امروز چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳

مسمومیت غذایی

 اغلب، منظور از بیماری ناشی از غذا همان مسمومیت غذایی است که نوعی عفونت گوارشی ناشی از مصرف غذای آلوده می‌باشد. غذا ممکن است حاوی باکتری توکسین، انگل، ویروس یا آلوده کننده‌های شیمیایی باشد. باکتری‌هایی مانند: کمپیلوباکتر، سالمونلا، اشریشیاکولی (E. coli) و لیستریا و ویروس‌های شبه نورواک از شایعترین علل مسمومیت غذایی بسیاری از غذاهای معمولی ممکن است حاوی شمار زیادی باکتری باشند. غذاهای فاسد شدنی مثل میوهها و سبزیهای تازه، سالادها تخممرغ، گوشت قرمز، گوشت مرغ، ماهی، نرم تن صدف دار و فرآوردههای لبنی آسیبپذیرترین مواد در برابر آلودگی باکتریایی هستند. غذای دریایی هم از علل اصلی مسمومیت گوارشی است. خوردن حتی مقدار اندکی از یک غذایی نامطمئن و آلوده میتواند شما را مریض کند. شایعترین علائم و نشانههای مسمومیت غذایی عبارتند از: بیاشتهایی، تهوع، استفراغ، اسهال و دلدرد. این علائم و نشانهها ممکن است در عرض نیم ساعت پس از مصرف غذایی آلوده ظاهر شوند و گاهی هم تا سه هفته بعد ظاهر نشوند. در بیشتر افراد ناراحتی مربوط به مسمومیت غذایی در عرض چند ساعت برطرف میشود. در برخی دیگر، اما، ممکن است مرگبار باشد، این قضیه بیشتر در مورد اطفال، زنان باردار، افراد مسن و افرادی با وضع بهداشتی نامناسب و یا مبتلا به ضعف سیستم ایمنی صادق است.

پیشگیری از مسمومیت غذایی

مراکز تهیه و توزیع آب و غذا در ایالات متحده عموماً بهداشتی بوده و مشمول برنامهریزیهای منظم و بازرسیهای پیدرپی هستند. بااینحال، مصون نگه داشتن همه این مراکز به شکل بیعیب و نقص از باکتریهای بالقوه خطرناک امکانپذیر نیست. به همین خاطر شما آخرین خط دفاع در برابر این خطرات هستید. شما چگونه مطمئن میشوید غذایی که میخورید سالم و بیخطر است؟ نکات زیر به شما در پیشگیری از مسمومیت غذایی در منزل کمک میکنند.

قبل از هر چیز دستها، ظروف آشپزی و سطوح خارجی غذا را (تا حد امکان) بشویید

دستهای خود را قبل و بعد از آمادهسازی و تهیه غذا به ویژه اگر گوشت خام، مرغ، ماهی، خرچنگ و تخممرغ باشد با آب گرم و صابون بشویید. سپس برای شستن ظروف آشپزی، تخته برش و سایر سطوحی که مورداستفاده قرار میدهید از آب داغ و مایع ظرفشویی استفاده کنید.

ماهی و خوراک سوشی

ماهی بخش مهمی از یک رژیم سالم و بهداشتی است و نه تنها منبع پروتئین خالص است بلکه است که برای سلامت قلب و عروق مفیدند. مصرف منظم ۳- حاوی مقادیری اسید چرب امگا ماهى، بدن شما را در برابر بیماری قلبی عروقی و برخی از سرطانها محافظت میکند. با این حال، باز هم لازم است که شما در انتخاب نوع ماهی دقت کنید. در برخی مناطق، سوشی روش معمول تهیه ماهی است. سوشی نوعی خوراک ژاپنی است که از برنج سرد و در قطعات کوچک درست میشود و آن را با سرکه، شکر و نمک خوشمزه کرده، معمولاً با ماهی خام، خوراکهای دریایی دیگر و سبزی تزئین میکنند. ماهی خام ممکن است محل مناسبی برای انگلهایی باشد که ایجاد مسمومیت غذایی یا واکنشهایی از کهیر گرفته تا شوک میکنند. ) و متیل PCBs برخی از ماهیها ممکن است حاوی سموم محیطی به ویژه بیفنیلهای پلی کلرینه ( مرکوری (جیوه متیله) باشند. به هشدارهای اعلام شده از سوی منابع دولتی یا مراکز بهداشتی محلی در مورد ماهیهای غیربهداشتی توجه کنید. در اینجا به چند راه کار، هنگام مصرف ماهی اشاره میشود: تنها سوشی هایی مصرف کنید که ماهی به کار رفته در آنها تازه و منجمد بوده است.  منجمد کردن ماهی خام میتواند انگلها را از بین ببرد. در مورد منجمد بودن ماهی از آشپز یا تهیه کننده خوراک سوشی حتماً سؤال کنید. چنانچه بچه شیر میدهید، حاملهاید یا قصد دارید حامله شوید، از مصرف گوشت کوسه،  خودداری (tilefishi)شمشیرماهی، شاه ماهی اسقومری (خالی مخالی) و کاشی ماهی کنید. بهعلاوه از دادن این ماهیها به کودکان اجتناب کنید. این ماهیها حاوی بیشترین مقادیر جیوه هستند که امکان دارد به رشد و تکامل سیستم عصبی در جنین آسیب اونس ۱۲برسانند. مصرف سایر انواع ماهی را هم محدود کنید به طوری که بیش از گرم) ماهی پخته در هفته نشود. بهتر است از نرم تن صدف دار (خرچنگ) یا ۳۶۰(تقریباً ماهیهای کوچکتر مثل لوتی (ماهی خاردار) یا قزلآلای آب شیرین استفاده کنید. در بازار به دنبال ماهیهایی بگردید که اولاً تازهاند، دارای چشمان شفاف و کمی بیرون  زده میباشند؛ دارای گوشت سفت و درخشانی هستند که پس از فشار دادن دوباره بیرون میزند؛ آبششهای صورتی روشن یا قرمز دارند، و فاقد لیزایه یا رنگ پریدگیاند؛ ضمن اینکه نباید زیاد بوی زهم بدهد. پوست و چربی قابلرؤیت را قبل از پختن از بدن ماهی بگیرید. ماهی را روی گریلی یا  سیخ دوار حرارت بدهید تا چربی آن آب شود. از ماهیهای مختلف استفاده کنید تا احتمال آلودگی شما به حداقل برسد.  ماهی و غذاهای دریایی را املا بپزید و پس از دست زدن به ماهی و تهیه غذا، دستها،  ظروف آشپزی و تخته برشی را با آب و صابون بشویید. تخته برش آکریلی را میتوان در ماشین ظرفشویی شست. تخته برشهای چوبی را میتوان با لیتر آب ضدعفونی کرد، بعد از مالیدن ۱ قاشق چای خوری وایتکس و تقریباً ۲محلول حاصل از وایتکس، تخته را کاملاً زیر آب بگیرید، اگر این تختهها کهنه شدند یا شیارهای بزرگی پیدا کردند به گونهایی که امکان تمیز کردن آنها نباشد، آنها را تعویض کنید. بهعلاوه، همیشه بعد از حمام، تعویض کهنه بچه یا بازی با حیوانات دستآموز دستان خود را بشویید.

غذاهای نپخته را از غذاهای آماده جدا نگه دارید

هنگام خرید، تهیه یا ذخیره کردن غذا، گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ، ماهی و خرچنگ نپخته را دور از سایر غذاها نگه دارید. این کار از انتقال آلودگی یک غذا به غذای دیگر جلوگیری میکند. غذاهای خام را در ظرفهای دربسته (مثلاً نایلون) داخل فریزر بگذارید تا آب آنها روی غذاهای دیگر نریزد.

هنگام طبخ غذا از حرارت مناسب استفاده کنید

غذاهای حیوانی نپخته و کم پخته به طور بالقوه خطرساز و مضرند، بهترین راه تشخیص اینکه خوراکهای تهیه شده با گوشت قرمز، مرغ یا تخممرغ حرارت کافی دیدهاند یا نه، این است که از یک دماسنج غذایی (ترمومتر) استفاده کنید. ماهی و خرچنگ را آن قدر بپزید تا سطح خارجی آنها تیره رنگ شود، به تعبیری گوشت ماهی باید به راحتی با چنگال لایه لایه شود. خورشها، سوپها و آبگوشت را تا نقطهجوش حرارت دهید. اگر گوشت قرمز و مرغ را در سرکه یا آبلیمو میخوابانید، قبل از مصرف، ماریناد استفاده نشده آن را به مدت چند دقیقه بجوشانید. (ماریناد معجونی است متشکل از روغن، سرکه یا آبلیمو، شراب، ادویه و غیره که برای ترد کردن مترجم) غذاهای مانده را کاملاً گرم کنید. تخممرغ خام یا – گوشت مورد استفاده قرار میگیرد نیمپز یا فرآوردههای لبنی غیرپاستوریزه را مصرف نکنید. و بالاخره فقط از آبمیوههای پاستوریزه استفاده کنید. درجه حرارت مناسب برای پختوپز ۲-۵جدول درجه سانتیگراد) خوراکهای گوشت کوبیده، کباببرگها، بریان، گوشت خوک و ۷۱/۱۱( ۱۶۰F تخممرغ درجه سانتیگراد) مرغکوبیده، کاسرول (خوارک ماهیتابه)، پسماندهها، خوارکهای ۷۳/۸( ۱۶۵F لائی یا پرکننده درجه سانتیگراد) سینه مرغ، گوشت قرمز کاملاً پخته۶/۷۶( ۱۷۰ درجه سانتیگراد) مرغ درسته، ران، بال، پای مرغ۸۲/۲( ۱۸۰F

توصیه هایی برای پیشگیری

مسمومیت غذایی به ویژه برای زنان حامله، اطفال، افراد مسن و اشخاصی که به ضعف سیستم ایمنی مبتلا هستند خطرساز است. افراد پرخطر بایستی احتیاط بیشتری در مورد اجتناب از مصرف غذاهای زیر بکنند: آب میوهها و به طور مشخص آبسیبهای غیرپاستوریزه  شیر یا فرآوردههای لبنی غیرپاستوریزه  مثل فتا، بری و کاممبرت - پنیر رگدار، و پنیر غیرپاستوریزه – پنیرهای نرم  جوانههای نپخته و خام  گوشت قرمز یا مرغ خام  ماهی یا خرچنگ خام  تخممرغ خام و فرآوردههای تهیه شده با آن  پاته (کلوچه قیمه دار) 

غذاهای فاسد شدنی را سریعاً داخل یخچال قرار دهید

ساعت پس از خرید یا آمادهسازی داخل یخچالی یا فریزر قرار دهید. اگر ۲غذاها را در عرض درجه سانتیگراد) است، غذاها را در عرض یک ساعت ۲۹/۴ درجه فارنهایت (۸۵دمای هوا بالای داخلی یخچال قرار دهید. گوشت قرمز، مرغ، ماهی و خرچنگ تازهای را که امکان استفاده از آنها در چند روز آینده نیست داخل فریزر بگذارید. برای باز کردن یخ گوشت قرمز، مرغ، ماهی یا خرچنگ آن را داخل یخچال، میکروویو، یا آب سردی که هر نیم ساعت دمای آن عوض میشود قرار دهید. غذا را بلافاصله پس از باز شدن یخ آن بپزید. غذاهای مانده را بیش از سه تا چهار روز در یخچالی نگهداری نکنید.

توصیه های ایمنی و بهداشتی را رعایت کنید

روی برچسبهای غذایی بخوانید و به توصیههای بهداشتی مانند: "در یخچال نگهداری شود" یا توصیههای بهداشتی مربوط به آمادهسازی عمل کنید.

غذاها را با رعایت اصول بهداشتی سرو کنید

۱۴۰ - غذاهای داغ ۴۰ - داغ نگه دارید و غذاهای سرد – درجه سانتیگراد) یا بالاتر ۶۰( ℉ ℉ (۴/۴ را سرد، باکتریهای مضر در منطقه خطر یعنی محدوده بین این دو – درجه سانتیگراد) یا پایینتر دما به سرعت قادر به رشد و تکثیرند. نگذارید بقایای غذا پس از خوردن یک وعده غذایی بر روی میز بماند. وقتی مقدار زیادی از غذا را سرو میکنید، هر بار کمی از آن را بکشید. هر نوع غذای ساعت در دمای اتاقی یا بیش از یک ساعت در هوای داغ قرار گرفته دور ۲ ماندهای را که بیش از بریزید.

هر وقت شک دارید، دور بریزید

اگر از نحوه تهیه، سرو یا نگهداری بهداشتی و سالم یک غذا دچار تردید هستید آن را دور بریزید. غذایی که مدت زیادی در دمای اتاق قرار گرفته، ممکن است حاوی باکتریهایی باشد که با پختن – از بین نمیروند. از چشیدن غذایی که در مورد سالم بودن آن اطمینان ندارید خودداری کنید فقط دور بریزید، حتی اگر بوی مطبوعی دارد و به نظر خوب میآید خوردن آن کار عاقلانهای نیست.

حصول اطمینان از بهداشتی بودن آب آشامیدنی

آب شرب امریکا از تمیزترین و سالمترین آبهای دنیاست و برای بیشتر مردم جای هیچگونه نگرانی از این بابت نیست. اما تجهیزات تصفیه آب گاهی خراب میشوند یا مشکلات نامرئی )، مراکز بهداشتی یا مقامات ذیصلاح EPA( دیگری ممکن است رخ دهد. آژانس حفظ محیطزیست شهری را مکلف میسازد تا در صورت استاندارد نبودن آب مصرفی یا عدم نظارت و پایش مراکز تصفیه آن را به شما اعلام کنند. اگر چه آب ظاهر، بو و مزه مطلوبی داشته باشد و به نظر تصفیهشده بیاید، با این حال ممکن است حاوی موادی باشد که شما را بیمار سازد. برعکس، مواد شیمیایی که برای تصفیه آب به کار میروند ممکن است بو و مزه آن را نامطبوع سازند ولی چنانچه بهطور صحیح از آنها استفاده شود سالم و بیخطرند. در اینجا به چند توصیه عمومی در مورد بهداشتی بودن آب اشاره میکنیم: از آبی که مطمئن نیستید بهداشتی باشد ننوشید. آب رودخانه یا دریاچه را آلوده فرض  کنید. قمقمه خود را به همراه ببرید، یا در صورت قصد استفاده از آب رودخانه یا دریاچه، قبل از نوشیدن یا آشپزی آن را تصفیه کنید. برای این منظور دستگاههای قابل حملی برای دقیقه ۱۰ فیلتر کردن و تصفیه در دسترس هستند. یا حتی میتوانید آن را به مدت بجوشانید. چنانچه از تمیز بودن آب مصرفی مطمئن نیستید، آن را آزمایش کنید. مقامات شهرستان  یا استان اطلاعاتی در زمینه آلایندههای احتمالی خواهند داد و شما را در پیدا کردن افراد یا آزمایشگاههای معتبر برای نمونهبرداری از آب و تجزیه تحلیل نتایج آن یاری میکنند. چنانچه آب مصرفی شما از یک چاه خصوصی یا منبع آب روزمینی مثل دریاچه یا  رودخانه میآید، مسؤولیت اطمینان یافتن از سلامت آب بر عهده خودتان است. هر سال یا هرزمانی که متوجه تغییری در رنگ یا بوی آب مصرفی میشوید آن را مورد آزمایش قرار دهید. تصفیه میشود، دیگر نیازی به فیلترهای EPA اگر آب مصرفی شما مطابق استانداردهای  خانگی ندارید و چنانچه قصد دارد یکی بخرید، به توصیههای مربوط به نحوه نگهداری از آن عمل کنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *