امروز جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳

بهترین تغذیه در دوران بارداری

اکثر زنان باردار، بچه­هایی سالم و طبیعی، در زمان مقرر یا تقریبا در همان حدود به دنیا می­آورند. اما، برخی از عوامل باعث افزایش احتمال عوارضی مثل سقط، مرده­زایی و زایمان زودرس می­شوند. عواملی مثل سن، خارج از کنترل شما هستند. اما برخی دیگر، مثل سیگار کشیدن و مصرف الکل اعمال خطرناکی هستند که باید از آنها اجتناب کنید. 

سن

توجه کردن به سن، از اهمیت ویژه­ای برخوردار است، زیرا بسیاری از زنان این روزها حاملگی را تا دهه ۳۰ یا حتی دهه ۴۰ به تعویق می­اندازند. بیشتر زنان سالم بالای ۳۵ سال، حاملگی­های بدون حادثه­ای را تجربه می­کنند. از آنجایی که اکثر این زنان با برنامه قبلی حامله می­شوند، انگیزه بسیار زیادی هم دارند و مراقبت بسیار مناسبی از خودشان به عمل می­آورند. با وجود این، همچنان خطرات زیادی، مادر و جنین را تهدید می­کند.زنان بارداری که بیش از ۳۵ سال سن دارند، در معرض خطر بیشتری از ابتلا به دیابت حاملگی و فشار خون بالا قرار دارند. میزان سقط و مرده زایی هم کمی بالاتر است زیرا احتمال انتقال ناهنجاری­های کروزموزومی از مادر به جنین در اینها بیشتر است. جفت سر راهی – عارضه­ای که در آن جفت، سوراخ گردن رحم (سرویکس) را می­پوشاند. در میان مادران مسن­تر شایع­تر است. مراحل مختلف زاییدن (دردهای زایمانی) هم معمولا در زنان مسنی که برای اولین بار حامله شده­اند کمی طولانی­تر است.دختران نوجوان هم در معرض خطر عوارض حاملگی قرار دارند. البته این طور نیست که مادران نوجوان فکر کنند خطرات حاملگی منحصرا وابسته به سن است و در نتیجه از مراقبت­های پیش از زایمان غافل بمانند. اغلب اوقات، افرادی که در سنین نوجوانی حامله می­شوند رژیم غذایی مناسبی نمی­گیرند، به مصرف مواد مخدر و الکل روی می­آورند و نسبت به مراقبت­های پیش از زایمان علاقه­ای از خود نشان نمی­دهند که می­تواند افزایش موارد پراکلامپسی (فشار خون بالا، ورم اندام­ها) و اکلامپسی (پره اکلامپسی به اضافه تشنج) را در پی داشته باشد. اکلامپسی، به طور بالقوه جان مادر و جنین را تهدید می­کند. به علاوه، موارد سقط، محدودیت رشد جنین در داخل رحم، مرده زایی و زایمان زودرس در نوجوانان، نسبت به مادرانی که چند سال بزرگ­ترند، بیشتر است. 

رژیم غذایی

تغذیه ناکافی احتمال به دنیا آوردن یک بچه کم وزن را در شما افزایش می­دهد، که به نوبه خود نوزاد را در برابر عفونت، بیماری و مرگ آسیب­پذیرتر می­سازد. ناتوانی در وزن­گیری کافی در دوران حاملگی می­تواند اثر نامطلوبی بر بچه شما بگذارد. اگر بیشتر عمر خود را با سوء تغذیه گذرانده باشید، علیرغم بهبود وضع تغذیه در دوران حاملگی باز هم اثرات بد سوء تغذیه بر روی بچه ملاحظه خواهد شد. 

استعمال دخانیات

ترک سیگار کار بسیار دشواری است، اما غیرممکن نیست، همانطور که میلیون­ها آمریکایی موفق به چنین کاری شده­اند. مطالعات نشان می­دهد مادرانی که به شکل دائم یک یا چند پاکت سیگار در روز می­کشند، در مقایسه با مادران غیرسیگاری بچه­های کوچک­تری به دنیا می­آورند. بچه کوچک­تر طبیعتا در برابر بیماری ضعیف­تر و آسیب­پذیرتر از یک بچه متوسط خواهد بود. به علاوه، در سیگاری­ها احتمال سقط و مرده­زایی بیشتر است. 

الکل

مصرف الکل در خلال حاملگی، علت اصلی و البته قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی در اطفال است. هیچ سطح بی­خطر شناخته شده­ای از مصرف الکل در طول حاملگی وجود ندارد، از همین رو به احتمال قوی پزشک به شما توصیه خواهد کرد به طور کلی مصرف الکل را در دوران بارداری کنار بگذارید.اگر بیش از حد الکل بنوشید، بچه شما ممکن است با سندرم جنین الکلی به دنیا بیاید. مشخصات این بیماری عقب ماندگی رشد بچه در قبل و بعد از زایمان، ناهنجاری­های صورت، نقایص قلبی، مشکلاتی در مفصل و اندام و کم عقلی می­باشند. نتایج حاصل از مطالعاتی که با استفاده از روش­های مختلف و منابع اطلاعاتی متفاوت صورت گرفته حاکی است این سندرم در ایالات متحده بین ۳ تا ۲۲ مورد در هر ۱۰۰۰۰تولد است.هر چه در مصرف الکل بیشتر افراط کنید، خطر به دنیا آوردن نوزادی مبتلا به سندرم جنین الکلی یا سایر مشکلات و بیماری­ها نیز بیشتر می­شود. تا ۳۳ درصد اطفالی که مادر الکلی دارند به نوعی دارای ناهنجاری مادرزادی هستند، در حالی که این رقم در اطفالی که مادرشان در طول حاملگی الکل ننوشیده است، کمتر از ۵ درصد می­باشد. 

محدودیت رشد داخلی رحمی

نوزادی که در مقایسه با سن حاملگی­اش جثه­ای بسیار کوچک­تر دارد – زیر صدک دهم – نوزادی با رشد محدود در نظر گرفته می­شود. محدودیت رشد داخل رحمی زمانی رخ می­دهد که جنین به اندازه کافی از طریق جفت تغذیه نمی­شود. نوزادی که کوچک­تر از سن حاملگی نشان می­دهد، به اندازه نوزادان طبیعی بافت چربی ندارد. از این­رو، در حفظ دمای طبیعی بدن و سطح قند خون با مشکل روبرو می­شود. به علاوه، بسیاری از بچه­هایی که رشد داخل رحمی کمی داشته­اند، دست کم تا اوایل دوران کودکی هم رشد کند و آهسته­ای خواهند داشت. این بچه­ها ممکن است تا حدودی از نظر عقلی هم عقب مانده باشند.بسیاری از شرایط و سبک و سیاق­های مختلف زندگی می­توانند باعث محدودیت رشد داخل رحمی گردند. در زنی که سیگار می­کشد، از مواد مخدر استفاده می­کند یا به شکل افراطی مشروب می­نوشد، احتمال به دنیا آوردن بچه ریز و کوچک بیشتر است. مادری که سوء تغذیه دارد یا نمی­تواند به اندازه کافی وزنش را در دوران حاملگی افزایش دهد، نیز در معرض خطر به دنیا آوردن بچه ریز و کوچک است. برخی از بیماری­های مزمن مثل بیماری قلب و عروق، لوپوس یا فشار خون بالا هم شما را در معرض خطر این واقعه قرار می­دهند.مشکلات مرتبط با حاملگی هم ممکن است باعث محدودیت رشد جنین شوند، مانند ناهنجاری­های جفت و بند ناف، عفونت­های جنین یا ناهنجاری و وجود بیش از یک جنین در رحم.وقتی جنین به دلیل سیگار کشیدن، رژیم نامطلوب یا مصرف الکل و مواد مخدر در شما قادر به رشد مطلوب نیست، دست برداشتن از این عادات و سالم­تر ساختن سبک زندگی امکان دارد به رفع این مسئله کمک کند. اگر جنین هنوز با زمان مقرر برای تولد خیلی فاصله دارد، خطر زایمان زود هنگام بایستی با خطر باقی ماندن در رحم و در نتیجه سوء تغذیه بیشتر، سبک و سنگین شوند.
 

نقایص مادرزادی

نقایص مادرزادی، که علت اصلی مرگ و میر اطفال در ایالات متحده قلمداد می­شوند، بیش از ۲۰ درصد همه مرگ و میر شیرخواران را به خود اختصاص می­دهند. در ایالات متحده، تقریبا از هر ۱۲۰۰۰۰ بچه­ای که هر ساله با یک نقص مادرزادی متولد می­شوند، ۸۰۰۰ نفر در همان سال اول زندگی می­میرند.برخی از این نقص­ها با سن مادر در هنگام حاملگی ارتباط دارند، برای مثال، اگر ۳۰ سال داشته باشید، شانس به دنیا آوردن بچه­ای با سندرم داون حدود ۱ در بیش از ۹۰۰ تولد است. اما اگر بیشتر از ۴۰ سال سن داشته باشید، این احتمال حدود ۱ در ۱۰۰ تولد است. زنان حامله­ای که داروهای خاصی مصرف می­کنند یا به بیماری­هایی مثل دیابت یا اعتیاد الکلی مبتلا هستند نیز مانند زنانی که دارای عفونت­های داخلی رحمی می­باشند در معرض خطر بالایی از به دنیا آوردن بچه­هایی با نقص مادرزادی قرار دارند.
  

مصرف مواد مخدر

روز به روز بر تعداد نوزادانی که با اعتیاد دارویی و بیماری­های جدی متولد می­گردند، افزوده می­شود. احتمال به دنیا آوردن بچه­های نارس یا کم وزن در زنان حامله­ای که هروئین یا کوکائین مصرف می­کنند دو تا شش بار بیشتر است. در این افراد، حاملگی اکثرا با عوارضی همچون فشار خون بالا یا خونریزی واژینال همراه خواهد بود.تقریبا نیمی از نوزادان متولد شده از مادران معتاد، خود نیز معتادند. به طور معمول، در همان رو اول زندگی، اطفال معتاد به هروئین تحریک­پذیر شده و تشنج، احتقان، استفراغ، اسهال و تب پیدا می­کنند. در این بچه­ها اغلب آرام­بخش تجویز می­گردد و به تدریج از میزان آن کاسته می­شود. قطع داروی آرام­بخش باید تدریجی باشد، وگرنه، نوزاد دچار تشنج خواهد شد. 

داروهای طبی

تقریبا هر دارویی که حین بارداری مصرف می­کنید بر بچه شما هم تاثیر خواهد گذاشت. حتی یک داروی معمولی و بدون نسخه که ظاهرا بی خطر به نظر می­رسد نیز از جفت عبور کرده و به جنین منتقل می­شود. بنابراین، از مصرف هر گونه دارو خودداری کنید، مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.گاهی اوقات، اثرات ناشی از تماس جنین با یک دارو تا سال­ها مشخص نمی­شود. این مسئله در مورد فرزندان دختر مادرانی که در طول حاملگی از داروی دی اتیل استیل بسترول (Des) استفاده کرده­اند، صدق می­کند. در گذشته، این دارو به شکل شایعی در زنان در معرض خطر سقط یا زنانی که سابقه سقط داشتند تجویز می­شد. در دهه ۱۹۷۰، مشخص شد بسیاری از دختران نوجوانان و زنان جوان دارای تغییرات غیرطبیعی در مهبل، گردن رحم و رحم بودند. نکته مشترکی که در همه این افراد وجود داشت آن بود که مادرانشان حین بارداری از داروی DES استفاده کرده بودند.بعضی وقت­ها، امکان اجتناب از یک دارو حین بارداری نیست. اگر شما مشکلی دارید که به خاطر آن ناگزیر به مصرف دارو هستید، پزشک معمولا دارویی برای شما تجویز می­کند که دارای کمترین خطر برای بچه باشد. بسیاری از زنان هم دچار عفونت­های ادراری می­شوند که نیازمند مصرف آنتی بیوتیک است. و اغلب اوقات پزشکان به زنان حامله­ای که در نتیجه یک بیماری ویروسی دچار تب شدید شده­اند، مصرف استامینوفن و مایعات فراوان را توصیه می­کنند.به طور کلی، خطرناک­ترین زمان مصرف دارو حین حاملگی، سه ماهه اول است. زیرا در این زمان است که قسمت عمده رشد و تکامل جنین رخ می­دهد و جنین بیشتر از هر زمان دیگری در برابر صدمات، آسیب­پذیر نشان می­دهد. با این حال، برخی از داروها هم چنانچه در ماه­های بعدی حاملگی مصرف شوند، خطرناک­ترند.داروهایی که در زیر آمده­اند، یا باعث ایجاد نقایض مادرزادی می­شوند یا در این قضیه مظنون هستند. البته این یک فهرست کامل نیست و قبل از مصرف هر دارویی حتما با پزشکتان مشورت کنید.
  • ایزوترتینوئین (آکوتان) برای درمان آکنه (غرور جوانی) مورد استفاده قرار می­گیرد. این دارو ممکن است باعث بیماری قلبی و ناهنجاری شدید صورت و گوش در بچه گردد.
  • آنتی بیوتیک استرپتومایسین می­تواند در صورت مصرف طولانی در یک زن حامله باعث کری جنین شود. آنتی بیوتیک تتراسیکلین هم می­تواند منجر به تاخیر رشد استخوان و آسیب به رنگیزه دندان در بچه شود.
  • دی کومارول یک داروی ضد انعقاد است که گاهی در زنان حامله مبتلا به ناراحتی قلبی یا انعقاد بیش از حد خون مورد استفاده قرار می­گیرد. این دارو می­تواند در جنین، بد شکلی­هایی در صورت یا عقب ماندگی ذهنی ایجاد کند.
  • فنی توئین (دیلانتین، فنی تک) یک داروی ضد تشنج است که در اختلالات صرعی مورد استفاده قرار می­گیرد و ممکن است باعث ایجاد غده­های خوش خیم، محدودیت رشد یا ناهنجاری­های دیگر در بچه گردد.
  • داروهای مدر (ادرارآور)، که برای رفع احتباس مایعات مورد استفاده قرار می­گیرند، در صورت مصرف بیش از حد، می­توانند در تغذیه جنین اختلال ایجاد کنند.
  • متیل تستوسترون، که برای درمان سرطان پستان مورد استفاده قرار می­گیرد، می­تواند باعث مذکر شدن جنین دختر شود.
  • داروهای روان گردان ممکن است باعث لرزش­هایی در بدن نوزاد شوند که تا ماه­ها بعد از تولد ادامه خواهد داشت.
در برخی از موارد، می­توان از یک دارو برای کمک به جنین استفاده کرد. مثلا برخی از ناهنجاری­های موجود در ضربان قلب جنین را می­توان با تجویز داروهای قلبی به مادر درمان کرد، حتی اگر خود مادر هیچ مشکل قلبی نداشته باشد. به همین ترتیب، اگر پزشک پیش­بینی کند که به دلیل یک مشکل خاص، زایمان باید زودتر از هفته ۳۲ با ایجاد انقباضات مصنوعی انجام شود، ممکن است قبل از القاء این انقباضات برای تسهیل و بهبود تنفس نوزاد لازم باشد از ترکیبات کورتیکواستروئید استفاده شود. 

تشعشع

تشعشع ناشی از پرتو ایکس می­تواند به جنین آسیب برساند، اگرچه در سطوح معمولی اشعه، خطر چندانی جنین را تهدید نمی­کند، با وجود این، تا جایی که امکان دارد از گرفتن عکس­های رادیوگرافی (اشعه ایکس) از ناحیه شکم در دوران بارداری خودداری کنید. علیرغم خطرات احتمالی اشعه، استفاده گاه گدار، از عکس‌های پرتو ایکس در مواقعی که بیماری خطرناکی جان مادر را تهدید می­کند، ممکن است ضروری باشد.پزشکان کاملا از خطرات احتمالی تشعشع مکرر به جنین آگاه هستند. امروزه تجهیزات پزشکی هم به گونه­ای نوسازی شده­اند که هنگام انجام آزمایش­های تشخیصی از اشعه کمتری استفاده می­کنند. همه این عوامل دست به دست هم می­دهند تا در صورت نیاز یک زن باردار به گرفتن عکس رادیولوژی محیط نسبتا امن و بی خطر را برای او و بچه­ای که در شکم دارد فراهم کنند.اگر شما باردارید، گرفتن عکس­های رادیوگرافی از دندان­ها، سر یا اندام­ها، خطری برای جنین ایجاد نمی­کنند. در تکنیک­های جدید از شکم شما در برابر اشعه محافظت می­شود و تنها بر قسمتی که پزشک درخواست کرده، اشعه ایکس متمرکز می­شوند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *