امروز دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳

بثورات جلدی

بثورات جلدی یا جوش های پوستی، علل مختلفی دارند که برخی از شایع ترین آنها عبارتند از:

آبله مرغان

آبله مرغان (واریسلا)، جوش های قرمز رنگ خارش داری ایجاد می کند که سریعاً با مایع شفافی پر شده و طاولی می شوند. این تاول ها نهایتاً سرباز کرده و دلمه می بندند. این جوش ها ابتدا در صورت، پوست سر، سینه و پشت می زنند و ممکن است به دست و پا هم گسترش پیدا کنند (به تصاویر رنگی در بخش های بصری نگاه کنید).  

علائم هشداردهندۀ بیماری های جدی

علائم و نشانه های زیر دلالت بر یک بیماری جدی دارند. اگر ودک شما هر کدام از اینها را داشت، با پزشک تماس بگیرید یا بچه را به بخش اورژانس منتقل کنید:
  • تب بالای C ·۴/۳۹ (۱۰۳ درجه فارنهایت)
  • تبی که علت واضحی (مثل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا) ندارد و بیش از ۲۴ ساعت طول کشیده است.
  • تبی که بیش از ۷۲ ساعت طول بکشد
  • ضعف و بی حالی شدید یا ننوشیدن آب
  • سفتی یا درد گردن
  • درد شدید، آن چنان که نمی خواهد کسی به او دست بزند
  • ناتوانی ناگهانی در راه رفتن
  • مشکل تنفسی
  • مشکل بیدار شدن
  • تشنج
  • درد کشاله ران
  • کبودی لب ها
  • آبریزش شدید دهان
  • استفراغ مداوم
  • دانه های ارغوانی یا قرمز پررنگ بر روی پوست
  • سوزش ادرار یا فقدان ادرار در کنار علائم دیگری از یک بیماری جدی
  • مدفوع یا ادرار خونی
دانه ها طی ۴ تا ۵ روز بیرون می ریزند و اغلب همراه با تب، آبریزش، یا سرفه هستند. بیماری فرزند شما تا زمانی که همۀ تاول ها دلمه ببندند، واگیردار است. معمولاً قبل از اینکه علائم و نشانه های بیماری ظاهر شوند، یک دوره کمون ۱۲ تا ۲۱ روزه پس از تماس با ویروس آبله مرغان وجود دارد. برای اکثر کودکان این دوره کمون ۱۲ روز است.آبله مرغان، عمدتاً در کودکان ایجاد می شود، امّا بالغینی که علیه ان مصونیت ندارند نیز ممکن است مبتلا شوند. موارد آبله مرغان، از هنگام ظهور واکسن آبله کرغان کاهش پیدا کرده است. این واکسن در بچه های یک ساله و بزرگ تر و حتی بالغینی که این بیماری را نگرفته اند، زده می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد آبله مرغان به  فصل ۲۰ مراجعه کنید.

روزئولا

روزئولا نوعی عفونت ویروسی است که معمولاً بچه های ۶ ماهه تا ۳ ساله را درگیر می کند. این بیماری معمولاً با تب شدید آغاز می شود که تا ۳ روز ادامه می یابد. وقتی تب پایین می آید، بثوراتی بر روی تنه و گردن ظاهر می شوند که از چند ساعت تا چند روز بر جا می مانند.ای جوش ها، ناراحتی زیادی در فرد ایجاد نمی کنند و در اکثر موارد جدی نیستند و خود به خود و بدون درمان برطرف می شوند، امّا استامینوفن (تیلنول، و سایر انواع) پاشویه یا بدن شویه با آب ولرم می توانند به رفع ناراحتی و تب کمک کنند. در مواردی هم بچه های کوچک به دلیل تب شدید دچار تشنج می شوند (تشنج تب دار). در چنین حالتی با پزشک تماس بگیرید برای اطلاعات بیشتر در مورد روزئولا به فصل ۲۰ مراجعه کنید. 

بیماری پنجم

بیماری پنجم، عفونت شایع و خفیفی در کودکان است. عامل آن ویروسی به نام پاروُویروس B19 انسانی است. پزشکان اغلب به این بیماری، عفونت پاروُویروسی می گویند.اولین نشانه بیماری پنجم، پیدایش لکه های برجسته ای به رنگ قرمز روسن بر روی هر دو گونه است، که شبیه جای سیلی می باشد(به تصویر رنگی در بخش راهنمای بصری نگاه کنید). بثورات کمی برجسته، صورتی رنگ و توری شکلی هم ممکن است بر روی بازوها، ساعدها، تنه، ران ها و کپل ها ظاهر شوند. این جوش ها به مدت ۳ هفته همین طور می آیند و می روند. برخی از کودکان تب و علائم خفیف دیگری شبیه سرماخوردگی هم پیدا می کنند.درمان اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد، امّا استامینوفن (تیلنول، و سایر انواع) برای رفع تب و ناراحتی مؤثر است. خانم های باردار که گمان می کنند در معرض این ویروس قرار گرفته اند، بهتر است با پزشکشان تماس بگیرند زیرا احتمال پیدایش عوارض جدی در جنین وجود دارد. 

سرخک (روبئولا)

سرخک (روبئولا) معمولاً با تبی شدید در حدود ۱۰۴ درجه فارنهایت تا ۱۰۵ درجه فارنهایت(c ·۵/۴-۴۰)، سرفه، عطسه، گلودرد و چشمان قرمز و پر آب شروع می شود. نوعی بثورات قرمز و لکه ای شکل بر روی صورت و پشت گوش ها ظاهر و به تنه، دست و پاها گسترش یدا می کند. این جوش ها ممکن است به صورت دانه های ظریف و قرمز رنگی پدیدار و به تدریج بزرگ تر شوند.گاهی اوقات، دانه های سفیدریزی ممکن است بر روی پوشش داخلی گونه ظاهر شود. جوش ها معمولاً یک هفته بر جا می مانند و در این مدت از پیشانی به پاها گسترش می یابند.سرخک عمدتاً در کودکان مشاهده می شود. امّا افراد بزرگسال هم نسبت به این بیماری آسیب پذیرند. واکسن سرخک به شکل قابل توجهی موارد وقوع این بیماری را کاهش داده است. برای اطلاعات بیشتر در مورد سرخک به فصل ۲۰ مراجعه کنید. 

بیماری دست- پا- و دهان

بیماری دست- پا- و- دهان نوعی بیماری خفیف امبا بسیار واگیردار است که عمدتاً کودکان پیش دبستانی را درگیر می کند. نشانه های این عفونت ویروسی عبارتند ز: ضایعات طاولی شکل بر روی زبان، دهان، دست ها و پاها.کودکان در مهد کودک ها (به طور کلی مراکز مراقبت از کودک)، به ویژه در برابر این بیماری آسیب پذیرند زیرا از طریق تماس فردی منتشر می شود. شست و شوی بسیار دقیق دست می تواند به پیشگیری از انتشار این بیماری کمک کند.این بیماری ارتباطی با بیماری پا- و – دهان که نوعی بیماری ویروسی بسیار عفونی در حیوانات زوج سم است، ندارد. 

زرد زخم

زرد زخم نوعی عفونت پوستی شایع است که توسط باکتری های استرپتوکوکی یا استافیلوکوکی ایجاد می شود، این باکتری ها از طریق برش، راش یا نیش حشره داخل پوست نفوذ می کنند. عفونت به صورت ضایعه ای قرمز رنگ پدیدار و کمی طاولی می شود، چند روزی ترشحات آن به بیرون نشست پیدا می کند و در نهایت دلمۀ چسبناکی ایجاد می گردد. زردزخم معمولاً در صورت ظاهر می شود و در میان بچه های کوچک شایع تر است (به تصیر رنگی در بخش راهنمای بصری نگاه کنید).این عفونت تنها به خاراندن یا دست زدن به ضایعات به راحتی به سایر نقاط بدن یا افراد دیگر منتقل می شود. نظافت صحیح مب تواند به پیشگیری و محدود کردن گسترش زردزخم کمک کند. ضایعات و پوست اطراف عفونت بایستی تمیز نگاه داشته شوند. ناخن های دست کودکتان را بگیرید. در صورت گسترش عفونت، پزشک ممکن است برای درمان آن آنتی بیوتیک تجیز کند. 

شپش

شپش ها، حشرات ریز و انگلی هستند که خارش شدیدی ایجاد می کنند. شپش سر اغلب در میان کودکان از طریق تماس مستقیم یا لباس، شانه و برس مشترک منتقل می شود. شپش ها بیشتر در سر، پشت گردن و روی گوش ها مشاهده می شوند. تخم های ریز شپش (رشک) که شبیه جوانه های ریز بیدمشک هستند به ساقۀ موها می چسبند.شامپوهای نسخه ای و بدون نسه برای زدودن شپش در بازار موجودند. فراموش نکنید که بروشور شامپو را به دقت مطالعه کنید. قبل از استفاده از این محصولات در بچه های کوچک تر از ۲ ماه یا چنانچه حامله اید با چزشک مشورت کنید. کودکان مبتلا باید تا پس از اولین شست و شوی سر و بدن با شامپو در خانه بمانند. برای کندن رشک از موها می توان از مخلوط آب و سرکه استفاده کرد، که باید با دست به ساقه مو کشید تا تخم ها کنده شده و امکان هر گونه درگیری مجدّد از میان برود.برای پیشگیری از گسترش شپش یا ابتلاء مجدد، ملافه ها، لباس ها و کلاه ها را با آب داغ و صابون شسته و در حرارت بالا آنها را خشک کنید تا اگر شپشی باقی مانده، بدین شکل نابود شود. شانه و برس را در آب بسیار داغ و صابون به مدت حداقل ۵ دقیقه بخیسانید. فرش ها، تشک ها، بالش ها، مبلمان تودوزی شده و صندلی اتومبیل ر با جاروبرقی کاملاً میز کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد شپش، به فصل ۲۰ مراجعه کنید. 

جرب (گال)

گال، یک بیماری واگیردار پوستی است که توسط مایت های ریزی ایجاد می شود. این مایت ها اگرچه با چشم غیرمسلّح قابل مشاهده نیستند، امّا نقب هایی زیر پوست می زنند که کاملا مشخص و شیه خطوط ریز و نامنظمی است که توسط مداد روی پوست کشیده شده (به تصویر رنگی در راهنمای بصری نگاه کنید).این نشانه ها اکثراً لای انگشتان دست، زیر بغل، دور کمر، پشت آرنج ها در کناره های داخلی مچ، روی قوزک ها و کف پاها، دور پستان ها و اعضاء تناسلی و روی کپل ها ظاهر می شوند.گال، ممکن است در یک خانواده، مهد کودک، یا کلاس درس از فردی به فرد دیگر منتقل شود. فرآورده های بدون نسخه و شامپو، مؤثر نیستند. برای درمان حتماً با پزشک مشورت کنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *