امروز پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳

بیماری التهابی روده

بدن انسان معمولاً به شکلی مؤثر و قابل اعتماد عمل می کند. با این حال گاهی ممکن است عملکرد طبیعی بدن را تحت تأثیر قرار دهد. در چنین اوضاع و احوالی، بدن شما معمولاً با ارسال یک یا چند سیگنال به شما هشدار می دهد که مشکلی پیش آمده أست. واژه سیگنال معمولاً اشاره دارد به علائم و نشانه های بیماری، "علامت"، وجهی از بیماری است که دیگران هم متوجه آن می شوند، مثل سرفه یا قرمزی چشم. اما نشانه احساسی که فقط شما متوجه آن می شوید مثل درد یا سفتی مفصل.بسیاری از اوقات، کشف عاملی ایجاد کننده علائم و نشانه ها در شما کار آسانی است. عطسه، گلودرد و آبریزش بینی دلالت بر سرماخوردگی معمولی یا حساسیت دارند. درد عمیق و تیر کشنده در یک دندان هم اغلب با آبسه در ارتباط است. در مواردی هم، درک و شناخت این نشانه ها کار ساده ای نیست. شاید علامت یا نشانه ای ذهن شما را در ابتدا به سمت یک بیماری خاص معطوف سازد، اما بعدا معلوم شود که در واقع مربوط به بیماری دیگری بوده. یا شاید شما اصلاً قادر به شناخت علت آن نباشید.هدف از این بخش آن است که به شما در شناخت و درک بهتر عامل یا عوامل ایجاد کننده یک ناراحتی خاص کمک کنیم، در پی هر علامت یا نشانه، فهرستی از بیماری ها و اختلالات که غالباً با آن در ارتباط هستند، آمده است. البته اینها براساس اهمیت یا میزان شیوع تنظیم نشده اند.با مطالعه هر یک از این بیماریها، شاید بهتر بتوانید، علل احتمالی مشکل را شناسایی کنید. البته به یاد داشته باشید که اطلاعات ارایه شده، تنها برای راهنمایی شما است. این مسئله به شما در شناخت بهتر مشکل کمک کرده و شما را در همکاری با پزشک خود یا فرزندتان دست یابی سریع تر به ریشه بیماری یاری می رساند. مطالعه این قسمت به مفهوم جایگزینی برای مراجعه به پزشک نیست. در بسیاری از موارد، جویا شدن نظر یک متخصص بسیار حایز اهمیت است تا مطمئن شوید آنچه گمان می کنید علت یک علامت یا نشانه در شماست،براستی در این قضیه نقشی دارد یا خیر. 

علائم و نشانه های شایع در بزرگسالان

آنچه در اینجا فهرست شده، مجموعه ای از ۲۵ علامت و نشانه است که به طور شایع در افراد بزرگسال مشاهده می شود. اینها در واقع عمده ترین دلایل مراجعه مردان و زنان به پزشک می باشند. 

توجه!

چنانچه شما یا یکی از آشنایان، دچار علائم و نشانه هایی شده اید که هشدار دهنده یک وضعیت اورژانسی مثل حمله قلبی یا سکته مغزی می باشند، برای خواندن این قسمت وقتتان را تلف نکنید. فورا به اورژانس زنگ بزنید یا از کسی تقاضا کنید شما یا فرد دچار مشکل را به نزدیک ترین مرکز اورژانس منتقل کند. در یک وضعیت اورژانسی حقیقی، وقت، یک رکن اساسی است. اگر مطمئن نیستید در وضعیت اورژانسی قرار دارید یا نه، به مطب پزشک خود یا مرکز اورژانس محلی تماس گرفته و علائم و نشانه های موجود در خود یا فردی که دارید به او کمک می کنید را به دقت برای پزشک شرح دهید. 

دل درد

دل درد می تواند به تنهایی یا همراه با دیگر علایم و نشانه ها مثل تهوع و استفراغ روی دهد، حملات گاه به گاه دل درد ممکن است مربوط به عفونت ویروسی یا باکتریایی (التهاب معده و روده یا اصطلاحاً گاستروآنتریت) یا ناشی از پر خوری یا خوردن بیش از حد یک غذایی ناسالم - غذاهای چرب یا نفاخ (گازساز)، یا در افرادی که قند شیر (لاکتوز) را تحمل نمی کنند، فرآورده های لبنی باشند. دل درد راجعه، مداوم یا شدید می تواند حکایت گر طیفی از بیماری های دیگر باشد. دل درد، اغلب با یکی از علل زیر در ارتباط است:
  • درد دیواره شکم

این درد فرد را آزار می دهد و با حساسیت (یا درد لمسی) عضلات شکم همراه است که هنگام کششی آنها، مثلاً موقع نشستن از یک وضعیت درازکش، تشدید می شود. یک نقطه خاص (نقطه حساس) را می توان هنگام تشدید درد در نتیجه کشش عضله شکمی مشخص کرد. 
  • التهاب حاد لوزالمعده 

درد خفیف تا شدید در قسمت فوقانی یا میانی شکم که ممکن است به پشت تیر بکشد. درد ممکن است چند ساعت الی چند روز، بی امان ادامه پیدا کند و با تهوع و استفراغ همراه باشد. الکل و غذا ممکن است درد را تشدید کنند. و خم شدن به سمت جلو یا به حالت چمباتمه (جمع کردن پاها در شکم مثل وضعیت جنین) می تواند به بر طرف شدن درد کمک کند. 
  • التهاب آپاندیس 

علائم و نشانه ها اغلب با بی اشتهایی، تب خفیف و تهوع با یا بدون استفراغ آغاز می شوند. درد در ابتدا، دور ناف است و به تدریج به سمت پایین و راست شکم حرکت می کند. 

درد قفسه سینه

درد قفسه سینه می تواند هشداری از یک حمله قلبی باشد، اما به دلایل دیگری هم ممکن است ایجاد شود. برخی دیگر از مشکلات قلبی هم ممکن است باعث درد قفسه سینه شوند، گاهی هم این درد مرتبط با اختلالی در ریه ها یا جدار قفسه سینه است. درد قفسه سینه در مواردی هم از یک مشکل گوارشی نشات میگیرد. غالباً این درد با یکی از مشکلات زیر در ارتباط است؛
  • آنژین یا درد قلبی

ناراحتی ، احساس تنگی یا فشردگی در قفسه سینهبه دلیل فقدان جریان خون به عضله قلب را اصطلاحا آنژین می گویند. درد ممکن است در فک و سطح داخلی بازوی چپ یا گهگاه هر دو بازو هم احساس شود. درد یا ناراحتی معمولاً در پی فعالیت جسمانی یا فشار عصبی زیاد ایجاد می گردد. اغلب با توقف فعالیت یا با استراحت، نشانه های آنژین هم تخفیف پیدا میکنند. 
  • درد جدار قفسه سینه 

این یک درد شایع و بی خطر به دلیل حساسیت عضلانی یا غضروفی در جدار قفسه سینه می باشد. با فشار دادن نقطه حساس در قفسه سینه با انگشت، دچار دردی در این ناحیه خواهید شد. 
  • اسپاسم مری 

فشار شدید و محکمی در زیر استخوان جناغ و اغلب بعد از نوشیدن جرعه بزرگی از مایعات سرد یا گازدار ایجاد میگردد. این درد معمولاً پس از چند ثانیه برطرف می شود. در صورت ادامه یافتن، می تواند یک حله قلبی را تقلید کند. 
  • بیماری برگشت محتویات معده به مری

نوعی حس گرمی و سوزشی (سوزش سردل) در بخش فوقانی شکم و بخش تحتانی قفسه سینه زیر جناغ ایجاد می شود. ممکن است دهانتان تلخ یا ترشی شود (ترشی کردن). نوشیدن شربت معده یا خوردن قرص آنتی اسید معمولاً به رفع این مشکل کمک می کند. 
  • حمله قلبی 

درد یا فشار شدیدی ممکن است در قفسه سینه، گردن، فک یا بازوها احساس شود. این درد ممکن است با تنگی نفس، تعریق، تهوع و استفراغ همراه باشد. 
  • سینه پهلو 

سینه پهلو با تب و سرفه همراه است. گاهی فرد با سرفه، خلط خونی بالا می آورد و با کشیدن یک نفس عمیق ممکن است دچار تنگی نفس و درد تیز و شدیدی در قفسه سینه شود. 
  • آمبولی ریوی 

با اقدام به کشیدن نفس عمیق، درد تیز و شدیدی در قفسه سینه احساس می شود. این مسئله ممکن است با تنگی نفس ناگهانی و خلط خونی همراه باشد.
  • شکستگی دنده

شکستگی دنده ممکن است ناشی از صدمه یا سرفه شدید باشد. اعمال فشار بر روی دنده شکسته درد بسیار شدیدی در فرد ایجاد میکند. 
  • زونا 

نشانه ها ممکن است با خارش یا سوزش، مور مور شدن یا درد کارد مانندی در یک سوی شکم آغاز شوند، این درد معمولاً از ستون فقرات شروع و مانند کمربندی قسمتی از تنه را در مسیر یک عصب فرا میگیرد. یک تا ۵ روز بعد، تاول هایی به صورت گروهی در همین ناحیه پدیدار می شوند. 
  • سرفه

سرفه های اتفاقی، بخشی از زندگی روزمره هستند. سرفه ای که شدید و دائمی است ممکن است علامت طیفی از بیماریهای مختلف باشد، از اثرات جانبی داروها گرفته تا سرطان ریه، سرفه اغلب با یکی از بیماریها یا داروهای زیر در ارتباط است: 
  • مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین

از این داروها برای درمان فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی استفاده می شود. ولی در برخی از افراد، ممکن است باعث نوعی سرفه خشک و آزارنده شوند.   
  • آسم 

تنگی نفس، خس خس صدا و احساس تنگی قفسه سینه ممکن است با سرفه های آسمی همراه باشند. آسم ممکن است در اثر حساسیت، عفونت تنفسی، هوای سرد یا ورزش تشدید شود (حمله آسم). 
  • برونشیت یا التهاب مجاری تنفسی 

سرفه های خلط دار از مشخصات برونشیت است که ممکن است با خس خس صدا همراه باشد.  
  • سرماخوردگی 

سرفه، معمولاً با گرفتگی بینی، گلودرد و زخم شدن این ناحیه، خستگی و تب خفیف همراه است. 
  • جسم خارجی 

به دنبال ورود یک جسم خارجی مثل ذره غذا، به داخل نای (تراشه) یا یکی از مجاری تنفسی فرد به سرفه می افتد. 
  • بیماری برگشت محتویات معده به مری 

به طور معمول، این سرفه همراه با سوزش سردل (برگشت اسید معده) و گاهی ترش کردن یا احساسی تلخی در دهان می باشد. 
  • سینه پهلو 

سرفه، با عفونت ریوی در ارتباط است و ممکن است همراه با خلط رنگی باشد. سایر علائم و نشانه های سینه پهلو، عبارتند از: تنگی نفس، تب و درد تیز و شدید هنگام کشیدن نفس عمیق. 
  • ترشحات پشت حلق 

ترشح بیش از حد مخاط که در پشت حلق جمع می شود باعث نوعی احساس پری یا "عجیب و غریب" در این ناحیه می گردد (فرد مرتب باید آب دهانش را قورت دهد یا صدایش را صاف کند)، سرفه کردن تلاشی برای رفع این احساس است. 
  • اسهال

همه افراد گاه گداری مدفوع شل و آبکی پیدا می کنند. اسهال، اغلب، حاصل یک عفونت ویروسی یا باکتریایی (گاستروآنتریت) یا از عوارض جانبی داروها می باشد. با برطرف شدن عفونت یا عادت کردن بدن به دارو، اسهال هم معمولاً متوقف می شود. اسهال طولانی مدت، عموماً، حاکی از یک اختلال گوارشی است. اسهال اغلب با یکی از ناخوشی های زیر در ارتباط است:
  • اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک 

آنتی بیوتیک یا چرک خشک کن می تواند، باکتری هایی که به طور معمول در دستگاه گوارشی زندگی می کنند را نابود و آنها را با باکتری های اسهال زا جایگزین کند، تا ۲۰ درصد افرادی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند، دچار این مشکل می شوند. این اسهال، معمولاً خفیف و کوتاه مدت است. گهگاه، ممکن است فرد دچار عفونت جدی روده بزرگ و اسهال شدید گردد. 
  • ورم معده و روده یا گاستروآنتریت 

این بیماری شایع ترین علت اسهال شدید و ناگهانی است. سایر علائم عبارتند از:

تهوع و استفراغ

  • بیماری التهابی روده 

اسهال ممکن است با کاهش وزن، خستگی، دل پیچه، دل درد و تب متناوب همراه باشد. در برخی از موارد، اسهال ممکن است خونی باشد. 

کاهش وزن ناخواسته

برای بسیاری از افراد که حتی کم کردن چند کیلو وزن هم برای آنها کاری بسیار مشقت بار است، کاهش وزن ناخواسته یا غیرارادی می تواند به منزله یک نعمت بادآورده باشد. اما کاهش وزن شدید و بدون تلاش فرد می تواند علامت یک اختلال پزشکی باشد و لازم است مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.کاهش وزن ناخواسته، یعنی کم کردن بیش از ۵ درصد وزن بدن طی ۶ ماه برای یک فرد ۸۰ کیلویی (۱۶۰ پوندی)، کاهش ۵ درصدی معادل ۴ کیلوگرم (۸ پوند) می باشد. اگر شما از وزن اولیه خود مطمئن هستید،  سایر علایم میتوانند با دقت بیشتر نشان دهند که آیا کاهش وزن قابل ملاحظه ای رخ داده است یا خیر. ممکن است لباس ها برایتان گشادتر شوند، یا کمربندتان را تنگ تر ببندید و دوستان و اعضاء خانواده ممکن است اعتراف کنند که شما لاغر شده اید.

پرسش ها

اگر بدون هرگونه تلاشی وزن کم کردید، از خودتان بپرسید:
  • آیا این کاهش وزن واقعا ناخواسته است، یا شما رژیم غذایی و سطح فعالیت خود
را تعدیل و اصلاح کرده اید؟ حتی تغییرات جزئی در هر یک از این دو، طی چند ماه می تواند وزن شما را کاهش دهد.
  • چقدر وزن کم کرده اید و طی چه مدتی؟ این مسئله به پزشک در تعیین شدت و جدّیت احتمالی مشکل کمک خواهد کرد.
  • آیا اشتهای شما طبیعی است یا کاهش یافته است؟ با مشخص کردن این و مسئله فهرست علل احتمالی محدودتر می شود.
  • آیا علائم و نشانه های دیگری هم دارید؟ سایر علایم و نشانه ها هم به محدودتر شدن فهرست علل کمک شایانی می کنند.
 

علل کاهش وزن ناخواسته

فهرست علل احتمالی کاهش وزن ناخواسته، بسیار بلند بالاست. اگرچه بسیاری از افراد از بابت سرطان نگران هستند، اما اکثریت قاطع کسانی که دچار کاهش وزن ناخواسته می شوند، سرطان ندارند وسیع ترین مطالعات صورت گرفته بر روی کاهش وزن ناخواسته نشان داده است که در تقریبا یک چهارم افراد شرکت کننده علیرغم تحقیق گسترده هیچ دلیل مشخصی برای این کاهش وزن وجود ندارد. 

علل عمده کاهش وزن عبارتند از:

  • سرطان، اکثرا در دستگاه گوارش
  • افسردگی
  • جنون
  • پرکاری تیروئید
  • اختلالات دستگاه گوارشی، مثل زخم، سوء جذب، یا اختلال التهابی (ورم)
  • بیماری مزمن ریوی
  • دیابت (مرض قند) کنترل نشده
  • برخی از عفونت های مزمن، مثل سل و نقص ایمنی انسانی (اچ - آی -وی)(۱)
  • اعتیاد الکلی
  • برخی از داروها، مثل مهارکننده های گزینشی بازجذب سروتونین (اسی – اس - آر- آی ها)(۲)و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (ان - سدها)(۳)
به علاوه درد درازمدت (مزمن) تقریباً به هر دلیلی که باشد، می تواند باعث کاهش وزن شود. درد و بسیاری از داروهای مسکن، اشتها را کاهش می دهند. 

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر بیش از ۵ درصد وزن اولیه خود را به طور ناخواسته و طی ۶ ماه از دست داده اید حتماً به پزشک مراجعه کنید. هنگامی که برای مراجعه به پزشک آماده می شوید، لیستی از سایر علائم و نشانه هایی که ممکن است در شما وجود داشته باشد تهیه کنید. پزشک احتمالاً سؤالاتی در ارتباط با کاهش وزن و سلامت کلی شما خواهد پرسید و یک معاینه جسمانی هم انجام خواهد داد. اگر شما و پزشکتان به این نتیجه برسید که کاهش وزن بسیار قابل ملاحظه است، ممکن است برای تشخیص علت احتمالی تحت یک سری آزمون‌های تشخیصی قرارگیرید. 
  • انسداد روده 

اسهال با دل پیچه و قولنج همراه است که گاهی می گیرد و گاهی ول می کند. سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: نفخ واضح، سر و صدای شکم (فاز و فور)، تهوع و استفراغ. 
  • اختلال سوء جذب 

حساسیت روده به پروتئین موجود در رژیم غذایی مثل گلوتن گندم و سایر دانه های خوراکی ممکن است منجر یه دل درد نفخ، گاز (باد) و اسهال گردد. یکی از اختلالات سوء جذب شایع، عدم تحمل به لاکتوز است که ناشی از ناتوانی در هضم قند شیر (لاکتوز) می باشد. 

سرگیجه

سرگیجه علل بسیاری دارد. خوشبختانه، در اکثر موارد، سرگیجه خفیف، کوتاه و بی خطر است. از تعبیر سرگیجه گاهی برای بیان سبک سری (سیاهی رفتن جلو چشم) یا غش کردن و از حال رفتن هم استفاده می شود. در مواردی هم برای توصیف احساس عدم تعادل - مثل راه رفتن روی قایق ناارام - به کار می رود. امّا بیشتر اوقات به مفهوم چرخیدن سر یا محیط اطراف مثلاً سقف به دور سر استفاده می شود. برای اینکه پزشک را در تشخیص علت بیماری کمک کنید، مشخص کردن و تشریح نوع سرگیجه ای که دچار آن شده اید، بسیار حایز اهمیت است.سرگیجه ای که در آن، سرگیج می رود، یا سقف، دور سر آدم می چرخد، حاصل یکی از بیماریهای زیر است:
  • سرگیجه وضعیتی خوش خیم حمله ای 

هنگامی که سرتان را از وضعیتی به وضعیت دیگر می چرخانید، مثلاً هنگام غلتیدن در بستر یا نگاه ناگهانی به سمت بالا، دچار سرگیجه لحظه ای می شوید، حملات متناوبی از این نشانه ها ممکن است در طول چندین سال اتفاق بیفتند. 
  • لابیرنتیت یا التهاب حلزون شنوایی 

ناشی از عفونت گوش داخلی است و می تواند باعث سرگیجه، تهوع و استفراغ گردد. گوش مبتلا ممکن است دچار کاهش شنوایی گردد. 
  • بیماری منی یر 

علاوه بر سرگیجه شدید علائم و نشانه ها عبارتند از: وزوزگوش، احساس فشار در گوش و کاهش شنوایی. علایم و نشانه ها گاهی می آیند و گاهی می روند و ممکن است هر چند ماه یا سال تکرار شوند.  
  • عفونت گوش میانی 

علاوه بر سرگیجه، درد و گرفتگی گوش از دیگر نشانه های عفونت گوش میانی (اوتیت مدیا) هستند. 
  • سکته مغزی 

سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: بی حسی، مورمور شدن، ضعف عضلانی یک طرف بدن، اشکال و صحبت کردن، دو بینی و کج شدن یک طرف صورت (افتادگی چین صورت). در چنین حالتی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. 
  • حمله ایسکمی گذرا 

این حالت اغلب پیش درآمد سکته مغزی است و می تواند باعث سرگیجه، کرختی، مور مور شدن، ضعف عضلانی در یک طرف بدن، اشکال در صحبت کردن، دو بینی و افتادگی چین صورت شود. برخلاف سکته مغزی، علائم و نشانه های حمله ایسکمی گذرا (ایسکمی یعنی اشکال در اکسیژن رسانی)، معمولاً موقتی بوده و بعد از مدتی کوتاه کاملاً برطرف می شوند. 

ناراحتی و قرمزی چشم

بسیاری از بیماری های شایع چشم، تهدیدی جدی برای چشم به حساب نمی آیند، امّا می توانند باعث آزار و اذیت فرد شوند. ناراحتی و قرمزی چشم اغلب با یکی از مسائل زیر در ارتباط است:
  • حساسیت (به "حساسیت های تنفسی" در فصل ۲۱ مراجعه شود)
مواد حساسیت زای منتشر در هوا، مثل گرده گیاهان، غبار و مه دود، می توانند باعث خارش و صورتی رنگ شدن چشم ها گردند. 
  • سائیدگی قرنیه 

آسیب قرنیه باعث درد و این احساس مداوم می شود که انگار آشغالی در چشمتان رفته است. پلک زدن باعث بدتر شدن آن می گردد. پوشاندن چشم ها باعث برطرف شدن علائم و نشانه می شود. 
  • ورم ملتحمه یا سرخی چشم 

سفیده چشم (صلبیه) دچار تغییر رنگی متمایل به صورتی می شود. سایر نشانه ها عبارتند از: خارش و احساس زبری چشم در هنگام پلک زدن. ممکن است پلک ها هنگام خواب در اثر قی کردن به هم بچسبند. 
  • خونریزی زیر ملتحمه 

پارگی یکی از مویرگ های چشم منجر به خونین شدن قسمتی از سفیده می شود که بدون درد امّا بسیار نگران کننده است. این عارضه عموماً بی خطر است. 

سردرد

سردردها، بسیار شایع هستند و معمولاً علت جدی و خطرناکی هم ندارند. با این حال، برخی از سردردها، ممکن است علامت هشدار دهنده یک بیماری جدی باشند. انواع و برخی از بیماریهایی که باعث سردرد می شوند از این قرارند:
  • غده خوش خیم یا تومور مغزی 

تومور مغزی از علل نادر سردرد است. فشار ناشی از تومور می تواند باعث سردردهای مزمن یا دائمی در فردی گردد که سابقه سردرد نداشته باشد. علائم و نشانه های همراه آن می توانند شامل: ضعف عضلانی، دست و پاچلفتی شدن، تغییرات بینایی، تغییرات شخصیتی و استفراغ باشند. 
  • التهاب شریان جمجمهای یا آرتریت سلول غول آسا 

سردرد، ممکن است خفیف یا شدید باشد. پوست یک طرف صورت در ناحیه نزدیک گوش و شقیقه با لمس، حساس و دردناک می شود. سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: تب و درد مبهم عضلات کتف و لگن. 
  • آنسفالیت یا ورم مغز 

سردرد مرتبط با آنسفالیت معمولاً باتب وگاهی درد پشت چشم ها همراه است. علائم و نشانه ها ممکن است با نور تشدید شوند. ممکن است احساس خواب آلودگی شدید، یا گیجی کرده و دچار تغییر وضعیت ذهنی شوید. 
  • عوارض جانبی داروها 

گاهی سردردها از عوارض جانبی داروها هستند. از جمله این داروها می توان به نیترات ها، برخی از چرک خشک کن ها و داروهای ضدبارداری خوراکی اشاره کرد.
  • مننژیت یا ورم پرده های مغز 

مننژیت یکی از علل مرگبار سردرد است. این نوع سردرد با تب، سفتی گردن و تغییر وضعیت ذهنی همراه است. اقدام به خم همراه است. اقدام به خم کردن گردن باعث تشدید درد می گردد. 
  • میگرن 

میگرن ممکن است ابتدا با یک سری نشانه های بینایی مثل الگوها یا زیگزاگ های نوری روشن یا رنگین در میدان بینایی آغاز شود. به این حالت اصطلاحا هاله بینی (اورا) گفته می شود. امکان دارد همراه سردرد، تهوع و استفراغ هم وجود داشته باشد. 
  • نورالوژی یا درد عصبی پس سر 

در این حالت درد تیر کشنده ای در پشت گردن ایجاد و اغلب به سمت بالا یعنی پشت یک گوش و یک طرف سر کشیده می شود. چنانچه برجستگی استخوانی پشت گردن، یعنی جایی که عصب پس سری واقع شده، را محکم فشار دهید دوباره دچار سردرد شوید. 
  • سینوزیت یا التهاب حفره های سر و صورت 

سینوزیت غالبا به دنبال عفونت بخش فوقانی دستگاه تنفس ایجاد می شود. علاوه بر سردرد، علائم و نشانه های دیگر آن عبارتند از: احتقان بینی، آبریزش بینی، درد صورت و احساس فشار در سینوس درگیر و اغلب با دولا شدن یا فشار دادن سینوس های درگیر، درد تشدید می شود.
  • خونریزی زیر عنکبوتیه 

سردرد مرتبط با این عارضه اغلب تحت عنوان "بدترین سردرد زندگی ام" توصیف می شود. درد شدید به طور ناگهان می آید. و چند ساعت تا چند روز به طول می انجامد. اغلب با تهوع، استفراغ و سفتی گردن همراه است. 
  • اختلال مفصل شقیقه ای - فکی یا تمپوروماندیبولر 

این بیماری می تواند باعث درد صورت، درد گوشی یا سردرد شود. سایر نشانه های آن عبارتند از: تلق تلق کردن، گیر کردن فک و درد عضلات جونده. 
  • سردرد تنشی یا عصبی 

این یکی از شایع ترین انواع سردرد است. عضلات پشت گردن یا سر انگار دچار کشیدگی می شوند یا گویی کسی آنها را از دو طرف فشار می دهد. 
  • آبسه دندان 

زوک زوک کردن اطراف یک آبسه دندان یا لثه ممکن است با سردرد اشتباه گرفته شود. 

درد لگن

درد لگن در ناحیه لگن اغلب با یکی از مشکلات زیر در ارتباط است:
  • بورسیت (التهاب کیسه زلالی) یا تاندینیت (التهاب زردپی) 

درد مبهمی در بخش خارجی لگن وجود دارد. ناراحتی اغلب با خوابیدن روی طرف درگیر یا بالا رفتن از پله ها تشدید می شود. گاهی اوقات درد لگن به بخش دیگری از بدن منتقل می شود و ممکن است فرد احساس کند زانویش درد می کند. 
  • لنگیدن 

هنگام راه رفتن، دردی در یکی از لگن ها یا کپل ها یا، به طور شایع تر، ران ها یا عضلات پشت ساق ایجاد می شود. این درد با متوقف شدن و بی حرکت ایستادن فرد برطرف می شود. 
  • شکستگی لگن 

درد اغلب در پی صدمه به لگن، مثلا در اثر زمین خوردن ایجاد می شود. هر گونه حرکتی در لگن باعث تشدید درد می گردد. 
  • آرتروز 

درد مبهم یا نوعی سفتی در ناحیه لگن، در حوالی کشاله ران احساس می شود. این درد با راه رفتن، بالا رفتن از پله یا ایستادن به مدت طولانی تشدید می شود.  

زانو درد

زانو درد می تواند راه رفتن و ورزش کردن را به طور جدی مختل سازد. این درد اغلب با یکی از موارد زیر در ارتباط است:
  • پارگی غضروف 

درد اغلب به دنبال آسیبی که طی آن مفصل زانو می پیچد ایجاد می شود این درد را می توان با اعمال فشار بر زانو حس کرد و ممکن است با تورم مفصل همراه باشد. 
  • نقرس

درد، ناگهانی و شدید است و با حرکت دادن زانو بدتر می شود. زانو معمولاً متورم و در لمس، دردناک است.

برای افتراق نقرس از عفونت زانو انجام آزمایش، ضروری است.

  • آرتروز 

ناراحتی تدریجا پیشروندای در زانو ایجاد می گردد. . درد، با راه رفتن، چمپاتمه زدن یا ایستادن به مدت طولانی تشدید می شود. 
  • التهاب زردپی کشکک 

درد، با تورم و حساسیت زردپی زیر کاسه زانو همراه است.
  • پیچ خوردگی 

پارگی خفیف تا شدید یکی از رباط های زانو باعث درد می شود که ممکن است با حساسیت لمسی، تورم، و بی ثباتی زانو همراه باشد. پیچ خوردگی، معمولاً به دنبال ورود آسیب به زانو، ایجاد می شود. 

خونریزی از بخش تحتانی لوله گوارش

خونریزی از بخش تحتانی لوله گوارش، مثل خونریزی از راست روده، می تواند نگران کننده باشد. این خونریزی اغلب به دلیل یک مشکل جزئی مثل بواسیر، یا ترک خوردگی اطراف مقعد ایجاد می شود. گاهی هم علامت هشداردهنده یک بیماری جدی تر مثل زخم یا سرطان است. خونریزی از بخش پایینی لوله گوارش اغلب با یکی از بیماری های زیر همراه است:
  • ترک خوردگی مقعد 

خونریزی ناشی از ترک جزئی در بافت مقعد بوده و ممکن است با درد مقعد همراه باشد. خون، معمولاً به رنگ قرمز روشن است و روی کاغذ توالت یا در لگن دستشویی به دنبال اجابت مزاج مشاهده می شود. 
  • پولیپ های روده بزرگ 

توده های کوچک و پیش سرطانی در روده بزرگ که ممکن است گاهی خونریزی پیدا کنند. خون یا به رنگ قرمز روشن در دستشویی یا مخلوط با مدفوع دیده می شود. 
  • سرطان روده بزرگ و راست روده 

خون، که ممکن است به رنگ قرمز آلبالویی باشد به دو صورت مخلوط با مدفوع یا به طور مجزا در لگن دستشویی مشاهده می شود. سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: تغییر در الگوی اجابت مزاج، دل پیچه و کاهش وزن 
  • بیماری دیورتیکولی 

خون، ممکن است با مدفوع مخلوط باشد یا در لگن مستراح مشاهده شود. خونریزی ممکن است بسیار وسیع باشد. 
  • عفونت دستگاه گوارش 

برخی از عفونت های گوارشی باعث دل پیچه و اسهال خونی می شوند 
  • بواسیر 

بواسیر، شایعترین علت خونریزی از راست روده است. معمولاً در کاغذ توالت یا لگن دستشویی به دنبال اجابت مزاج خون قرمز روشن مشاهده می شود. خونریزی ممکن است با خارش و ناراحتی ناحیه مقعد همراه باشد. 
  • بیماری التهابی روده 

خون، ممکن است قرمز روشن یا سیاه و مخلوط با مدفوع باشد. سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: تب، دل پیچه، اسهال و کاهش وزن
  • زخم پپتیک 

خونریزی از قسمت های فوقانی دستگاه گوارشی ممکن است باعت سیاه و قیری شدن مدفوع گردد. ممکن است درد فزایندهای در پخش فوقانی شکم ما بین ناف و جناغ حس کنید. این درد وقتی معده خالی است شدیدتر است. غذا خوردن می تواند به طور موقت درد را ساکت کند. 

احتقان بینی

احتقان بینی، از علائم شایع سرماخوردگی یا حساسیت است، اما در شرایط دیگری هم ممکن است رخ دهد. احتقان بینی، اغلب با یکی از موارد زیر در ارتباط است
سرما خوردگی 
سرماخوردگی یک عفونت ویروسی در بخش فوقانی دستگاه گوارش است. علاوه بر احتقان بینی، سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: آبریزش بینی، گلودرد یا خارش گلو، خستگی، سرفه و تب خفیف. 
  • تب یونجه 

سایر علائم و نشانه ها معمولاً عبارتند از: عطسه و خروج ترشحات آبکی از بینی، خارش بینی، گلو و چشم ها هم شایع هستند. 
  • عوارض جانبی داروها 

برخی از داروها مثل مهارکننده های گیرنده آلفا که برای درمان بزرگی خوش خیم غده پروستات به کار می روند، می توانند به عنوان عارضه جانبی، باعت احتقان خفیف بینی شوند. استفاده بیش از حد از اسپری های بدون نسخه، برای درمان احتقان بینی هم می تواند منجر به تشدید علائم و نشانه ها گردد. به این حالت اصطلاحاً "اثر برگشتی" اطلاق می شود. 
  • پولیپ های بینی 

توده های کوچکی در حفره بینی هستند که ممکن است با انسداد راه های هوایی باعث احتقان شوند. پولیپ ها در افراد مبتلا به تب یونجه، آسم ناشی از آسپیرین و سینوزیت درازمدت (مزمن) شایع ترند. 
  • سینوزیت

التهاب غشاهای سینوسی می تواند باعث احتقان بینی شود. سینوزیت اغلب در پی یک عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی ایجاد می گردد. 
  • رینیت وازوموتور (التهاب مخاط بینی به دلیل تحریک اعصاب جدار عروق) 

این بیماری شبیه رینیت حساسیتی است، با نشانه هایی مثل احتقان بینی، عطسه و سرفه به دلیل خلط در گلو سایر نشانه های حساسیت - مثل خارش بینی، چشم ها و گلو - در اینجا وجود ندارند. محرک ها عبارتند از: هوای سرد و بوهای تند و قوی. 

گردن درد

گردن درد ممکن است کوتاه مدت (حاد) بوده و خود به خود برطرف شود، یا دراز مدت (مزمن) و ناتوان کننده باشد. گردن درد اغلب با یکی از مشکلات زیر در ارتباط است:
  • بیرون زدگی دیسک 

درد در گردن شروع و گاهی به کتف و بازو تیر میکشد. سایر نشانه ها عبارتند از: خواب رفتگی، مور مور شدن یا ضعف عضلانی در بازو یا دست. 
  • کشیدگی عضله 

این مسئله یکی از علل شایع گردن درد ناگهانی و گاهی شدید است. با حرکت عضلات گردن، این ناحیه دردناک می شود. 
  • نورالژی یا درد عصبی پس سر 

درد تیرکشنده ای در پس گردن ایجاد و به پشت یک گوش یا یک سمت سر کشیده می شود این ناراحتی اغلب با اعمال فشار محکم بر روی برجستگی استخوانی پشت گردن، یعنی جایی که عصب پس سری قرار دارد، دوباره ایجاد می گردد.    
  • آرتروز 

درد مزمن بوده وآرام آرام  بدتر می شود و ممکن است با سفتی گردن همراه باشد. 

خواب رفتن یا مور مور شدن دست

خواب رفتگی یا مورمور شدن یک دست اغلب با یکی از موارد زیر در ارتباط است: 
  • و آسیب شبکه عصبی بازویی

ضعف، خواب رفتگی، و مورمور شدن در یک دست وبازو ایجاد می شود. این نوع درد حاصل آسیب کتف یا ناحیه زیر بغل است که بر شبکه عصبی، موسوم به کلاف بازویی تأثیر منفی میگذارد. 
  • سندرم تونل مچ 

خواب رفتگى و مور مور شدن ممکن است شب ها ایجاد و تا بالای بازو تیر بکشد. بیشتر شست، انگشت سبابه و انگشت وسطی درگیر میشوند. در مواردی هم فرد دچار ضعف عضلانی در دست میگردد.   
  • بیرون زدگی دیسک 

فشردگی یا آسیب یکی از اعصاب در گردن میتواند منجر به خواب رفتگی و مور مور شدن گردد که ممکن است به کتف، بازو، دست و انگشتان تیر بکشد. 
  • آسیب اعصاب محیطی 

خواب رفتگی و مور مور شدن یا جز جز کردن در هر دو دست یا هر دو پا احساس می شود. 
  • سکته مغزی 

ضعف عضلانی یا مور مور شدن یک بازو یا دست از مشخصه های سکته مغزی است و معمولاً با نشانه‌های دیگری همچون خواب رفتگی و ضعف عضلات صورت یا یک پا همراه است. در چنین حالتی فورا تقاضای کمک پزشکی کنید. 
  • اختلال عملکرد عصب اولنا (زیرین)

آسیب به عصب اولنا در ناحیه آرنج باعث مورموز شدن و خواب رفتگی ناحیه آرنج تا انگشت کوچک و قسمتی از انگشت حلقه می گردد، ضربه زدن به این ناحیه نوعی درد و احساس سوزن سوزن شدن ایجاد میکند. ممکن است دچار ضعف عضلات دست هم بشوید.

تپش قلب

تپش قلب، إحساس ناخوشایند ضربان قلب یا نوعی حس کوبش در قفسه سینه است. تپش اغلب یا یکی از  بیماریهای زیر همراه است: اضطراب و حملات دهشست (به اختلالات اضطرابی در فصل ۳۷ مراجعه شود)حملات ناگهانی ترس شدید منجر به یک سری واکنش های جسمی میشود. از جمله: تند تند زدن قلب، برافروختگی صورت، اشکال در نفس کشیدن،سرگیجه، تهوع و احساس عدم تسلط بر اعصاب. 
  • فیبریلاسیون دهلیزی 

مشخصه این بیماری، ضربان قلب نامنظم و اغلب سریع است (آریتمی). 
  • پرکاری تیروئید 

علاوه بر ضربان قلب سریع پرکاری تیروئید میتواند باعث کاهش وزن، حالت عصبی و لرزش شود. 
  • انقباضات زودرس 

انقباضات( ضربان ها ی) زودرس، اغلب، ضربان هایی جسته گریخته هستند که گاهی فرد آنها را این گونه توصیف می کند که انگار بند قلبش  پاره میشود. این ضربان ها معمولا خطری را متوجه فرد نمی سازند.تاکی کاردی یا تندزنی قلب (به فصل ۲۶ مراجعه شود )تاکی کاردی اغلب به مفهوم ضربان تند و معمولا نامنظم به کار می روند. 

تنگی نفس

تنگی نفسی بعد از دویدن زیاد، بالا رفتن از یک تپهٔ شیبدار یا خسته کردن خود به شیوه های دیگر، پدیده شایعی است. اما وقتی بدون علت مشخصی دچار این عارضه می شوید، باید به پزشک مراجعه کنید. تنگی نفس اغلب با یکی از بیماریهای زیر مرتبط است:اضطراب و حملات دهشت (به اختلالات اضطرابی، در فصل ۳۷ مراجعه شود) حملات ناگهانی از ترس شدید، یک سری واکنش های جسمانی مثل :اشکال در نفس کشیدن،تپش قلب، برافروختگی صورت،سرگیجه،تهوع و نوعی احساس عدم تسلط بر اعصاب را در شما بر می انگیزد. 
  • آسم 

مشکل تنفسی اغلب با نوعی احساس فشردگی و تنگی قفسه سینه، خس خس صدا و سرفه همراه است. این بیماری ممکن است با حساسیت، عفونت تنفسی، هوایی سرد یا ورزش تشدید شود. 
  • بیماری انسدادی مزمن ریه 

علاوه بر تنگی نفس، سایر علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از: قفسه سینه تو رفته (قیفی شکل).خس خس مختصر و گاهی، جمع شدن لب ها برای کمک به بازدم. 
  • نارسایی احتقانی قلب 

تنگی نفس با دراز کشیدن بدتر می شود. سایرعلائم و نشانه ها عبارتند از:خستگی و ورم (خیزآب) پاها، ساق ها وتنه. 
  • سینه پهلو

تنگی نفس ممکن است با تب و درد تیز و شدید قفسه سینه هنگام کشیدن نفس عمیق، همراه باشد.به طور معمول، سینه پهلو یا ذات الریه باعث نوعی سرفه خلط دار رنگی می شوند. 
  • پنوموتوراکس یا حبس هوا

درد ناگهانی قفسه سینه و تنگی نفس مهم ترین نشانه ها هستند.  
  • آمبولی ریوی 

در آمبولی با بسته شدن یکی از رگ های ریه، علاوه بر تنگی نفس ممکن است همراه سرفه خون بالا بیاورید و هنگام کشیدن نفس عمیق نوعی درد خنجر مانند در قفسه سینه احساس کنید. 

کتف درد

دردی که با حرکت دادن کتف ایجاد میشود اغلب به دلیل یک مشکل مکانیکی در مفصل شانه است. گاهیاوقات، بیماری هایی در سایر قسمت های بدن شما میتوانند باعث این کتف درد شوند (به درد ارجاعی کتف درپایین صفحه مراجعه شود). در چنین حالاتی، حرکت دادن کتف باعث افزایش درد نمی شود. کتف درد اغلب با یکی از موارد زیر در ارتباط است: 
  • در رفتگی 

درد عموماً در پی ورود آسیب به مفصلی شانه ایجاد میشود. با استراخت بهتر و با حرکت بدتر میشود. چرخاندن بازو به سمت خارج - مثلاً هنگامی که در حال شنایی کرال پشت هستید یا وقتی برای پرتاب اوت در فوتبال دستها را به پشت سر می برید  می تواند باعث بیرون زدن سر استخوان بازو از داخلمفصل شانه گردد. 
  • خشکی شانه 

نشانه های آن عبارتند از: درد و حساسیت کتف با حرکت دادن، مخدودهٔ حرکتی این مفصل فوق العاده کاهش پیدا میکند. 
  • آرتروز 

آرتروز مفصل شانه نسبتاً ناشایع است. درد عموماً با استراحت، بهتر و با فعالیت، تشدید میشود. با حرکت شانه نوعی احساس خرد شدن یا سر و صدا در آن ایجاد میگردد. 
  • آسیب عضله شانه گردان 

این مسئله شایعترین علت کتف درد است، به ویژه در سالمندان. درد با حرکت شانه ایجاد میگردد، به خصوص هنگام بالا بردن دست روی سریا با چرخش مفصل به سمت داخل، درد ممکن است به بازو هم تیر بکشد و با ضعف مفصل شانه همراه باشد. 

کتف درد ارجاعی

شماری از بیماری ها که در نقاط دیگر بدن وجود دارند ممکن است باعث دردی در شانه احساس شود.به این درد اصطلاحا درد ارجاعی شانه یا کتف درد ارجاعی میگویند. این بیماری ها به قرار زیرند:

آزردگی دیافراگم

درد در نوکه شانه احساس می شود و با فشار دادن شکم یا هنگام کشیدن نفس عمیق تشدید میگردد. دیافراگم، عضله ضخیم و گنبدی شکلی است که قفسه سینه را از شکم جدا میکند. وقتی این عضله تحریک یا اصطلاحاً آزرده شود. مثلاً در پی عفونت لوب تحتانی ریه، درد ایجاد مشی شود. 
  • حمله کیسه صفرا 

علاوه بر درد در بخ فوقانی شکم، ممکن است، دردی هم در اطراف تیغه کتف یا سرشانه احساس کنید. 
  • حمله قلبی 

دردی ممکن است در شانه، گردن، فک یا بازوی چپ و در قفسه سینه به ہمراد احساس تنگی و قشرڈگی ایجاد شود 

گلودرد

همه میدانند که گلودرد چه نوع اخساسی است. اغلب، دلالت بر بیماری جذی و مهمی ندارد، اما گاهی نیاز به بررسی پزشکی دارد. گلودرد، بیشتر با یکی از بیماریهای زیر همراه است:  
  • سرماخوردگی 

عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی، مثل سرماخوردگی، شایعترین علت گلو درد است. سایر علائم سرماخوردگی از این قرارند: سرفه، آبریزش ببینی خارشن گلو و گرفتگی صدا. 
  • التهاب اپیگلوت 

این بیماری عموما باعث گلودرد شدید، همراه با تب میگردد. برای اجتناب از پایین دادن ترشحات، میتوانید تفت کنید یا آب دهان را به داخل یکی استکان بریزید. در چنین اوضاع و احوالی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. 
  • گلودرد چرکی 

سایر علائم و نشانهها عبارتند از: تب، لرز، خستگی و سردرد، غدد لنفی در جلوی گردن ممکن است دردناک شود. 
  • مونونوکلئوز عفونی یا بیماری بوسه 

علائم ونشائدها عموماًعبارتند از: گلودرد شدید، تب، خستگی، سردرد، و بزرگی غدد لنفی در جلو و پشت گردن. 
  • ورم لوزه ها 

سایر علائم ونشائه ها شامل: تب، لرز، خستگی و غدد لنفی دردناک در گردن میباشند. در معاینه، لوزه ها به نظر قرمز و ملتهب می آیند و ممکن است لایه سفید رنگی روی آنها را گرفته باشد. 

اشکالات بلع

اشکال اتفاقی در بلع (دیسفاژی یا بلع مشکل). معمولا چیز مهمی نیست و ممکن است تنها به دلیل تند تند غذاخوردن یا خوب نجویدن غذا باشد. اشکال در بلع ممکن است با یکی از موارد زیر مرتبط باشد. 
  • آشالازی یا سفتی چلانگر مری 

عضله تحتانی مری (چالانگرمری) به خوبی شل نمی شود. تا غذا وارد معده گردد. این مسئله میتواند منجر به برگشت غذای مخلوط نشده با محتویات معده یا اصطلاحاً غذای شیرین مزه به دهان شود. 
  • پیری 

با افزایش سن، مری کمی از هماهنگی عضلانی خود را که برای هل دادن غذا به معده لازم است (حرکات دودی شکل ) از دست می دهد. 
  • تنگی مری 

باریک شدن ماجرای مری (تنگی) باعث گیر کردن ذرات بزرگ غذا در طول این مسیر میگردد. تنگی ممکن است ناشی از تشکیل بافت جوشگاهی (در پی زخم) یا تودههای خوش خیم باشد. 
  • تومور ها با تودههای خوش خیم مری 

اشکال در بلع، طی چند ماه به شکل پیش رونده ای وخیم تر می شود.سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: درد قفسه سینه و کاهش وزن.
  • جسم خارجی 

شیئی در مری گیر میں کند که باعث درد و اشکال در بلع میگردد. 
  • بیماری برگشت محتویات معده به مری 

آسیب به بافت مری در اثر برگشت اسید معده به بالا میتواند به ایجاد زخمگاه و تنگی بخش تحتانی مری و در نتیجه اشکال در بلع منجر گردد. 
  • مشکلات عصبی عضلانی 

ممکن است علیرغم چند بار تلاش، قادر به آغاز فرایند بلع غذا نباشید. غذا یا مایعات ممکن است وارد نایی (تراشه) شده یا از بینی بیرون بزنند. 
  • دیورتیکول حلقی 

کیسهٔ کوچکی در حلق ایجاد می شود. ذرات غذا با تجمع در این کیسه باعث اشکال در بلع، صداهایی شبیه غرغره کردن، بوی تعفن دهان و سرفه یا صاف کردن صدا به شکل مکرر میگردد.  

ورم پاها و ساقها

ورم (خیز یا ادم) پاها و ساقها بعد از نشستن طولانی،مثلا هنگام مسافرت طولانی با هواپیما، پدیدهٔ شایعی است. امّا وقتی ورم، بدون علت مشخصی ایجاد میشود. ممکن است. علامت یک مشکل جدی در بدن باشد. ورم پاها و ساق ها اغلب با یکی از بیماری های زیر درارتباط است: 
  • سلولیت 

این نوع عفونت پوستی، معمولاً باعث قرمزی، ورم (خیز)، گرمی و درد لمسی پوست می شود و ممکن است با تب همراه باشد.
  • نارسایی احتقانی قلب 

ورم در هر دو پا مشاهده میشود. این عارضه ممکن است با ورم شکم و تنگی نفس در پی فعالیت و هنگام دراز کشیدن همراه باشد. 
  • ترومبوز (یا ظهور لخته در ) ورید عمقی 

این بیماری معمولاً منجر به ورم ناگهانی ساق پا همراه بسا درد و حساسیت پشت زانو و پشت ساق میگردد. ساق پا ممکن است کبود رنگ هم بشود. 
  • لنف ادم یا خیز لنفی 

ورم در یک یا هر دو اندام تحتانی ایجاد و ممکن است. به انگشتان پا و روی پا هم گسترش پیدا کند.ترومبوفلبیت سطحی (به فصل ۲۶ مراجعه شود) درد وړم، قرمزی و حساسیت در نزدیکی پوست در یکی از وریدهای ساق . معمولاً یک ورید واریسی . ایجاد میگردد.نارسایی وریدی (به وریدهای واریسی، در فصل ۲۶ مراجعه شود) ورم معمولاً در پی ایستادن به مدت طولانی، بیشتر و صبح ها کمتر میشود. ممکن است، متوجه سنگینی یا درد مبهمی در ساقها، سفتی و ضخاست پوست و تغییر رنگ قهوهای پوست ناحیه مچ پایی خود نیز بشوید. 

خونریزی از بخش فوقانی لوله گوارش

خونریزی از قسمتهای فوقانی دستگاه گوارشی ممکن است به چند شکلی تظاهرکنند. خون ممکن است در ماده استفراغ شده، به رنگ قرمز روشن یا خاک قهوه (خون گواریده شده) مشاهده شود. خونریزی از بخش فوقانی لوله گوارشی می تواند منجر به دفع مدفوع سیاه و قیری رنگها نیز بشود که علت آن عبور آهسته خون از معده به روده بزرگ است. چنانچه خونریزی بسیار وسیع باشد، مدفوع ممکن است به رنگ قرمز آلبالویی درآید. خونریزی از بخش فوقانی لوله گوارش اغلب با یکی از بیماریهای زیر مرتبط است: 
  • آسیب مری 

خونریزی ممکن است در نتیجهٔ پارگی مری در پی آسیب به بخشی از مری ایجاد شود. توده خوش خیم مری (به فصل ۲۹ مراجعه شود)خونریزی با مشکل پیش روندهای در فرایند بلع همراه است. ممکن است درد قفسه سینه و کاهش وزن هم پیدا کنید. 
  • ورم مری 

پوشش ملتهب مری ممکن است دچار خونریزی شود.زخم پپتیک (زخم انتهای مری، معده و ابتدایی دوازدهه) (به فصل ۲۹ مراجعه شود) خون قرمز روشن همراه استفراغ دیده میشود، یا گاهی خون در مدفوع ظاهر و به آن رنگ قیری میدهد، درد مالشی (خایشی) در بخش فوقانی شکم مابین ناف و استخوان جناغ شایع است. این درد عموما با معده خالی تشدید میشود. 

مشکلات ادراری

علائم و نشانه های مرتبط با مشکلات ادراری  از تکرار ادرار بدون درد تا درد و سوزش شدید که دفع سنگ کلیوی را در پی دارد، متغیر میباشند. مشکلات ادراری اغلب با یکی از موارد زیر در ارتباط هستند:

 بزرگی خوش خیم غده پروستات 

این بیماری در مردان ایجاد می شود و مشخصات آن عبارتند از: ومشخصات أن عبارتند از: کندی پیش روندهٔ جریان ادرار، قطع و وصل شدن جریان ادرار، اضطراریا اصطلاحا دست پاچه شدن برای رفتن به دستشویی و تکرر ادرار در طول شب. 
  • سنگ های کلیوی 

د فع سنگ کلیوی یا گیرکردن سنگ در قسمتهای تحتانی دستگاه ادراری ممکن است منجر به احساس دائم نیاز به تئرتر کردن گردد.درد ناشی از سنگ کلیه درناحیه زیر شکم حس می شود. در مردان این درد ممکن است به نوک آلت یا بیضه ها تیر بکشد و در زنان ممکن است تا ناحیه مهبلی گسترش پیدا کند. 
  • عوارض جانبی داروها 

برخی از داروها توانایی فرد برای ادرار کردن را دجار اختلال می کنند.مثلا، در برخی از مردان مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات، دارویی مانند پزودوافدرین که در برخی از داروهای سرما خورئگی یافت می شود. می توانند باعث تشدید کندی ادرار یا حتی ناتوانی در ادرار کردن شود. 
  • مثانه پر کار 

عضله مثانه پر تکاپو و در نتیجه باعث اسپاسم یا انقباض شدید مثانه میشود. شما دارای نیاز مکرر و اضطراری برای ادرار کردن هستید، حتی وقتی مثانه خالی یا تقریبا خالی است. 
  • التهاب پروستات 

ادرار کردن دردناک و با تب و درد در ناحیه شرمگاهی و عضلات کف لگن همراه است. 
  • عفونت دستگاه ادراری 

این بیماری باعث نوعی احساسی نیاز اضطراری و مکرر برای ادرار کردن و احساسی درد و سوزش ادرار میشود. ادرار ممکن است کدر یا خونی باشد. 

استفراغ

استفراغ ممکن است ناشی از یک عفونت گوارشی (گاستروانتریت) یا یک مشکل جدّی تر باشد و معمولاً با یکی از مشکلات زیر در ارتباط است:
  • التهاب آپاندیس 

استفراغ عموما با بی اشتهایی، تهوع و تب خفیف همراه است. دردی در دور ناف ایجاد و در قسمت تحتانی و راست شکم مستقر میشود . 
  • حمله کیسه صفرا 

درد اغلب، ۱ الی ۲ ساعت بعد از خوردن غذا آغاز می شود و ممکن است ہاتھوع و استغراغ همراه باشد. این درد. اغلب ،درست پایین استخوان جناغ، احساس می شود و ممکن است به پشت یا شانه راست تیر بکشد. 
  • عفونت گوارشی 

عفونت ویروسی دستگاه گوارش از علل شایع استفراغ  می باشد،ممکن است با اسهال همراه باشد. چنین میباشد عفونت هایی معمولا در عرض ۱ الی ۳ روز برطرف می شوند. 
  • انسداد روده 

تهوع و استفراغ با دل پیچد و درد قولنجی همراه هستند که حالت بگیر و ول کن دارد. سایر علائم و نشانه ها عبارتند از: نفخ واضح، سروصدای روده (قازو قور) و در صورتی کہ انسداد کامل یا تقریبا کامل باشد، محدودیت یا عدم دفع گاز(باد) یا مدفوع. 
  • عوارض جانبی داروها 

در برخی از افراد، داروهایی مثل آنتی بیوتیک ها (چرک خشک کن ها ) کدئین و مورفین می توانند باعث تهوع و استفراغ گردند. 

خس خس  صدا

خس خس صدا، صدایی اهنگین است که هنگام بازدم (بیرون دادن هوا) از مسیر یک راه هوایی مسدود شنیده میشود. این عارضه اغلب با یکی از بیماریهای زیر دیده میشود: 
  • آسم 

خس خس ممکن است با اشکال در تنفس، احساس تنگی قفسه سینه و سرفه همراه باشد. گاهی به دلیل حساسیت، عفونت تنفسی، هوای سرد یا ورزش، تحریک می شود.
  • برونشیت یا التهاب مجاری هوایی 

خس خس صدا، عموما با سرفه های خلط دار همراه است. 
  • نارسایی احتقانی قلب 

تجمع مایع در ریه ها در نتیجهٔ نارسایی قلبی می تواند باعث خس خس صدا (اسم قلبی)گردد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *