امروز شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳

داروی ترک سیگار

انواع مختلفی از داروهایی که به شما در ترک سیگار کمک میکنند در دسترس است. در اینجا به چند نمونه از داروهای جایگزین نیکوتین و انواع غیر نیکوتینی که در بازار موجودند اشاره میشود:  

چسب نیکوتین

یک چسب نیکوتین (نیکودرم) دوز ثابتی از نیکوتین را از طریق پوست به داخلی جریان خون شما آزاد می‌کند. بیشتر این نوع چسب‌های نیکوتینی بدون نسخه پزشک هم قابل تهیه هستند. از این چسب‌ها هر روز و به مدت ۶ تا ۱۲ هفته استفاده میشود و تحقیقات نشان داده که این چسب‌ها در ترک سیگار بسیار مؤثرند. اگر چه نمی‌توان به آنها به چشم یک مرهم جادویی نگاه کرد. 

اسپری بینی حاوی نیکوتین

اسپری بینی حاوی نیکوتین (نیکوترول)، نیکوتین را از طریق پوشش داخلی بینی به جریان خون شما وارد می‌کند و به عنوان سریع‌ترین درمان علائم ترک به شمار می‌آید. این نوع اسپری تنها با نسخه پزشک قابل تهیه است.ممکن است با زدن اسپری نوعی احساس داغی و سوزش در بینی و به همراه آن سرفه و عطسه، آبریزش از چشم و خارش گلو پیدا کنید. 

فروبر نیکوتین

فروبر یا ابزار استنشاق نیکوتین (Nicotrol) شبیه یک سیگار کوچک است با یک بخش پلاستیکی که در دهان قرار می‌گیرد. البته واقعیت این است که نیکوتین استنشاق نمی‌شود بلکه فرد آن را پوک می‌زند که منجر به جذب نیکوتین از طریق پوشش داخلی دهان به جریان خون می‌گردد. فروبر نیکوتین تنها با نسخه پزشکی قابل تهیه است.  

آدامس نیکوتین

پلاکریلکس نیکوتین (نیکورت): نوعی صمغ آدامس مانند است که از طریق پوشش داخلی دهان نیکوتین را به جریان خون وارد می‌کند. دو نوع نیکورت در بازار موجود است: یکی حاوی ۲ میلیگرم (mg) و دیگری حاوی ۴mg است. این آدامس را بدون نسخه پزشک هم می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید.اگر به شکل صحیح استفاده شود به تدریج مقادیری از نیکوتین را آزاد می‌کند. هدف آن است که تنها از مقادیر کافی نیکوتین برای حفظ سطح خونی و پیشگیری از ظهور هر گونه نشانه‌ایی از عارضه ترک استفاده شود. چند بار آدامس را دندان بزنید، بعد آن را مابین لپ و لثه قرار دهید تا جذب نیکوتین به حداکثر برسد.از این آدامس ها هر روز می‌توانید استفاده کنید و هرچه میل شما به کشیدن سیگار کمتر می‌شود به تدریج طی چند هفته میزان آدامس مصرفی را کاهش دهید. زمانی که سیگار را ترک کردید و خود را با زندگی عاری از سیگار وفق دادید، اکنون طی یک برنامه ۳ تا ۶ ماهه به تدریج دوز آدامس را کمتر و نهایتاً آن را قطع کنید.هنگام مصرف آدامس نیکوتین از هیچ نوشیدنی یا خوراکی استفاده نکنید. نیکوتینی که بلعیده شود نه تنها تاثیری ندارد، بلکه موجب سوزش سردل و تهوع هم می‌شود.

داروى غیرنیکوتینی

داروی بوپروپیون (زیبان) حاوی نیکوتین نبوده و لاجرم اعتیادزا هم نیست. بوپروپیون اولین بار برای درمان افسردگی وارد بازار شد. البته با نام تجارتی ول پوترین.بوپروپیون سطح خونی نوعی ماده شیمیایی موسوم به دوپامین یعنی همان ماده‌ایی که توسط نیکوتین آزاد می‌شود را در مغز شما بالا می‌برد. بنابراین بوپروپیون به ایجاد همان احساس کیف و لذتی که از سیگار نصیب شما می‌شود کمک می‌کند، البته این دارو فقط با نسخه پزشک قابل تهیه است.شایع‌ترین اثرات جانبی آن عبارتند از: خشکی دهان، سردرد، اختلال خواب، کاهش اشتها و تهوع. برای کاهش اثرات این دارو بر معده می‌توان آن را همراه غذا میل کرد. مگر اینکه دستور پزشک چیز دیگری باشد. چنانچه دچار عوارض فوق‌الذکر شدید پیش از قطع خودسرانه دارو با پزشک خود مشورت کنید. اگر سابقه تشنج، ضربه مغزی شدید یا سکته مغزی دارید از مصرف این دارو خودداری کنید. مثل بقیه داروها، اگر باردار هستید یا بچه شیر می‌دهید قبل از شروع مصرف دارو با پزشک خود صحبت کنید.داروهای زیاد دیگری هم برای درمان اعتیاد به نیکوتین و استعمال دخانیات تحت مطالعه قرار دارند. این داروها شامل جایگزین‌های نیکوتین یا انواع غیر نیکوتینی می‌باشند. داروها برای درمان اعتیاد به نیکوتین کمک مهمی به شمار می‌آیند، لیکن تنها در افرادی مؤثرند که اولاً انگیزه فراوانی برای ترک سیگار دارند و ثانیاً برای این کار برنامه جامعی را تنظیم کرده‌اند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *