امروز دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳

علل بروز اعتیاد

ترکیبات خشخاش. این ترکیبات در ماری جوانا و حشیش یافت می­شوند.به ترکیبات توهم زا. شامل: لیزرژیک انسیل دی اتیل امید (ESD) و فنیل سیکلیدین (PCP)به داروهای الگوساز. شامل: ترکیبات صنعتی مثلا اکستازی که هم اثرات آمفتامینی و هم اثرات تو هم دارد.به مواد افیونی و سایر ترکیبات مخدّره، شامل: مسکن های مخدر که به شکل طبیعی از تریاک به دست می­آیند یا به صورت مصنوعی تهیه میشوند، این داروها عبارتند از: هروئین و داروهای نسخهای مورفین، کلائین و متادون۔ آرام کننده­های سیستم عصبی مرکزی  شامل: باربیتوراتها و بنزودیازپینها. که بنزودیازپینها خود شامل آرام بخشهای نسخهای مثل دیازپام(والیوم)، آلپرازولام )زاناکس(، لورازپام )آتیوان(، کلنازپام. )کلونوپین( و کلردیازپوکساید )لیبریوم( می باشند.محرکت های سیتم عصبی مرکزی، شامل: آمفتامین و کوکائین...ترکیبات استنشاقی، برخی افراد به موادی موجود در چسب رنگ و حلال ها معتاد می شوند. 

سوء استفاده از داروهای مجاز

میلیون ها امریکایی از داروهای نسخه­ای یا غیرنسخه­ای سوء استفاده میکنند و گاهی هم دچار عوارض اسفت باری میشوند. به نقل از اورژانس­های سراسر کشور، درصد اورژانس های دارویی در نتیجه سوه مصرف داروهای مجاز تقریباً به اندازه داروهای غیرمجاز است. سوء استفاده از داروهای نسخه­ای، به ویژه، مسکن‌ها و آرام بخشی ها بسیار گسترده است. شخصی می­تواند با تهیه انواع خاصی از داروهای نسخه­ای با مراجعه به چندین پزشکی باعیان تلاوم وابستگی به داروها شود.بسیاری از مردم از داروهای بدون نسخه هم استفاده نابجایی میکنند. مصرف داوهایی مثل آسپیرین، داروهای ضد سرفه، مسهل ها، قرص های رژیمی، اسپری­های بینی و بسیاری از داروهای دیگر در دوزهای بالا یا در دفعاتی پیش از حد مجاز خود نوعی سوء استفاده به شمار می­آید. 

توصیه هایی برای پیشگیری

مصرف همزمان الکل و داروهای روان گردان بپرهیزید. در غیر این صورت اختمال بروز خواب آلودگی شدید، مسمومیت، اختلال حافظه یا حتی مرگ وجود دارد. مصرف همزمان این دو ماده ازای بخشی، هر ساله منجر به صدها مورد مراجعه به اورژانس به دلیلی مسمومیت میگردد.  

اعتیاد به آرام بخشها

اعتیاد به آرام بخش ها - دارو هاى ضد اضطراب و خواب آور - یک معضل بزرگ دارویی درسراسر دنیاست.اگر چه تعداد معتادان به ترکیبات آرام بخش مشخص نیست. اما هر ساله در حدود ۱۰۰۰۰ پذیرش اورژانسی مربوط به استفاده نابجا از دارو می­باشد و هر ساله هزاران نفر به همین دلیل به بخشی مسمومیت­های دارویی مراجعه میکنند.آرام بخش هایی مثل دیازپام )والیوم(، آلپرازولا )زانا کس(، و کلردیازپوکساید(لیبریوم) - همگی از خانواده بنزودیازپاین ها - معمولاً برای مدت محدود و به منظور رفع . عصبانیت یا تنش­های عصبی ناشی از استرسی‌های روزمره  یا مرتبط با یک اختلال روانی تجویز میشوند. خواب . آورهایی مثل فلورازپام )دالمان( و تمازپام )رستوریل( نیز از همین خانواده هستند.مشکلات وقتی به وجود می­آیند که فردی این داروها را خیلی طولانی، خیلی زود به زود یا خیلی زیاد مصرف کند.مشکل دیگر مرتبط با سوء استفاده از بنزودیازپین­ها  این باور غلط است که داروهای این گروه، اعتیادآور نیستند. وقتی برای اولین بار این داروها وارد بازار شدند بسیاری از . مردم از آنها به جایی باربیتوراتها استفاده کردند . باربیتوراتها خانواده دیگری از آرام بخش ها هستند که خطر ایجاد مسمومیت با آنها بیشتر است. امّا معلوم شده . است که ترکیبات بنزودیازپین قابلیت اعتیاد زایی بیشتری  دارند. در حقیقت، همه داروهای گروه بنزودیازپین در صورت مصرف طولانی یا در دوزهای بالا میتوانند باعث اعتیاد .جسمانی و روانی شوند. 

اعتیاد بهمسکن­ها

یک مسکن ایده­آل، ترکیبی است که قدرت تسکین کافی دارد، اثرات جانبی بسیار ناچیزی دارد، سریع اثر می کند، از پیدایش تحمل جلوگیری میکند و اعتیادآور هم نیست. امّا متأسفانه چنین دارویی هنوز کشف نشده است. مسکنها را میتوان به دو گروه اعتیاداور و غیراعتیادآور تقسیم کرد، گروه اولی شامل مواد افیونی و ترکیبات مخاز شبه افیونی مثل مورفین و متادون می­باشد. گروه دوم شامل ترکیبات غیرمخذر مثل آسپیرین و استامینوفن است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *