امروز جمعه, ۱۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳

افسردگی چیست و راه درمان

اگر گمان می کنید کودکتان مبتلا به افسردگی است، برنامه ای بریزید تا او را پیش دکتر یا کارشناس بهداشت روان ببرید. درمان اصولی می تواند در کودک شما این امید را زنده کند که همه چیز دوباره روبران می شود و او به مشکلات غلبه خواهد کرد. درمان افسردگی ممکن است شامل دارو، روان درمانی یا ترکیبی از هر دو باشد.هر چند در مورد اینکه چه نوع درمانی، اول آغاز شود اختلاف نظر وجود دارد، اما شواهد زیادی نشان می دهند که بهترین رویکرد، در اکثر افراد کم سن و سال تلفیق دارو و نوعی از روان درمانی موسوم به روان درمانی شناختی – رفتاری بوده است. رویکرد تلفیقی به خصوص در افسردگی های شدید مؤثر است. 

درمان دارویی

در گذشته، پزشکان در استفاده از داروهای ضد افسردگی در کودکان و نوجوانان اکراه داشتند، که علت آن فقدان شواهدی در زمینه امنیت و تأثیر این داروها در بچه ها بود. اما مطالعات اخیر نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت برخی از ترکیبات ضد افسردگی جدید تر، به ویژه مهار کننده های گزینشی باز جذب سروتونین (SSRI ها)، بی خطر و مؤثرند.از جمله SSRI ها می توان به سیتالوبرام (سلگزا)، فلوؤگزامین (لوؤکس)، فلوگزتین (پروزاک)، پاروگزتین (پاگزیل) و سرترالین (زولوفت) اشاره کرد. برای ارزیابی اثرات دراز مدت آنها در کودکان و نوجوانان به تحقیقات بیشتری نیاز است. اغلب همراه درمان دارویی از روان درمانی هم استفاده می شود. برخی از مطالعات حاکی از آن است که این رویکرد تلفیقی، از داروی تنها مؤثر تر است.به طور کلی، داروهای ضد افسردگی گزینه نخست درمان هستند، اگر کودک یا نوجوان:
  • دارای نشانه های شدیدی است که به روان درمانی پاسخ مناسبی نخواهند داد.
  • دچار جنون یا اختلال دو قطبی است.
  • دچار افسردگی مزمن یا حملات مکرر افسردگی است.
حتی پس از تخفیف نشانه های افسردگی، عموماً توصیه می شود مصرف دارو به مدت چند ماه دیگر ادامه یابد تا از عود این اختلال جلوگیری کند. وقتی زمان قطع دارو فرا رسید، پزشک دوز دارو را به تدریج و طی یک دوره چند هفته ای یا چند ماهه کاهش خواهد داد. اگر افسردگی عود کرد – به خصوص حین کاهش دوز دارو یا کمی پس از قطع کامل آن – معمولاً از سر گیری مصرف دارو ضروری است. 

روان درمانی

برخی از انواع روان درمانی کوتاه مدت، به ویژه نوع شناختی –  رفتاری در رفع نشانه های افسردگی در کودکان و نوجوانان، مؤثر نشان داده اند. هنگامی که کودک یا نوجوانی افسرده می شود، اغلب دیدی پریشان و منفی نسبت به قضایا پیدا می کند که خود باعث تشدید افسردگی می شوند. روان درمانی شناختی – رفتاری به افراد کم سن و سال کمک می کند تا دید مثبت تری نسبت به خود، دنیا و مسائل دور و بر پیدا کنند. تحقیقات حاکی از آن است که این نوع درمان مؤثر تر از گروه درمانی یا خانواده درمانی است، و می تواند سریع تر از دیگر روش های روان درمانی هم عمل کند.گاهی اوقات، روان درمان گر ممکن است ادامه روان درمانی را تا مدت زمانی پس از برطرف شدن نشانه های افسردگی توصیه مند. این مسئله مهارت های مقابله با افسردگی را در کودک یا نوجوان بیش از پیش افزایش داده و عود این بیماری را کاهش می دهد.تشخیص و درمان افسردگی بسیار حایز اهمیت است. کودکان و نوجوانانی که بدون درمان افسردگی به زندگی خود ادامه می دهند، در معرض مشکلات دیگری خواهند بود. روابط خانوادگی آسیب خواهد دید، رشد و بالندگی اجتماعی مختل می شود و عملکرد تحصیلی هم افت پیدا می کند. افسردگی ممکن است به سوء مصرف الکل و مواد مخدر هم منجر شود و بالاخره اینکه، کودکان و نوجوانان افسرده ممکن است در نعرض خطر خودکشی قرار بگیرند. خوشبختانه، در صورت شناسایی و درمان سریع افسردگی در کودکان و نوجوانان، مدت، شدت و احتمال عوارض آن کاهش می یابند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *