امروز جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳

گازمونوکسید کربن

مونوکسید کربن

مونوکسید کربن، گازی بی مزه، بی بو، بی رنگ، و کشنده است.این گاز که اغلب با فرمول شیمیایی آن یعنی CO  شناخته می شود در اثر سوخت ناقص مواد کربن دار متصاعد می گردد.بسیاری از اجاق های دستی،تنورها، آب گرمکن ها و موتورها گاز مونوکسید کربن تولید می کنند.چنانچه سطح مونوکسید کربن در یک اتاق یا ساختمان بسیار بالا رود، هوای تنفسی شما با مقادیر نسبتاً بالایی از این گاز سمی آلوده خواهد شد. این گاز رفته رفته جای اکسیژن را در گویچه های قرمز خون شما اشغال می کند. کاهش بیش از حد اکسیژن و افزایش بیش از حد مونوکسید کربن مانع از عملکرد صحیح اعضاء حیاتی بدن شده و فرد را به کام مرگ فرو می برد. 

علل مسمومیت با مونوکسید کربن

خطر مسمومیت با مونوکسید کربن اغلب در فصول سرد سال بیشتر است. در این شرایط، افراد معمولاً در و پنجره ها را محکم می بندند و روزنه ها را برای حفظ حرارت، تا حد امکان می گیرند. اما با انجام این کار، خواسته یا ناخواسته میزان تهویه هم کاهش پیدا کرده و آلاینده های داخل منزل مثل مونوکسید کربن افزایش می یابند.ایجاد گاز مونوکسید کربن اکثراً حاصل نقص دریچه های کنترل یا فندک در بخاری ها یا اجاق ها مثل تنور و بخاری نفتی دستی و یا نتیجه تهویه ناکافی در بخاری ها یا اجاق های شعله سوز می باشد.خودروهای تفریحی مثل کمپرها هم ممکن است دارای اجاق گاز، یا شعله چراغ سوزی فاقد دودکش باشند که گاز مونوکسید تولید می کند. به علاوه،احتمال نشت گاز اگزوز موتور به داخل کمپر(کاروان) هم وجود دارد.علایم و نشانه های مسمومیت با مونوکسید کربن خیلی واضح نیستند. به احتمال زیاد سردرد، تهوع، استفراغ، خستگی و سرگیجه وجود دارد. اما به سادگی با بیماری هایشبیه انفلوانزایی اشتباه می شوند. زمانی که غلظت مونوکسید کربن خیلی بالا باشد، ممکن است فرد دچار فلج عضلانی و فقدان هوشیاری شود.اگر نسبت به مسمومیت با مونوکسیدکربن شک دارید، فوراً از منبع گاز فاصله بگیرید . بهتر است به یک پزشک هم مراجعه کنید به ویژه اگر نشانه های مسمومیت در شما شدید باشد. 

پیشگیری از مسمومیت با مونوکسید کربن

یک ردیاب مونوکسیدکربن برای منزل تهیه کنید. این دیاب ها هنگامی که سطح مونوکسیدکربن در منزل یا هر ساختمانی به بیش از حد مجاز می رسند. آژیر می کشند.حتما به کدUL2034بر روی جعبه آن دقت کنید. این کد نشان می دهد که ردیاب، مطابق استانداردهای صنعتی است.اطمینان حاصل کنید که اجاق های الوارسوز، بخاری ها، شومینه ها و دیگر وسائل گرمازا به دقت نصب وراه اندازی شده اند و عملکرد و تهویه آنها مناسب است. از اجاق های خوراک پزی یا گاز برای گرم کردن منزل استفاده نکنید و وسائل گازسوز را در فضای بسته مثل گاراژ یا زیرزمین روشن نکنید. هرگز داخل منزل، اتومبیل های کاروان یا چادر زغال روشن نکنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *