امروز شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳

قاعدگی دردناک

در میان نوجوانان آمریکایی، صدمات و سوانح عمده ترین مشکل بهداشت عمومی به شمار می روند. آسیب های غیرعمدی، عامل اصلی مرگ و میر نوجوانان است و حوادث رانندگی شایع ترین علت آن می باشد. از حوادث مرگبار در ساعت های شامگاهی اتفاق می افتند، با اینکه تنها ۲۰ درصد نوجوان ها شب ها رانندگی می کنند. الکل هم اغلب یک عامل است، کمربند ایمنی می تواند از بسیاری از این حوادث جلوگیری کرده و جان افراد زیادی را نجات دهد، امّا علیرغم برنامه های آموزش رانندگی و قوانین دولتی که استفاده از کمربند ایمنی را ملزم می سازند، نوجوانان اغلب اوقات بستن کمربند را فراموش می کنند.ورزش های حرفه ای از علل اصلی آسیب ها و صدمات غیر مرگبار هستند. فوتبال حرفه ای از جمله خطرسازترین آنها است. زانوها و مچ پاها از شایع ترین مناطق آسیب پذیرند. ولی آسیب های سر و گردن هم علیرغم پیشرفت در فن آوری تجهیزات ورزشی روی می دهند.شرکت در ورزش هایی همچون فوتبال و بسکتبال اگرچه خطرات کمتری را در پی دارند. امّا می توانند منجر به صدماتی به ویژه در پسران گردند. برای دختران، ورزش هایی مثل ژیمناستیک پرخطرند. و ورزش هایی مثل دوی صحرانوردی، شنا و تنیس نیز برای دختر و پسر خطراتی را به همراه دارند. شما می توانید با تأکید بر پوشیدن تجهیزات و لباس های محافظ برای هر ورزش خاص، و گرم کردن و آمادگی جسمانی قبل از ورزش، از وقوع این گونه صدمات در فرزندتان جلوگیری کنید. 

سردرد

سردردهای راجعه در اواخر دوران کودکی و در نوجوانی شایع هستند. ممکن است به دنبال یک بیماری ویروسی ایجاد شوند، امّا به ندرت دلالت بر یک مشکل جدی دارند. سردردها ممکن است به عواملی مثل فشار عصبی، حسّاسیت دارویی یا غذایی یا سابقه خانوادگی میگرن مربوط باشند. اگر سردرد، مکرر اتفاق می افتد، شروع ناگهانی و غیرقابل توجیه دارد، مداوم است یا لحظه به لحظه شدیدتر می شود، با پزشک اطفال تماس بگیرد. همچنین اگر سردرد، در پی یک عفونت اخیر گوش، دندان درد، گلودرد چرکی یا هر عفونتی ایجاد شد، باز با پزشک تماس بگیرید.سردردهای میگرنی معمولاً نخستین بار در اوایل نوجوانی رخ میدهند، اگرچه، ممکن است در بچه ها و بزرگسالان هم مشاهده شوند. سردردهای میگرنی، حملات مکرری از سردردهای شدید و ضربان دارند که هر بار حداقل یک ساعت طول می کشند و اغلب همراه با تهوع، حساسات به نور و گاهی استفراغ می باشند.برای اطلاعات بیشتر در مورد سایر سردردها، به فصل ۲۲ مراجعه کنید. 

مشکلات بینایی

رشد سریع در دوران نوجوانی، چشم ها را هم در بر می گیرد. گاهی اوقات شکل چشم ها، همین طور اندازه آنها تغییر می کند. نتیجه آنکه، مشکلات مربوط به دقت و حدّت بینایی اغلب در این دوره نمایان می شوند. شایع ترین مشکل بینایی، ایجاد یا تشدید نزدیک بینی (میوپ) است، که به راحتی با تجویز عینک یا لنزهای تماسی قابل اصلاح می باشد.نوجوانان در معرض خطر مشکلات بینایی ناشی از آسیب هم هستند. البته اکثر این مشکلات با استفاده از عینک های محافظ، ماسک یا سایر تجهیزات محافظ سر حین ورزش، قابل پیشگیری هستند.اگر گمان می کنید فرزندتان دچار مشکل بینایی است یا از مشکلات بینایی شکایت دارد با پزشک خود یا یک چشم پزشک مشورت کنید.برای اطلاعات بیشتر در مورد مشکلات بینایی، به فصل ۲۳، "چشم ها" مراجعه کنید. 

مشکلات شنوایی

نوجوانان ممکن است دچار نوعی نقص شنوایی دائم در فرکانس های بالا شوند که شنیدن صداهای بالای ۴۰۰۰ هرتس را برای آنها دشوار می سازد. این نقص اکثر اوقات در نتیجۀ قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند مثل موزیک های پر طنین ایجاد می شود. برای پیشگیری از نقص شنوایی از فرزندتان تقاضا کنید تا صدای موزیک را کم کنید یا از رفتن به کنسرت های فوق العاده پر سر و صدا اجتناب کنید.اگر فرزند شما به شکل مداوم در معرض سر و صدای بلند می باشد- برای مثال، استفاده هر روزی از مترو، یا کار در کنار تجهیزات سنگین- او را به زدن گوشگیر ترغیب کنید. هنگام استفاده از سلاح گرم یا قرار گرفتن در مجاورت فردی که قصد چنین کاری دارد، باید از محافظ گوش استفاده شود.برای اطلاعات بیشتر در مورد نقص شنوایی، به فصل ۲۴، "گوش و حلق و بینی" مراجعه کنید. 

آکنه

آکنه، مشکل و نگرانی شایعی در میان نوجوانان است. از هر چهار نوجوان، سه نفر آکنه دارند. این مشکل معمولاً در حوالی بلوغ آغاز و تا پایان سال های نوجوانی برطرف می شود. ولی ممکن است در بزرگسالان هم ایجاد شود. مراجعه به پزشک و درمان با داروهای مجاز در صورتی که آکنه ها آزارنده، مداوم یا شدید باشند در مواردی الزامی است.آکنه زمانی ایجاد می شود که اطراف فولیکول های مو را چربی و سلول های مرده پوست فرا می گیرد. آکنه یا غرور جوانی ممکن است بر روی صورت، گردن، سینه، پشت کتف ها و پوست سر ظاهر شود. کورک ها در نتیجۀ التهاب فولیکول های مو ایجاد می شوند. این التهاب معمولاً ناشی از تولید بیش از حد چربی (سبوم) توسط غدد چربی فولیکول های مو است. این چربی فولیکول مو را مسدود کرده و زمینۀ عفونت باکتریایی و التهاب را فراهم می کند.هنگامی که کورک مملو از چرک سفید رنگی می شود به ان جوش چرکی سر سفید می گویند، چنانچه این جوش بزرگتر شده و به سطح پوست برسد، در نتیجۀ قرار گرفتن در معرض هوا سیاه می شود که در این حالت به آن جوش سرسیاه می گویند.آکنه، در دختران  و پسران ممکن است در نتیجۀ افزایش طبیعی سطح هورمون های آندروژنی که باعث ترشح چربی بیشتر از غدد سباسه می شوند، ایجاد گردد. در دختران، آکنه یا غرور جوانی، حول و حوش پریودها، ممکن است بیشتر شود.

قاعدگی دردناک

بسیاری از خانم ها در روز اول یا دوم قاعدگی درد مختصری احساس می کنند، ولی، برای برخی این درد آن چنان شدید است که فرد را ا کارهای معمول روزانه باز می دارد. قاعدگی دردناک (دیس منوره) علت اصلی نرفتن سر کار یا مدرسه در نوجوانان و خانم های جوان است. این عارضه در نوجوانان شایع تر است و اغلب تا اواسط دهه ۲۰ یا بعد از حاملگی تخفیف پیدا می کند.دو نوع درد قاعدگی یا دیس منوره وجود دارد: اولیه و ثانویه. در نوع اولیه درد در خلال پریود به وجود می آید یعنی وقتی که عضلات رحم منقبض می شوند و رحم پوشش داخلی خود را دفع می کند. در نوع ثانویه درد به دلیل یک اختلال زمینه ای مثل تومور یا بیماری مقاربتی (STD) ایجاد می شود.نشانه های این اختلال عبارتند از: در مبهم و فراگیر، درد در زیر شکم که احیاناً به لگن ها، کمر یا ران ها تیر می کشد، تهوع، استفراغ و اسهال. نشستن در یک وان گرم یا ورزش، ممکن است به رفع درد کمک کند. در بسیاری از زنان، داروهای ضد التهاب نسخه ای یا آزاد (NSAID)، مثل بروفن (آدویل، موترین) یا ناپروکسن (آلیو، ناپروسین) مؤثرند. چنانچه این داروها در اسرع وقت مصرف شوند، یعنی زمانی که سیکل قاعدگی آغاز می شود، تأثیر بیشتری دارند تا اینکه هنگام تشدید درد مصرف شوند. قرص های جلوگیری از بارداری هم ممکن است سودمند واقع شوند.برای اطلاعات بیشتر در مورد دردهای قاعدگی، به فصل ۳۳ مراجعه کنید 

عفونت های دستگاه ادراری

عفونت های دستگاه ادراری زمانی به وجود می آیند که باکتری های موجود در روده بزرگ از طریق پیشابراه یعنی مجرایی که مثانه را به دنیای خرج مرتبط می سازد وارد مثانه شده و در آنجا رشد و تکثیر پیدا کنند. در نوجوانانی که در دوران کودکی عفونت ادراری نداشته اند، بروز عفونت، اغلب با اولین فعالیت جنسی، هم زمان می شود.شایع ترین نوع عفونت دستگاه ادراری، سیستیت یا التهاب مثانه است. این عفونت ممکن است به دنبال تماس جنسی که باعث تحریک پیشابراه می شود ایجاد گردد. علائم و نشانه های آن عبارتند از: تکرّر ادرار، ادرار بد بو، سوزش ادرار و حالت دستپاچگی یا اضطرار ادراری، تب. اگر نوجوان شما چنین علائم و نشانه هایی را دارد، باید حتماً به پزشک مراجعه کند.برای اطلاعات بیشتر در مورد عفونت های دستگاه ادراری به فصل ۳۰ مراجعه کنید. 

مونونوکلئوز عفونی

مونونوکلئوز عفونی، بیشتر با نام بیماری مونو یا بیماری بوسه شناخته می شود. هر کسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود، امّا بروز آن در میان نوجوانان بیشتر است.اکثر موارد این بیماری ناشی از ویروس ابشتاین- بار است. اکثر افراد تا سن ۳۵ سالگی به نوعی با ویروس ابشتاین- بار تماس داشته اند امّا بدنشان علیه این ویروس آنتی بادی ساخته است. اگرچه بوسیدن می تواند این ویروس را منتقل کند ولی انتشار بیماری مونو بیشتر از طریق سرفه کردن، عطسه کردن یا استفاده مشترک از یک لیوان است. این بیماری معمولاً به طور کامل بهبود می یابد.عفونت اولیه در کودکان ۴ تا ۱۵ ساله، معمولاً تنها علائم و نشانه های خفیف مثل خستگی و تب کوتاه مدت را به دنبال دارد. در مواردی، نشانه ها بسیار جزئی هستند و حتی عفونت تشخیص داده نمی شود. امّا در دوران نوجوانی و جوانی، این ویروس ممکن است باعث یک بیماری طولانی و نفس گیر شود.علائم و نشانه ها عبارتند از: تب که چند روز طول می کشد، تورم غدد، گلودرد و خستگی. آزمایش خون می تواند به شکل غیر مستقیم شواهدی از وجود ویروس ابشتاین- بار به دست دهد. استراحت و مصرف مایعات کافی پایه های اصلی درمان محسوب می شوند.اکثر علائم و نشانه ها در عرض ۱۰ روز کاهش پیدا می کنند، امّا نوجوان شما ممکن است پیش از آغاز مجدد فعالیت معمول، همچنان به ۲ الی ۳ هفته دیگر استراحت نیاز داشته باشد- به خصوص اگر طحالش بزرگ شده- و برای بهبود کامل هم ممکن است لازم باشد چند ماه دیگر استراحت کند.برای اطلاعات بیشتر در مورد مونونوکلئوز عفونی، به فصل ۲۰ مراجعه کنید. 

ناهنجاری های رشد

ناهنجاری رشد بیشتر در دوران کودکی تشخیص داده می شوند، ولی در دوران نوجوانی هم ناهنجاری هایی مشاهده می شوند. 

اسکولیوز

اسکولیوز به خمیدگی ستون فقرات به طرفین اطلاق می شود که باعث می شود ستون فقرات شبیه حرف S یا C به نظر آید. علت اکثر موارد اسکولیوز ناشناخته است. این عارضه می تواند پسران و دختران را درگیر کند، ولی احتمال ابتلا به موارد جدّی .و نیازمند درمان در دختران نوجوان بیشتر است.بروز اسکولیوز، تدریجی است و معمولاً دردی ایجاد نمی کند. آزمون های غربالگری برای اسکولیوز به طور متداول در بسیاری از مدارس انجام می شود. برخی از موارد آن قدر خفیف هستند که نیازی به درمان ندارند. امّا در مواردی هم نیاز به مفصل یارهای ویژه یا جراحی است. در صورت عدم درمان، اسکولیوز ممکن است منجر به معلولیت دائمی شود.برای اطلاعات بیشتر در مورد اسکلیوز، به فصل ۳۱ مراجعه کنید. 

بیماری اُزگود- شلاتر

بیماری اُزگود- شلاتر، نوعی التهاب دردناک در محل اتصال تاندون روی استخوان درشت نی (تیبیا) است. این عارضه در ورزشکاران جوان، به ویژه پسران، و حین جهش های رشد شایع است.اُزگود- شلاتر، در نتیجه افراط در فعالیت های ورزشی که باعث اعمال فشار مکرر بر بخش فوقانی درشت نی، یعنی محل اتصال تاندون کاسه زانو باعث درد می شود. نشانه اصلی این بیماری درد زانو است، که با فعالیت و با استراحت برطرف می شود.درمان شامل استراحت و امتناع از فعالیت هایی است که باعث اعمال فشار طولانی مدت بر روی زانوی خم شده می گردند. نموتنۀ این فعالیت ها عبارتتند از: دوچرخه سواری و بسکتبال. داروهای ضد التهاب، مثل بروفن (آدویل، موترین) هم ممکن است در تسکین درد مؤثر واقع شوند. وقتی رشد استخوان درگیر متوقف می شود، درد هم معمولاً خدو به خود برطرف می گردد. 

گفت و گو با نوجوان در مورد تماس جنسی

(تماس با جنس مخالف)آموزش درباره تماس با جنس مخالف و رعایت چارچوب ها، زمانی بر روی فرزندان تأثیر خواهد داشت که ان را از سن مناسب یعنی از سال های پیش از مدرسه و و دوران دبستان آغاز کنید و به تناسب افزایش سن کودکتان، بسط و گسترش دهید.
  • قرار ملاقات: برخی پرسش هایی که ممکن است فرزندتان مطرح کند عبارتند از: آیا می توانم دوست پسر یا دوست دختر داشته باشم؟ از کجا بفهمم داشتن دوست از جنس مخالف خوب است یا بد؟ آیا داشتن رابطه نزدیک تر با دوست پسر یا دوست دختر به تحکیم دوستی کمک می کند؟
  • خویشتن داری: نوجوان شما ممکن است به تشویق و اصرار همسالانش، کنجکاوی و هزار و یک دلیل دیگر، به داشتن رابطه با جنس مخالف راغب شود. به فرزندتان بگویید بسیاری از نوجوانان موفق با در نظر گرفتن باورهای دینی و فرهنگ کشورمان تصمیم می گیرند تا فرا رسیدن زمان مناسب، خویشتن دار و صبور باشند و تا رسیدن آن زمان، سرگرمی های و روش های دیگری برای خوب گذراندن اوقاتش وجود دارد. مثل پیاده روی های طولانی با دوستان، شنیدن موسیقی، مطالعه، ورزش و ...
  • قرار ملاقات و تجاوز جنسی: این نوع تجاوز زمانی رخ می دهد که فردی نوجوان شما را به انجام عمل جنسی وادار کند بنابراین لازم است برای پیشگیری از چنین اتفاقی، آموزش ها و آگاهی های لازم به کودک داده شود به کودک یاد بدهید به محض دیدن رفتارهای ناشایست از سوی دیگران، بدون ترس، این موارد را به شما اطلاع دهد.
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *