوب پخته نشده یا تماس با مدفوع آلوده گربه منتقل می­شود. امکان انتقال این بیماری از مادر آلوده، به جنین وجود دارد. چنانچه آبستن هستید، حواستان باشد با مدفوع گربه تماس نداشته باشید. هنگام  باغبانی یا تمیز کردن سطل زباله دستکش به دست کنید و بعد از اینکه کارتان تمام شد، دست­ها را کاملا بشویید.بین ۲۵ تا ۴۵ درصد زنان آمریکایی در سنین باروری ناقل این انگل هستند، هر چند ممکن است نشانه­ای هم نداشته باشند. به طور تخمینی از هر ۸۰۰ الی ۱۴۰۰ حاملگی یک جنین مبتلا توکسوپلاسموز می­شود. این بیماری در اروپا، به ویژه فرانسه شایع است.نشانه­های شایع آن عبارتند از: خستگی و درد عضلانی. ممکن است احساسی شبیه سرماخوردگی (آنفلوآنزا) داشته باشید. تشخیص این بیماری کار دشواری است. اگر به توکسوپلاسموز مبتلا باشید، پزشک احتمالا برای درمان عفونت، دارویی برایتان تجویز خواهد کرد.اکثر اطفال متولد شده با توکسوپلاسموز، بلافاصله علائم و نشانه­های بیماری را از خود بروز نمی­دهند. اما بسیاری از پزشکان در هر صورت درمان با آنتی بیوتیک را توصیه می­کنند. به علاوه، اکثر اطفال، علیرغم ابتلا مادر، به این بیماری مبتلا نمی­شوند. و آنهایی هم که مبتلا می­شوند، اکثرا نشانه­های جزئی دارند. اما، تعدادی از این بچه­ها، در نهایت مشکلات عصبی و کوری ناقص پیدا می­کنند. درصد کمی هم جان خود را در اثر این بیماری از دست می­دهند.

استرپتوکوک­های گروه B

استرپتوکوک­های گروه B باکتری­هایی هستند که ممکن است هنگام زایمان از مادر به جنین منتقل شوند. حدود ۲۰ درصد از زنان بارداری که در سه ماهه آخر حاملگی مورد آزمایش قرار گرفتند، در واژن (مهبل) خود دارای این باکتری بودند، اما هیچ نشانه­ای نداشتند. در صورت شناسایی این باکتری­ها، شما احتمالا حین شروع درد زایمان تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می­گیرید تا از انتقال این باکتری­ها به بچه حین عبور از مهبل جلوگیری شود.هر چند بسیاری از اطفال با این باکتری­ها به دنیا می­آیند، اما عفونت، تنها در ۲ یا ۳ نفر از ۱۰۰۰ بچه ایجاد می­شود. نوزاد مبتلا به بیماری استرپتوکوکی گروه B معمولا در عرض ۴۸ ساعت پس از تولد، علائمی از عفونت را از خود نشان می­دهد، که از جمله آنها می­توان به مشکلات تنفسی و شوک اشاره کرد، گهگاه، ممکن است تا یک هفته پس از تولد، نوزاد هیچ علامتی از عفونت را نشان ندهد. درمان فوری با آنتی بیوتیک در نوزادان مبتلا به این عفونت الزامی است. 

تب خال دستگاه تناسلی

هرپس دستگاه تناسلی، یک بیماری مقاربتی است که به صورت تاول­های دردناک بر روی اعضاء تناسلی ظاهر می­شود. گردن رحم یا بخش فوقانی مهبل هم ممکن است تاول بزند اما بدون ایجاد نشانه­ای در فرد. در یک نوزاد، هرپس می­تواند باعث آسیب جدی به چشم­ها و سیستم اعصاب مرکزی یا ندرتا مرگ شود.هیچ نوع علاجی برای این بیماری وجود ندارد. فاصله زمانی یک حمله ویروس تا حمله بعدی ممکن است بین چند ماه الی چند سال باشد. بعضی از زنان، ناقل ویروس هستند اما هیچ نشانه­ای ندارند. اگر از ابتلا به این ویروس مطمئن هستید یا به آن مظنونید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.خطر ابتلای بچه­ها به احتمال زیاد ناشی از تماس با ویروس هرپس هنگام عبور از کانال زایمانی مادری است که دارای عفونت فعال (یا اولیه) بیماری می­باشد. چنانچه معاینه یا آزمایش تایید کند که شما نزدیک به زمان زایمان دچار عفونت فعال هرپس شده­اید، پزشک بچه را با عمل سزارین از شکم شما خارج خواهد کرد. مادران مبتلا به هرپس ممکن است به منظور پیشگیری از تشدید بیماری حین زایمان در سه هفته پایانی بارداری تحت درمان با داروهای پیشگیری کننده قرار گیرند. 

هپاتیت B

هپاتیت B یک عفونت کبدی است که در اثر ویروس هپاتیت B ایجاد می­شود. این ویروس از طریق تبادل مایعات بدن منتقل می­شود. اگر دارای ویروس هپاتیت B باشید، امکان انتقال آن به جنین از راه جفت وجود دارد. خطر زایمان زودرس در میان زنان مبتلا به هپاتیت B بیشتر است. به علاوه، نوزاد هم ممکن است به این ویروس آلوده شود.آزمایش هپاتیت B، بخشی از مراقبت­های پیش از زایمان است. اگر به این بیماری مبتلا باشید، می­توان پس از زایمان یک دوز آنتی بادی ضد ویروس به نوزاد تزریق کرد.از آنجایی که ویروس هپاتیت ممکن است در شیر مادر هم وارد شود، مادران مبتلا به هپاتیت B نباید بچه­های خود را شیر دهند. 

سیفلیس

سیفلیس یک بیماری مقاربتی جدی و خطرناک است که قادر به انتقال از مادر به جنین هم می­باشد. اگر مبتلا به سیفلیس هستید، ممکن است متوجه یک یا چند ضایعه (شانکر) بر روی اعضاء تناسلی خود شوید. گاهی اوقات هم کسی متوجه آنها نمی­شود. این ضایعات ۱۰ الی ۹۰ روز پس از تماس، ایجاد می­شوند، حدود ۶ هفته پس از آن هم بثوراتی ظاهر می­گردند.حین اولین ویزیت پیش از زایمان، قانونا باید از نظر سیفلیس مورد آزمایش قرار گیرید. این بیماری با پنی­سیلین قابل درمان است. هنگام تولد هم، نوزاد را مورد آزمایش قرار می­دهند و اگر مبتلا به سیفلیس مادرزادی باشد. درمان بلافاصله آغاز می­شود. 

سوزاک

سوزاک یکی دیگر از بیماری­های مقاربتی است که به شکل موثری با آنتی بیوتیک قابل درمان. اما، در صورت عدم درمان، امکان ابتلا بچه هنگام عبور از کانال زایمانی وجود دارد.ابتلا به سوزاک ممکن است منجر به آسیب چشم­های نوزاد شود. به همین دلیل، همه نوزادان بلافاصله پس از تولد تحت درمان پیشگیرانه قرار می­گیرند. این درمان متشکل از یک پماد آنتی بیوتیک است که زیر پلک­های بچه مالیده می­شود.خروج ترشحات چرکی از چشمان بچه ممکن است علامت ابتلا نوزاد به سوزاک باشد. اگر شما سوزاک داشته باشید، بچه را با پنی سیلین تحت مداوا قرار می­دهند. 

کلامیدیا (تراخم)

کلامیدیا، بیماری مقاربتی دیگری است، که باعث ایجاد عفونت در چشم نوزاد می­گردد (ورم ملتحمه یا تراخم)، این بیماری معمولا در هفته دوم زندگی ایجاد می­شود و در صورت درمان با آنتی بیوتیک، هیچ گونه عوارض نامطلوب دراز مدتی برجا نمی­گذارد. پماد آنتی بیوتیک که برای درمان سوزاک استفاده می­شود، در پیشگیری از این بیماری (تراخم) هم مفید است. 

سیتومگالو ویروس

سیتومگالو ویروس (CMV)، شایع­ترین ویروسی است که جنین را مبتلا می­کند. هر ساله، حدود یک درصد نوزادان – تقریبا ۴۰۰۰۰ بچه – مبتلا به این ویروس به دنیا می­آیند.خوشبختانه، اکثر این بچه­ها، مشکلی پیدا نمی­کنند. اما، حدود ۸۰۰۰ نوزاد در نتیجه این ویروس متحمل معلولیت­هایی می­شوند. این ویروس می­تواند منجر به مرگ یا نقایض مادرزادی بی شماری مثل کوری، کری، تشنج، کم خونی و اختلالات عصبی گردد. درمان موثری برای این بیماری وجود ندارد.CMV در نتیجه تماس با خون یا سایر مایعات بدن، و اغلب در اماکن مراقبت از بچه، منتقل می­شود. توجه دقیق به موضوع بهداشت در این جور مکان­ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری از اهمیت قابل ملاحظه­ای برخوردار است. عفونت CMV خطر نقص شنوایی را در نوزادان افزایش می­دهد.  

ویروس پاپیلوهای انسانی

ویروس پاپیلومای انسانی (HVP)، زگیل­هایی بر روی پوست یا گردن رحم ایجاد می­کند. زگیل­هایی که بر روی اعضاء تناسلی پدیدار می­شوند را اصطلاحا زگیل­های مقاربتی می­نامند. این زگیل­ها بسیار عفونی و واگیردار، قابل انتقال از راه تماس جنسی و گهگاه دردناک بوده، و معمولا در خلال حاملگی رشد سریع­تری دارند.درمان، اغلب در دوران بارداری موثر نیست. گاهی اوقات، زگیل­ها آن قدر بزرگ هستند که در عبور بچه از کانال زایمانی تداخل ایجاد کرده و پزشک را ناگزیر به انجام عمل سزارین می­کنند. 

ایدز

زن حامله می­تواند از طریق تماس جنسی با یک مرد مبتلا، تزریق مواد مخدر با سر سوزن آلوده، باروری مصنوعی با منی حاوی ویروس HIV یا از طریق انتقال خون، با ویروس HIV که مولد ایدز است، آلوده شود. به دلیل بهبود روش­های غربال­گری، ابتلا به ویروس HIV از راه انتقال خون در حال حاضر پدیده نادری است.اگر آلوده به ویروس HIV بوده یا به ایدز مبتلا هستید، احتمال انتقال این بیماری به جنین وجود دارد. انتقال مادر به جنین به میزان ۲۰ الی ۲۵ درصد اتفاق می­افتد، لیکن چنانچه مادر حین بارداری درمان مناسبی دریافت کند، امکان کاهش این انتقال به ۸ درصد هم وجود دارد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *